KAZALO
Domov > Tek > 5 pogostih napak tekačev začetnikov

5 pogostih napak tekačev začetnikov

Napake tekačev začetnikov

Tek je ena od privlačnejših športnih aktivnostih. Razlog se zagotovo skriva tudi v tem, da ga lahko izvajate kjer koli in da zanj ne potrebujete posebej zahtevne opreme. Edina nekoliko večja investicija so kakovostni tekaški copati, pa še te lahko najdete po akcijskih cenah, ki jih zagotovo ne manjka. Kljub vsemu pa tovrstne telesne aktivnosti ne gre podcenjevati. Če se boste teka kot začetnik lotili povsem brezglavo, je velika verjetnost, da ga ne boste vzljubili.

Predstavljamo vam 5 pogostih napak tekačev začetnikov. Če ste z njimi soočeni, vam bo tek slej ko prej prišel v kri in bo postal del vašega življenja.

1. Preveč in prehitro

Ko se z neko dejavnostjo pričnemo ukvarjati na novo, si navadno zadamo visoke cilje. Vsekakor s tem še zdaleč ni nič narobe. Najpomembneje pa je, da se novega lotevamo postopoma. V povezavi s tekom to pomeni, da že prvič ne naredimo preveč kilometrov in da ne tečemo prehitro.

Za začetek tecite trikrat na teden. Četudi boste prvič pretekli samo kilometer, s tem ni nič narobe. Drugič lahko pretečete nekaj sto metrov več. Pomembna je tudi sama hitrost teka. Na začetku je vaš tek lahko podoben hitri hoji. Sčasoma pa lahko tečete vse hitreje. Naredite si konkreten načrt, ki si ga napišite na list papirja, tega pa postavite na vidno mesto.

2. Vedno isti tempo in ista pot

Ko boste pričeli teči, si boste najverjetneje izbrali točno določeno pot oziroma teren. Veliko tekačev začetnikov meni, da je to najbolje. Vsekakor si je dobro splanirati, kje boste tekli. A enako pomembno je, da so tereni za tek čim bolj različni. Če boste vedno tekli po eni in isti poti, je ena od možnosti tudi ta, da se boste teka naveličali, po drugi strani pa niti ne boste napredovali.

Tekaška pot
Tekaško izkušnjo si popestrite z izbiro raznovrstnih poti.

Poskrbite tudi za to, da vaš tekaški tempo ne bo vedno isti. V vadbo vključite kratke in hitre intervalne treninge. To učinkovito zagotavlja izgradnjo anaerobne zmogljivosti pa tudi povečanje kondicije. Raznolikost pri teku je kot dobra začimba pri jedi. Spreminjanje poti in tempa je torej odlična ideja za tekaško vadbo.

3. Prehitro na dolgih progah

Prav vsak trening teka bi moral služiti točno določenemu namenu oziroma cilju. Veliko začetnikov daljše začetne razdalje preteče prehitro. S tem ne dobijo prav veliko koristi od “težkega” treninga. To je povsem v nasprotju z najboljšimi praksami najnaprednejših tekačev.

Kondicijo si lahko pridobite postopoma. Morda prvih nekaj dni tecite enostavno, ne preveč hitro, lahko tudi nekaj kilometrov več. Kakšen dan v tednu pa si privoščite hitrejši in zahtevnejši tek na krajše razdalje.

4. Izbira neustrezne tekaške obutve

Žal obutev še vedno prepogosto izbiramo glede na sam izgled. Tako je tudi pri nakupovanju obutve za tek. Tekač začetnik ima s tem pogoste težave. Izbere na videz sicer izjemno privlačno obutev, ki pa ga kasneje lahko privede celo do težjih poškodb.

Tekaški čevlji New Balance 860v11
Visoko kakovostni tekaški čevlji New Balance 860v11 – Extremevital.com

Praviloma bi morali pred vsakim nakupom tekaških čevljev preizkusiti vsaj tri ali štiri pare različnih proizvajalcev. Temeljito je treba preveriti širino stopala, višino ter dolžino prstov na nogah. Najbolje pa je, da vam pri izbiri pomaga in svetuje strokovno podkovani prodajalec. Ta vam bo morda predlagal tudi poseben dodaten vložek za učinkovitejšo podporo in oblazinjenje loka.

5. Neupoštevanje sporočila telesa

Dober tekaški načrt je vsekakor potreben za odlično disciplino. A včasih se ga preprosto ne boste mogli držati. Zagnan tekač začetnik pogosto ne posluša sporočil svojega telesa, s katerimi mu želi na primer sporočiti, da določen dan ni primeren za tek. Če telesa ne posluša, lahko s tekom naredi več škode kot koristi.

Če boste kakšen dan na urniku sicer imeli tek, a boste utrujeni oziroma boste čutili bolečino, je bolje, da dejavnost za dan ali dva prestavite. Vaše telo najbolje ve, kaj je dobro za vas in kaj ne. Ena od možnosti je tudi ta, da v dnevu, ko telo ni pri volji za tek, raje naredite kratek sprehod ali nekoliko lažji trening teka.

Če ste tekač začetnik, pričnite torej teči na kratke proge in nekoliko bolj počasi. Svoj tempo iz tedna v teden ustrezno enakomerno stopnjujte, tecite na različnih terenih. Ne pozabite se obuti v čim kakovostnejše čevlje, ki ste jih kupili v specializirani prodajalni s pomočjo nasvetov trgovca. In kar je najpomembneje: pred tekom se ogrejte in prisluhnite svojemu telesu!

Top