KAZALO
Domov > Tek > Zakaj tek blagodejno vpliva na um? (8 razlogov)

Zakaj tek blagodejno vpliva na um? (8 razlogov)

Vpliv teka na um

Tek je zdrav! To je jasno vsem. Veliko oseb si ravno s pomočjo teka želi izboljšati zdravje srca in ožilja, ojačati mišice in izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Ne nazadnje pa si s tekom lahko vsak od nas izboljša tudi svoj um oziroma duševno zdravje.

Tekači neredko poročajo o odličnem občutku med tekom in še boljšem počutju po njem. Pri teku srčne mišice delujejo bolje, srce postane močnejše. Tudi dihalni sistem prične delovati učinkoviteje. Ko tečete še hitreje in intenzivneje, telo prične sproščati endorfine. Takšni hormoni v telesu delujejo kot poživilo.

Posledično tek prinaša številne koristi tudi za vaše duševno zdravje oziroma um. In kaj vse lahko dosežete s tekom na tem področju?

1. Učinkovito obvladovanje stresnih situacij

Ker tek telo napolni s kisikom, na vas deluje sproščujoče. Hranilne snovi se po celotnem telesu bolje distribuirajo. Možgani posledično pozabijo na težje umske funkcije. Tako dosežete zmanjšanje stresa. Stresne situacije lažje obvladujete, ste mirnejši in bolje pripravljeni na delo doma ter na delovnem mestu.

2. Več D vitamina v telesu

Vitamina D ni nikoli preveč. Izkoristite vsak sončni dan za tek, da bo vaše telo proizvedlo čim več tovrstnega vitamina. Ste vedeli, da imajo bolniki z zadostno mero količine vitamina D kar osemkrat manjšo možnost za razvoj kritične oblike koronavirusa?

3. Preprečevanje zmanjšanja sposobnosti možganov

Možgani za učinkovito delovanje nujno potrebujejo dobro prekrvavitev. S tekom boste dosegli, da bodo vaše misli še ostrejše. Tek pri ljudeh v zrelih letih učinkovito preprečuje pešanje umskih zmogljivosti ter pomaga ohranjati dober spomin.

4. Napolnitev z notranjim mirom

Doseči notranji mir je pogosto misija nemogoče. A če se boste takšnega reševanja težave lotili načrtno, ga boste slej ko prej uspeli doseči. Odlična rešitev je tek. Poskusite!

5. Povečanje moči možganov

Želite povečati moč možganov? Na voljo imate številne povsem naravne načine, na primer igranje miselnih iger, meditacijo, ukvarjanje z novimi stvarmi. Pri tem vam v največji meri zagotovo pomaga še ukvarjanje z vsaj eno športno dejavnostjo. Tek je odlična izbira!

6. Kakovostnejši in mirnejši spanec

Precej ljudi ima težave z nespečnostjo. Spanec je nemiren in rahel. Tek lahko zelo dobro pripomore k reševanju tovrstnih težav. Cikli trdega spanca bodo s tekom postali veliko kakovostnejši. Vsako jutro boste s postelje vstali spočiti ter polni pozitivne energije.

7. Večja produktivnost pri delu

Če je vaša življenjska energija precej nizka, pričnite teči. Pri teku boste porabili kar nekaj energije, a se po njem ne boste počutili utrujeno. Ker se pospeši metabolizem in ste s pomočjo teka vsako celico prebudili, se boste po vadbi počutili kot prerojeni. Imeli boste zadostne zaloge energije, da boste brez večjih težav na delovnem mestu opravili tudi najzahtevnejše naloge.

8. Večja ustvarjalnost na sploh

Le kdo med vami si ne želi biti čim bolj kreativen in skozi dan ustvarjati na različnih področjih? S tekom vam bo to vsekakor dobro uspevalo. A tega ne boste vedeli, vse dokler se teka ne boste lotili tudi sami.

Zaupali smo vam več kot dovolj tehtnih razlogov, zakaj se je s tekom dobro ukvarjati tudi zaradi ohranjanja dobrega uma oziroma duševnega zdravja. Namesto da čepite doma in se v določenih trenutkih smilite sami sebi, ker zmotno menite, da ste žrtev, se raje oblecite v primerna oblačila ter obutev in stecite po polju, skozi gozd, na prvi hrib ali kam drugam. V trenutku se boste prelevili v zmagovalca!

Top