KAZALO
Domov > Smučanje > 10 pravil za varno smuko

10 pravil za varno smuko

Varna smuka

Zimska sezona je pred vrati in številni ljubitelji smučanja že brišejo prah s smuči in druge smučarske opreme. Smučanje, deskanje in sankanje so le nekatere izmed številnih radosti, ki vas čakajo na snegu. A žal moramo napisati, da se vsako leto na smučiščih poškoduje več 100 smučarjev, zabeleži pa se tudi kakšna smrtna žrtev. Svoje k temu prispevajo objestnost smučarjev, nekakovostna oprema, pomanjkanje znanja smučanja ali deskanja, precenjevanje lastnih sposobnosti, alkohol, neupoštevanje ostalih smučarjev in podobno.

Pogosto lahko krivdo iščete tudi v izrabljeni ali slabo vzdrževani opremi. Zatorej poskrbite, da bo vaša smuka varna. Oprema mora biti pregledana in redno servisirana, nikakor pa ne smete pozabiti niti na uporabo varnostne čelade. Le-ta bo poskrbela boljšo zaščito glave, zato jo vedno nosite tudi odrasli, ne le otroci.

Za red in disciplino na smučišču skrbijo tudi policisti in nadzorniki

Prav vsi uporabniki smučišča se morajo ravnati po znakih, s katerimi je smučišče opremljeno. Za red pa bodo poskrbeli še policisti in nadzorniki. Dobro je vedeti, da mora biti na vsakem smučišču vsaj en nadzornik. Če ima smučišče kapaciteto več kot 1000 smučarjev, morata biti nadzornika 2. Če gre za zelo razgibano smučišče, je lahko nadzornikov več.

Nadzorniki imajo vsa pooblastila, da izrečejo opozorilo ali napišejo globo. Ob hujših kršitvah lahko osebi vzamejo smučarsko vozovnico. Ob tem naj napišemo še, da kazni na smučišču znašajo od 200 do 600 evrov. Vsekakor vas bo prišlo ceneje, če boste smučali po pravilih, seveda pa boste s tem močno vplivali tudi na varnost vseh udeležencev na smučišču.

Obvezno je upoštevanje varnostnih smučarskih pravil

V nadaljevanju vam razkrivamo 10 FIS pravil, ki jih morajo upoštevati vsi smučarji, deskarji, sankači ali pešci na smučišču.

  1. Obzirnost do drugih. Smučar se mora na smučišču obnašati tako, da ne ogroža ali poškoduje koga drugega.
  2. Smučarsko znanje. Smučar na smučišču ne sme voziti na pamet, temveč mora hitrost prilagoditi svojemu znanju, številu drugih smučarjev ter razmeram na smučišču.
  3. Izbira smučine. Hitrejši smučar naj izbere takšno smučino, da ne ogroža počasnejših uporabnikov smučišča pred seboj.
  4. Prehitevanje. Smučar lahko prehiteva poljubno, a v taki razdalji, da ima tisti, ki je prehitevan, dovolj prostora za neovirano smuko.
  5. Nadaljevanje smučanja. Preden začne smučar smučati po progi, mora najprej preveriti progo nad seboj in pod seboj. Prepričati se mora, da je smuka varna zanj in za druge.
  6. Ustavljanje. Na zahtevnejših delih smučišča se smučar ne sme ustavljati. To lahko stori le v sili, a naj se potem čim prej umakne.
  7. Vzpenjanje in sestopanje. Smučar se lahko vzpenja ali sestopa le na robu smučišča.
  8. Upoštevanje označb. Smučar mora poznati signalne in prometne znake na smučiščih ter jih upoštevati.
  9. Pomoč pri nesreči. Smučar je v primeru nesreče dolžan po svojih močeh pomagati ponesrečencu.
  10. Pravilo legitimiranja. Smučar se mora pustiti legitimirati, če je udeleženec ali priča pri nesreči na smučišču.
Top