KAZALO
Domov > Zdravje > Je paleo dieta zdravju prijazna?

Je paleo dieta zdravju prijazna?

Paleo dieta

Medtem ko vneti iskalci diet brskajo po spletu in še kje drugje, neredko naletijo tudi na paleto dieto. Jo poznate? Tovrstna dieta je po mnenju nekaterih najbolj zdrav način prehranjevanja, saj omogoča pristop k prehrani, ki je usklajena z našo genetiko. Posledično ostajamo vitki, močni in polni energije.

Povprečen sodoben način prehranjevanja pa je po številnih raziskavah povsem nezdrav, saj vključuje preveč predelanih živil, sladkorjev in transmaščob. Neustrezno prehranjevanje je eden od najpogostejših vzrokov za nastanek številnih bolezni in manj ugodnih stanj, kot sta na primer depresija ali neplodnost.

Pri paleo dieti je dovoljeno uživati tista živila, ki so jih v daljni preteklosti uživali praljudje; torej hrana, ki se je dobila s pomočjo lova in nabiranja. V ospredju so meso, ribe in zelenjava. Toda, ali je v resnici takšno prehranjevanje sploh zdravo?

Prednosti paleo diete

PrednostiPrehranjevanje po paleo dieti dovoljuje uživati živila, ki so polna prehranskih vlaknin, bogata s kalijem in antioksidanti, obenem pa vključujejo le malo ogljikovih hidratov, natrija in sladkorjev. V ospredju so zlasti živila, ki so ekološko, trajnostno in ekološko pridelana ter gensko nespremenjena.

Paleo dieta torej zavrača živila, ki so predelana ali vključujejo umetne snovi in barvila. Spodbuja zlasti uživanje živil, zaradi katerih telo dobro deluje in učinkovito porablja kalorije. S tovrstnim prehranjevanjem lahko izgubimo kar nekaj kilogramov, izboljša se nam tudi krvna slika.

Slabosti paleo diete

SlabostiNa dolgi rok marsikateri strokovnjak paleo diete ne priporoča. Težko je namreč ostati zvest takšnemu načinu prehranjevanja, ker je precej omejeno na eno in isto vrsto živil. Paleo dieta lahko škoduje tudi zdravju, na primer vpliva na povišanje holesterola, posledično se poveča tveganje za razvoj srčnih bolezni.

S prehranjevanjem po paleo dieti v telo ne vnesemo zadostne količine kalcija, kar povzroča tveganje za osteoporozo, rahitis in večje možnosti zlomov kosti. Prenizek vnos ogljikovih hidratov v telo lahko povzroči prekomerno porabo maščob oziroma ketozo.

Zdravstveni nadzor nad spremembo načina prehranjevanja

Najverjetneje ste že pri kateri od diet opazili, da je v navodilih pisalo, da se morate pred uporabo diete o njej temeljito pogovoriti s svojim osebnim zdravnikom. Seveda bi morali to v resnici storiti pri vsaki spremembi načina prehranjevanja. Še posebej pa za takšen način, kot je paleo dieta.

Paleo dieta mora biti še toliko bolje zdravstveno nadzorovana pri osebah, ki imajo katero od bolezni srca, težave z jetri, ledvicami ali trebušno slinavko.

Kaj storiti, da bi bila paleo dieta bolj zdrav način prehranjevanja?

V tem hipu se je torej kar precej težko odločiti, ali je paleo dieta zdrav, manj zdrav ali celo nezdrav način prehranjevanja, kajne? Še najbolje se boste odločili, če boste paleo dieto vzeli kot izhodišče za zdrav način prehranjevanja, temu pa boste postopoma dodajali še druga živila, s katerimi boste poskrbeli, da boste v telo vnesli dovolj potrebnih hranil.

V paleo dieto je po mnenju strokovnjakov najbolje vključiti še fižol, lečo, oreščke, polnozrnate žitarice, mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob, nemastne maščobe, dobre vire kalcija, na primer temnolistnato zelenjavo, tofu, sojo ali mandljevo mleko.

Če želite, da paleo dieta postane bolj zdrav način prehranjevanja, kot je v sami osnovi, pazite tudi pri izbiri beljakovin. Kakovost vedno postavite pred količino.

Za konec …

Torej, paleo dieta je lahko povsem zdrav način prehranjevanja, če v svoj jedilnik vnesete še nekatera živila, ki bodo poskrbela, da vam ne bo primanjkovalo preveč potrebnih hranil. Nič pa ne bo narobe, če se boste po paleo dieti strogo prehranjevali kakšen teden ali dva.

Včasih kratka sprememba prehranjevanja dobro dene. S strogim načinom vnašanja hrane v svoje telo prav tako ne smete prehitro prekiniti. Naredili bi več škode kot koristi. Pri strogosti počasi popuščajte z dodajanjem okusnejših, a še vedno zdravju prijaznih živil.

Top