KAZALO
Domov > Zdravje > Kako zdraviti teniški komolec?

Kako zdraviti teniški komolec?

Teniški komolec

V vsakdanjem življenju se srečujemo z najrazličnejšimi težavami, ki nastanejo tudi kot posledica pretiravanja ali nepravilne tehnike pri določeni aktivnosti. Veste, kaj je teniški komolec (lateralni epikondilitis) in zaradi česa nastane ter kateri so njegovi najpogostejši simptomi?

Pri teniškem komolcu gre pravzaprav za preobremenjenost mišic podlahti. To povzroča vnetni proces in bolečino na zunanjem področju sklepa komolca. Vzroki nastanka so lahko različni, a najpogostejši vzrok se vsekakor skriva v preobremenitvi. Ta nastane kot poledica ponavljajočih se gibov.

Teniški komolec tudi zaradi »banalnih« gibov

Teniški komolec se najpogosteje pojavi pri amaterskih igralcih tenisa zaradi nepravilne tehnike pri igranju. Seveda pa se lahko pojavi tudi kot posledica drugih aktivnosti, za katere je značilno, da povzročajo ponavljajoče se obremenitve na lateralnem delu komolca. Si predstavljate, da ta težava lahko nastane celo pri tako neznatnem gibu, kot je denimo premikanje računalniške miške po pisalni mizi ali zaradi pretiranega rokovanja, dela z izvijačem in podobno?

Najpogostejši znaki teniškega komolca so povezani s težavami pri dvigovanju predmetov, zmanjšanjem obsega gibljivosti v komolčnem in zapestnem sklepu, točkasto bolečino v predelu izrastka komolca in z bolečino, ki traja tudi do 12 tednov, samo neugodje pa lahko tudi več let.

Kako poteka zdravljenje teniškega komolca?

Znani so številni načini zdravljena teniškega komolca. Zdravnik vam bo najprej priporočal počitek z obolelo okončino, obenem pa lahko tudi imobilizacijo, hlajenje obolelega dela ter jemanje protivnetnih zdravil.

Če to ne zaleže, zdravniki v boleče področje vbrizgajo kortikosteroid. Ta učinkovito ublaži vnetje. Obenem se priporoča tudi razbremenitev obolele okončine. Pogosto pa je potrebna še dodatna fizikalna in občasna delovna terapija. Za kirurško obliko zdravljenja pa se odloči v primeru, ko ima bolnik dolgotrajne težave s teniškim komolcem. To pomeni vsaj pol leta.

Sicer pa zdravljenje teniškega komolca pri strokovnjakih vključuje tudi izvajanje razteznih vaj za mišice podlakti, ročno masažo bolečega predela, obsevanje z ultrazvokom in laserjem. Pogosto se priporoča terapija z globinskimi udarnimi valovi ali lokalna infiltracija s koncentrirano trombocitno plazmo.

Po zdravljenju teniškega komolca in preventiva

Ko se pacient po zdravljenju teniškega komolca vrne na delo, je najpomembnejše, da svoje okončine obremenjuje postopoma. Začasno mora prilagoditi delovne procese in se izogibati dejavnostim, ki bi lahko ponovno izzvale tovrstne bolečine.

Pojav teniškega komolca lahko preprečite z ustreznim raztezanjem pred in po vsaki dejavnosti (športni ali delovni), ki pretirano obremenjuje mišice podlahti. Paziti morate, da pravilno dvigujete predmete; dlan imejte v taki situaciji obrnjeno proti telesu. Poskrbite tudi za pravilen in zadosten trening mišic podlahti.

Top