KAZALO
Domov > Zdravje > 16 zdravilnih učinkov ingverja

16 zdravilnih učinkov ingverja

Ingver

Ingver je pri nas dokaj poznana rastlina, ki jo morda še najbolj povezujete z ingverjevim čajem. Sicer pa je za ingver značilno, da je ena od najbolj priljubljenih začimb na svetu in da ima celo vrsto zdravilnih oziroma terapevtskih lastnosti.

Ingver je korenika, ki spada v družino ingverjevk. Najdete jo lahko v številnih različicah, od blage do ostrejše. Za svojo rast potrebuje rodovitno zemljo in tropske pogoje. Glavne značilnosti te začimbe so povezane z njenim vonjem, okusom, hranilnimi snovmi in sinergisti. Med pomembnejše sestavine ingverja prištevamo ingverjev encim, ki odlično pomaga pri prebavi beljakovin, pa tudi antioksidante.

Med ljudmi je ingver poznan že več tisočletij, ponekod ga označujejo kot vsestransko zdravilo. V prvi vrsti pomaga pri prebavnih težavah, daje posebno moč in pri človeku olajšuje togost. V nadaljevanju vam bomo zaupali še 16 pomembnejših zdravilnih učinkov ingverja.

Ingver vsebuje več kot štiristo zdravilnih učinkovin

Ingver raziskujejo že dolgo časa, do sedaj pa je bilo v njem odkritih že več kot štiristo zdravilnih učinkovin. Vas zanimajo njihovi konkretni učinki na človeško telo?

Ingver:

 1. deluje proti mikrobom in zajedavcem;
 2. deluje protivnetno;
 3. pomaga pri prehladu in lajšanju bolečin;
 4. pomaga pri celjenju ran;
 5. pomaga pri razjedah;
 6. deluje analgetično;
 7. deluje proti artritisu;
 8. deluje kot afrodiziak in stimulant;
 9. pomaga preprečevati srčno-žilne bolezni;
 10. pomaga proti slabosti (kemoterapija, potovalna slabost, nosečniška slabost, ginekološke operacije);
 11. uravnava krvni sladkor in holesterol;
 12. pomaga pri respiratornih, reproduktivnih in prebavnih težavah;
 13. deluje antihelmintično;
 14. je probiotična podpora;
 15. povečuje biorazpoložljivost;
 16. ima antitoksično delovanje.

Pred nakupom ingverja se pozanimajte o njegovem izvoru

Korenika ingverjaNašteli smo vam 16 izjemnih učinkov, ki jih ingver lahko doseže v vašem telesu. Verjetno se že sprašujete, kako ga je najbolje uživati. Ingver je označen kot varno zelišče, ki ima le malo stranskih učinkov. Strokovnjaki menijo, da je odmerek do štirih gramov zelišča ingverjeve korenike v prahu na dan povsem varna preventiva. Pri tem pa vas opozarjamo, da morate ingver v svojo prehrano vpeljevati postopoma.

Vsekakor pa je njegova učinkovitost v prvi vrsti odvisna predvsem od kakovosti korenike. Ravno zato pri nakupu bodite pozorni na njen izvor. Najbolje je izbrati organsko potrjene izdelke. Ingver lahko uživate v sveži ali posušeni obliki. Najpogosteje se ga uživa v obliki čaja, sirupa, kapsul in tudi suhega izvlečka.

Na spletu lahko v številnih priznanih trgovinah z zelišči in drugimi podobnimi izdelki kupite kakovostne izdelke, narejene iz ingverja. Zagotovo ne bo odveč, če si vzamete nekaj minut in pobrskate, kaj vse vam je na voljo.

Top