KAZALO
Domov > Smučanje > 6 nasvetov za nakup čelade za smučanje

6 nasvetov za nakup čelade za smučanje

Nakup čelade za smučanje

Smučanje je šport, ki navdušuje množice po vsem svetu. Raznolikost terenov, hitrost na belih strminah in občutek svobode med zavoji privabljajo tako začetnike kot izkušene smučarje. Kljub vsemu navdušenju pa ne smemo pozabiti na pomembnost varnosti na smučišču.

Vsako leto se na smučiščih dogodijo nesreče in poškodbe, ki bi jih bilo mogoče preprečiti z ustrezno varnostno opremo. Smučarska čelada je ena ključnih sestavin te opreme, ki ščiti glavo smučarja pred poškodbami in zmanjšuje tveganje za resne poškodbe pri padcih. Pomembno je, da se smučarji zavedajo pomena nošenja smučarske čelade ter izberejo ustrezno čelado glede na svoje potrebe in izkušnje na smučeh.

1. Izberite ustrezno velikost čelade

Pri nakupu čelade je ključnega pomena izbrati pravo velikost, saj le ustrezno prilegajoča čelada nudi optimalno zaščito. Pri izbiri velikosti je pomembno upoštevati obseg glave in smernice proizvajalca glede velikosti posameznega modela.

Moška šmučarska čelada Salomon MTN Lab (2024)
Moška šmučarska čelada Salomon MTN Lab (2024) – Extremevital.com

Prevelika ali premajhna čelada lahko neustrezno ščiti glavo in vpliva na udobje med smučanjem, zato je treba biti pri izbiri velikosti natančen. S šiviljskim metrom izmerite obseg glave tik nad obrvmi in ušesi ali na prodajnem mestu za pomoč povprašajte prodajalca.

2. Prileganje in udobje

Čelada mora biti udobna in se popolnoma prilegati glavi. Pri tem je pomembno, da ni pretesna ali prevelika ter da ne pritiska na določene dele glave. Prav tako mora imeti ustrezno oblazinjenje, ki nudi udobje in zagotavlja dobro absorpcijo udarcev.

Pozornost je priporočljivo posvetiti še trakovom za zapenjanje, ki morajo biti enostavni za uporabo in zagotavljati varno pritrditev čelade med smučanjem.

3. Vrsta in stopnja zaščite

Pri izbiri čelade je pomembno upoštevati vrsto in stopnjo zaščite, ki jo posamezen model ponuja. Nekatere čelade imajo dodatne funkcije, kot so vgrajeni sistemi za blaženje udarcev, zračniki za boljšo prezračevanje ali možnost prilagajanja oblike.

Ženska smučarska čelada POC Skull Dura X MIPS
Ženska smučarska čelada POC Skull Dura X MIPS – Extremevital.com

Glede na svoje potrebe in smučarski stil je treba izbrati čelado, ki nudi ustrezno stopnjo zaščite in dodatne funkcionalnosti. Smučarske čelade v Extreme Vital so na voljo smučarjem vseh slogov, deskarjem in tudi otrokom, zato ste lahko prepričani, da boste našli ustrezen model zase.

4. Izbira materialov

Kakovostne smučarske čelade so izdelane iz trpežnih materialov, da zagotavljajo varnost in udobje. Najpogosteje uporabljen material za zunanji del čelade je polikarbonat ali ABS plastika, ki omogoča odpornost proti udarcem in obrabi. Notranji del čelade je obložen z različnimi penami, kot je EPS (ekspandiran polistiren), ki absorbira energijo ob udarcu ter tako ščiti glavo pred poškodbami.

5. Preverite prezračevanje

Prvi znak kakovostnega sistema prezračevanja je prisotnost večjega števila zračnikov, nameščenih na različnih delih čelade. Ti zračniki omogočajo regulacijo pretoka zraka in s tem uravnavanje temperature in vlažnosti znotraj čelade.

Otroška smučarska čelada Uvex Viti Set
Otroška smučarska čelada Uvex Viti Set – Extremevital.com

Pomembno je, da so zračniki enostavno dostopni med smučanjem, na primer z ročnim zasukom ali drsnikom. Poleg tega je kakovostna čelada opremljena tudi s sistemom kanalov za zračenje, ki omogočajo učinkovito kroženje zraka znotraj čelade. Ti kanali so običajno integrirani v notranji del čelade in usmerjajo zrak od sprednjega dela do zadnjega dela, kar zagotavlja enakomerno hlajenje in odvajanje vlage.

6. Izberite ustrezno vrsto čelade

Pri izbiri vrste smučarske čelade je pomembno upoštevati svoje potrebe in smučarski stil. Ena izmed možnosti je half-shell čelada, ki pokriva zgornji del glave in ušesa, pri čemer pa ne sega tako globoko kot full-shell čelada.

  • Half-shell čelada: nudi dobro zaščito glave, hkrati pa omogoča boljše kroženje zraka in več udobja med smučanjem. Zaradi svoje zasnove je half-shell čelada priljubljena med rekreativnimi smučarji in tistimi, ki iščejo optimalno razmerje med zaščito in udobjem.
  • Full-shell čelada: nudi celovito zaščito glave, saj pokriva celoten obseg glave in ušesa. Primerna je predvsem za smučarje, ki se ukvarjajo s hitrejšim in bolj agresivnim smučanjem ter potrebujejo višjo stopnjo zaščite. Poleg tega full-shell čelada nudi tudi boljšo zaščito pred vremenskimi vplivi in vetrom.
  • Full-face čelada: Za tiste, ki se ukvarjajo s smučanjem na zelo visoki ravni, pa lahko za dodatno stopnjo zaščite in varnosti poskrbi full-face čelada, ki pokriva še obraz.
Top