KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Nahrbtniki za kolesarjenje: kako izbrati pravega?

Nahrbtniki za kolesarjenje: kako izbrati pravega?

Nahrbtnik za kolesarjenje

Kolesarski nahrbtnik je pomemben kos opreme za vsakega kolesarja, saj omogoča udobno prenašanje osnovne opreme in pripomočkov med vožnjo s kolesom. Kakovosten nahrbtnik zagotavlja prostor za shranjevanje vode, hrane in orodja ter prispeva k uravnoteženi porazdelitvi teže med vožnjo, kar je ključno za stabilnost in udobje na kolesu.

Izbrati pravi kolesarski nahrbtnik je zato naloga vsakega posameznika, saj mora ustrezati individualnim potrebam, vrsti vožnje in osebnim preferencam. Pri izbiri kolesarskega nahrbtnika je treba upoštevati več dejavnikov, vključno s prostornino, udobjem, prilagodljivostjo in kakovostjo izdelave.

Na kakšno vožnjo se odpravljate?

Glede na to, ali gre za kratko popotovanje ali večdnevni izlet, je potrebno izbrati ustrezno velikost nahrbtnika, ki omogoča dovolj prostora za shranjevanje potrebne opreme. Poleg tega je pomembno, da nahrbtnik omogoča udobno nošenje in ima prilagodljive trakove ter zračno hrbtno stran.

Kolesarski nahrbtnik Deuter Compact EXP 14
Kolesarski nahrbtnik Deuter Compact EXP 14 – Extremevital.com

Nahrbtniki za kratke ture so običajno manjši in lažji, kar omogoča boljše manevriranje in lažje gibanje med vožnjo. Ti nahrbtniki imajo manjšo prostornino, saj so namenjeni shranjevanju osnovne opreme, kot so voda, energijski prigrizki, orodje za popravila in dodatna oblačila.

Po drugi strani pa so nahrbtniki za daljše ture večji in imajo večjo prostornino, da omogočajo shranjevanje večje količine opreme, kot so rezervne pnevmatike, oblačila za različne vremenske razmere, več hrane, pijače in drugo. Poleg večje prostornine so ti nahrbtniki običajno opremljeni tudi z dodatnimi funkcijami, kot so večje število žepov, trakovi za pritrditev kolesarske čelade na zunanjem delu, posebni predeli za hidracijski meh in integrirani dežni plašči, ki omogočajo udobno in varno kolesarjenje tudi v slabem vremenu.

Nahrbtnik z vgrajenim mehom za vodo

Kolesarski nahrbtnik s hidracijskim sistemom je odlična izbira za številne kolesarje, zlasti za tiste, ki se podajajo na daljše ture ali avanturistične izlete v naravo. Ta vrsta nahrbtnika omogoča enostaven dostop do vode med vožnjo, brez potrebe po ustavljanju ali odpiranju nahrbtnika, kar je še posebej priročno na dolgih vožnjah, kjer je pomembno, da ostanete hidrirani.

Kolesarski nahrbtnik Osprey Siskin 12
Kolesarski nahrbtnik Osprey Siskin 12 – Extremevital.com

Poleg tega je kolesarski nahrbtnik s hidracijskim sistemom idealen za kolesarje, ki se ukvarjajo s športnim ali gorskim kolesarjenjem, saj omogoča, da ostanejo hidrirani tudi med intenzivnimi fizičnimi aktivnostmi. Prav tako je primeren za kolesarje, ki se podajajo na avanturistične in raziskovalne ture, kjer je dostop do vode omejen. S hidracijskim sistemom lahko enostavno oskrbujete svoje telo s tekočino, ne da bi morali nositi dodatne bidone ali plastenke z vodo, kar olajša vožnjo in omogoča večjo mobilnost.

Za bolj tekmovalne kolesarje

Kolesarji, ki se odpravljajo na vzdržljivostne kolesarske dirke, najraje sežejo po manjših nahrbtnikih, kakršen je EVOC CC 2L. Zasnovan je bil prav tej smeri in kolesarju nudi enostavno dostopne žepke ter hidracijski meh s prostornino 2L.

Kolesarski nahrbtnik Evoc CC 2L
Kolesarski nahrbtnik Evoc CC 2L – Extremevital.com

Omenjeni nahrbtnik, kot tudi mnogi drugi modeli različnih prostornin in funkcionalnosti, so na voljo v trgovini Extreme Vital, kjer boste zagotovo našli kolesarski nahrbtnik po svojem okusu. Nekateri imajo dodano še signalno piščalko, vsekakor pa bodite pozorni na materiale, ki naj bodo zračni, da vam bodo zagotavljali udobno nošenje. Tudi dežna prevleka bo zagotovo kdaj prišla prav.

Na kaj biti pozoren pri izbiri?

Kakovosten nahrbtnik je izdelan iz trpežnih materialov, vsebuje zaščito pred različnimi vremenskimi pogoji in je opremljen z več funkcijami. Nekateri imajo tudi poseben žepek za umazano perilo, navadno pa vsi boljši nahrbtniki vsebujejo odsevne elemente za večjo varnost v slabši vidljivosti.

Kolesarski nahrbtnik Thule Rail 18L
Kolesarski nahrbtnik Thule Rail 18L – Extremevital.com

V luči varnosti si lahko omislite tudi dežno prevleko opazne barve, ki bo, poleg zaščite pred dežjem, opozarjala druge udeležence v prometu na vas, če se boste na cesti znašli v slabih vremenskih pogojih. Vsekakor pred nakupom dobro razmislite o tem, kaj vse boste želeli pospraviti v nahrbtnik in koliko prostora dejansko potrebujete.

In še nasvet za konec: izberite kakovost pred ceno.

Top