KAZALO
Domov > Športna prehrana > Kako pomembne so razvejane aminokisline (BCAA)?

Kako pomembne so razvejane aminokisline (BCAA)?

Razvejane aminokisline (BCAA)

Pri doseganju vrhunskih športnih rezultatov igra športna prehrana ključno vlogo. Za vsakega športnika, ne glede na njegovo raven, je pravilna prehrana kot gorivo in je nujna za optimalno zmogljivost in hitrejše okrevanje mišic. Pravilna kombinacija hranil je ključnega pomena, saj športnikom pomaga doseči boljše rezultate, zmanjšati tveganje za poškodbe in vzdrževati splošno dobro zdravje.

Športnik potrebuje redno in zdravo prehrano, ki pa navadno ni dovolj za vse potrebe njegovega telesa, ki dela precej več od telesa povprečnega posameznika, ki se športno ne udejstvuje na višji ravni. Potrebno je pogledati k prehranskim dodatkom in spoznati tudi vlogo razvejanih aminokislin (BCAA).

Kaj so razvejane aminokisline (BCAA)?

Razvejane aminokisline, bolj znane kot BCAA (ang. Branched-Chain Amino Acids), so skupina treh esencialnih aminokislin: L-levcin, L-izolevcin in L-valin. Te aminokisline so “esencialne”, kar pomeni, da jih telo ne more proizvesti samo, zato jih je treba dobiti iz prehrane. BCAA so ključne za zdravje in zmogljivost športnikov, saj igrajo več pomembnih vlog.

  • BCAA pomagajo pri zmanjšanju mišičnih poškodb, do katerih pride med intenzivno športno aktivnostjo, ter spodbujajo regeneracijo mišičnega tkiva po vadbi.
  • BCAA lahko pomagajo pri vzdrževanju ravnotežja dušika v telesu, kar je ključnega pomena za optimalno rast mišic.
  • BCAA se med vadbo uporabljajo kot vir energije, kar pomaga zmanjšati občutek utrujenosti in izboljšati vzdržljivost.

Skratka, razvejane aminokisline so pomemben del športne prehrane, saj športnikom pomagajo dosegati boljše rezultate in pospešujejo regeneracijo po vadbi.

Enervit Gymline Muscle BCAA

Najpomembnejše vprašanje za vsakega športnika, ki se zaveda, kaj vse njegovo telo potrebuje, pa je, kako do razvejanih aminokislin. Na srečo obstaja odličen odgovor na to vprašanje v športni trgovini Extreme Vital, kjer so poskrbeli tudi za konkretno ponudbo prehranskih dopolnil. Bistvenega pomena je, da gre za ene najbolj kakovostnih izdelkov na trgu, kamor sodijo tudi kapsule Enervit Gymline Muscle BCAA.

Kapsule Enervit Gymline Muscle BCAA
Kapsule Enervit Gymline Muscle BCAA – Extremevital.com

V enem pakiranju je 120 kapsul Enervit Gymline Muscle BCAA. Z vsebnostjo vitamina B1 poskrbijo za boljšo vzdržljivost in zmogljivost med treningi, vitamin B6 pa za manj utrujenosti. Mešanica aminokislin in vitaminov v BCAA kapsulah izboljša in pospeši regeneracijo po telesni aktivnosti ter igra pomembno vlogo pri izgradnji in regeneraciji mišic.

Živila z vsebnostjo razvejanih aminokislin

Razvejane aminokisline so prisotne v različnih živilih, vendar so najbolj koncentrirane v beljakovinskih virih. Med hrano, ki vsebuje visoke ravni BCAA, spadajo:

  • Pusto meso. Perutnina (npr. piščanec, puran) in govedina sta odlična vira BCAA. Visoke ravni lahko prav tako najdete v morski hrani (npr. losos, tuna).
  • Mlečni izdelki. Mleko, jogurt, skuta in sir vsebujejo solidne količine razvejanih aminokislin, zlasti L-levcina.
  • Jajca. So odličen vir vseh treh razvejanih aminokislin, zato med športniki veljajo za priljubljeno izbiro.
  • Stročnice. Leča, fižol, čičerika in grah so rastlinski viri BCAA. Čeprav so koncentracije nekoliko nižje kot pri živalskih virih, so še vedno pomemben del vegetarijanske prehrane za športnike.
  • Oreški in semena. Oreški (npr. orehi, mandlji) in semena (npr. sončnična, bučna) prav tako vsebujejo določene količine razvejanih aminokislin.

Preberite tudi: 6 prednosti BCAA (esencialnih aminokislin)

Top