KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Nakup kolesarskih nogavic in galoš: kaj morate vedeti?

Nakup kolesarskih nogavic in galoš: kaj morate vedeti?

Kolesarske nogavice

Res je, da lahko kolesarite v povsem vsakdanjih oblačilih. Kljub temu pa večina kolesarjev precej raje poseže po specializiranih oblačilih, ki omogočajo udobnejšo in prijetnejšo izkušnjo.

Ko je na vrsti izbira čisto prave kolesarske opreme, najprej pomislimo na čelado, kolesarske hlače, dres, rokavice in čevlje. Pogosto pa na seznam osnovnih kosov povsem nehote pozabimo uvrstiti še nogavice in galoše. Ravno zato se bomo danes osredotočili nanje.

Zakaj ne smete pozabiti na kolesarske nogavice?

Dejstvo je, da izbiri čevljev za kolesarjenje pogosto namenimo kar dosti časa. Kolesarske nogavice pa neredko dajemo na drugi tir. Kaj se v tem primeru rado dogaja? Na nogah se nam pojavijo žulji, otiščanci, slaba regulacija toplote, neprijeten občutek v stopalih in zadrževanje vlage.

Kolesarske nogavice Castelli Entrata 13
Kolesarske nogavice Castelli Entrata 13 – Extremevital.com

Še dobro, da je v resnici kolesarske nogavice precej preprosto izbrati. Posebno pozorni moramo biti na materiale, iz katerih so izdelane, na težo in ceno.

Karakteristike kakovostnih kolesarskih nogavic

Pri nakupu nogavic za kolesarjenje preverite:

  • ali vključujejo elastični rob;
  • ali so izdelane iz kombinacije materialov, ki so preprosti za čiščenje, zdržijo dolgo pranje in se hitro sušijo;
  • ali se dovolj tesno prilegajo stopalu brez nepotrebnih šivov;
  • ali vključujejo elastične predele za tesno prileganje;
  • ali so anatomsko oblikovane.

Elastičen rob poskrbi za učinkovito preprečevanje drsenja nogavic. Omogoča, da nogavice ves čas kolesarjenja ostajajo na svojem mestu, obenem pa preprečuje, da bi v čevelj prišla umazanija.

Kolesarske nogavice Northwave Extreme Air
Kolesarske nogavice Northwave Extreme Air – Extremevital.com

Kakovostne kolesarske nogavice so izdelane iz kombinacije materialov, kot so elastan, poliester, najlon, akril in polipropilen. Za hladnejše dni je odlična izbira mešanica volne. Nekoliko slabšo izbiro predstavlja bombaž, ki je težji v primerjavi z drugimi tkaninami, obenem pa vpija vlago, namesto da bi poskrbel za odvajanje. To pomeni slabše uravnavanje temperature ter hitrejši nastanek žuljev in otiščancev, ki so posledica gubanja in vlage.

Najpogosteje lahko izbiramo med kolesarskimi nogavicami, ki so v treh različnih višinah – visoke, klasične in nizke. Visoke segajo do goleni, klasične nad gležnjem, nizke pod gležnjem. Če kolesarimo zgolj amatersko, je višina odvisna zlasti od osebnih preferenc. Dodatno toploto, oporo in zaščito v primeru padca zagotavljajo višje nogavice za kolesarjenje. Res pa je, da so v toplejšem delu leta nekoliko slabša izbira.

Kdaj uporabiti kolesarske galoše?

Galoše za kolesarjenje so pogosto označene kot prevleka za čez kolesarske čevlje. Na prvi pogled morda komu delujejo kot navadne nogavice, a imajo na podplatu luknjo. Skozi njo štrlijo nastavki oz. blokeji. Galoše kolesarjem pridejo prav, ko je temperatura nižja od 15 °C.

Kolesarske galoše Northwave Acqua
Kolesarske galoše Northwave Acqua – Extremevital.com

Pomembno je, da kolesarske galoše predstavljajo nepremočljivo prevleko za čevlje. Tako naša stopala lahko vedno ostanejo suha in dovolj topla. Včasih kolesarji namesto njih uporabljajo tople zaščitne varovalne kapice. Z njimi sicer lahko prekrijejo le prstni del kolesarskega čevlja, zato so primerna izbira samo tedaj, kadar so ceste suhe.

Oblačila za udobno in prijetno kolesarjenje je najpametneje kupiti v specializirani trgovini s kolesarsko opremo. Priporočamo vam, da preverite spletno trgovino Extreme Vital (ali katero izmed njihovih fizičnih trgovin), kjer boste lahko izbirali med bogato ponudbo izdelkov iz sveta kolesarstva, med drugim tudi med kakovostnimi kolesarskimi nogavicami in galošami.

Top