KAZALO
Domov > Športna prehrana > 7 prednosti energijskih ploščic

7 prednosti energijskih ploščic

Energijska ploščica

Če sodite v skupino telesno aktivnih ljudi, potem zagotovo posegate po različnih energijskih ploščicah. Njihov pomen in vloga sta podobna kot pri vseh prehranskih dodatkih. Z njimi v telo vnesete točno tisto, kar potrebuje, brez odvečnih kalorij in sestavin, ki bi obremenjevale vaš organizem.

Energijske ploščice niso samo enostavne za transport in takoj uporabne, temveč so tudi idealen nadomestek hitrih in nezdravih sladkarij. V nadaljevanju vam razkrivamo še nekaj dodatnih prednosti, s katerimi se ponašajo te »čudežne« ploščice.

Energijske ploščice …

… kot nadomestek obroka

Beljakovinske energijske ploščice so lahko odličen nadomestek obroka. Uživate jih lahko najmanj dve uri pred aktivnostjo in to kar namesto malice. Čas zaužitja je povezan z njihovo sestavo in trenutnimi potrebami organizma.

… kot vir hitre energije

Če uživate energijske ploščice, ki ne vsebujejo hidrogeniranih maščob in je njihov delež ogljikovih hidratov okoli 60 %, vam služijo kot vir hitre energije direktno pred ali med vadbo. Prav tako so odlična izbira tudi za polnjenje glikogena po vadbi.

… kot zelo okusen priboljšek

Energijske ploščice postajajo vedno bolj okusne in vse pogosteje prekašajo celo njihove nezdrave čokoladne ploščice. Kadar boste v stiski s časom, lahko z njimi zaužijete kakovosten obrok. Z energijskimi ploščicami boste zadovoljili določeno dnevno potrebo po beljakovinah.

… so lahko narejene kar doma

Ena od številnih prednosti je tudi ta, da si energijske ploščice lahko pripravite kar sami. Če jih boste pripravljali sami, ste v veliki prednosti. Sestavine boste namreč lahko dodajali poljubno. Naredili si boste energijsko tablico, ki bo vsebovala tisto, kar imate najraje.

Energijske ploščice
Priprava energijskih ploščic je preprosta. Preverite recept v nadaljevanju.

Priprava energijskih ploščic je hitra in enostavna. Predstavljamo vam enega od številnih receptov, kako lahko najlaže pripravite nadvse okusno energijsko ploščico.

Recept za pripravo energijskih ploščic

Za osnovo boste potrebovali 2 manjši banani in 10 jedilnih žlic ovsenih kosmičev. Za dodatne sestavine potrebujete še 1 čajno žličko semen chia, 1 jedilno žlico mletih mandljev, 1 jedilno žlico 100 % kakava in 1 jedilno žlico agavinega sirupa. Pri roki imejte še temno čokolado, ki jo lahko poljubno dodajate. Zmesi v nadaljevanju po želji lahko dodate še kokos, rozine, lešnike in podobno.

Vse naštete sestavine zmešajte v posodi. Pečico medtem segrejte na 180 °C. Zmes lepo oblikujte v lične ploščice, ki so lahko tudi okrogle oblike. To pecite približno 20 minut. Narejene energijske ploščice lahko pojeste za zajtrk ali pa jih odnesete s seboj na pot.

Še enkrat ponovimo vse naštete prednosti energijskih ploščic. To so:

  1. enostavne za transport,
  2. takoj uporabne,
  3. idealen nadomestek hitrih in nezdravih sladkarij,
  4. nadomestek obroku,
  5. vir hitre energije,
  6. zelo okusen priboljšek,
  7. lahko jih naredimo doma.
Top