KAZALO
Domov > Zdravje > 4 nasveti za boljše počutje

4 nasveti za boljše počutje

Odlično počutje

Dobro počutje je posledica številnih dejavnikov, ki se jih morda niti ne zavedate najbolje. Čeprav imate pri roki precej dobre literature, ki vam narekuje, kako najbolje poskrbeti za čim boljše počutje in udobje, jo neredko jemljete le površno in na dobronamerne nasvete hitro pozabite.
Za izboljšanje počutja ne potrebujete prav veliko, obenem imate prav vse na dosegu roke. Recept za odlično počutje je sestavljen iz samo štirih sestavin, ki vas v resnici ne stanejo nič denarja, je pa vsekakor v igri nekaj vašega časa in dobre volje ter motivacije, da vse sestavine spravite skupaj.

Boste poskusili? Še prej pa vam moramo seveda razkriti štiri magične sestavine, ki jih v resnici že poznate, a morda ne veste, da sodijo v recepturo za vrhunsko počutje in ne nazadnje tudi vodijo v srečno in zadovoljno življenje.

1. Spanec – optimizirajte svoj urnik spanja

Ste vedeli, da kakovost in dolžina vašega spanca podpirata skoraj vse, kar počnete čez dan? Spanec določa, kakšna je vaša koncentracija čez dan, učinkovitost metabolizma in raven energije. Verjamemo, da si glede na tempo življenja težko zagotovite, da bi odhajali spat in vstajali vedno ob istem času. Še posebej si je to težko zagotoviti ob delavnikih. Poskusite pa si vsaj optimizirati svoj način spanja na takšen način, da spite vsaj sedem ur na noč. To bo telesu izjemno koristilo. Verjemite! In če je le mogoče, pojdite spat pred polnočjo.

Kakovosten spanec
Kakovosten spanec je osnova za dobro zdravje in počutje.

Primerna dolžina in kakovost spanca ne vplivata torej samo na vaše telesno zdravje, temveč v veliki meri tudi na duševno stanje. Boljši spanec zagotavlja boljše počutje! Dokazano! Pomanjkanje spanja povzroča veliko manjšo pozornost, slabša spomin, veliko bolj ste nagnjeni k negativnim vzorcem razmišljanja. Ko se boste odločili dlje spati, je pomembno še to, da si v spalnici zagotovite primerno temperaturo, popolno temo, eno uro pred spanjem ne uporabljate računalnika oziroma ne gledate v kateri koli ekran in vsaj dve uri pred spanjem ne uživate hrane in pijače.

2. Dobra družba – več časa preživite z ljudmi, ki jih imate resnično radi

Pogosto ste tako zasedeni, da si ne vzamete dovolj časa za svoje najbližje oziroma tiste, ki jih imate najraje. Druženje s temi ljudmi je ključ do sreče. Najpomembneje je, da imate v svoji neposredni okolici nekoga, ki vas resnično razume, s katerim se brez zadržkov lahko smejete, jočete in se z njim pogovarjate o svojih največjih težavah. Za boljše počutje so nujno potrebni topli objemi, nasmeh, prijateljstvo in podobno.

Prijateljice
Preživite prosti čas v družbi ljudi, ki vam pomenijo največ.

Vse pogosteje veliko časa preživljate z ljudmi, ki vam praviloma niso najbližji – s šefi, sodelavci, poslovnimi partnerji, strankami. Posledično je okoli vas premalo družbe, v kateri bi se lahko počutili dovolj svobodno in mirno. Če mislite, da so Facebook, e-sporočila in telefonski klici z vašimi najbližjimi odlična rešitev za zapolnitev vrzeli, se motite. Vsekakor jim napišite kakšno lepo misel tudi preko družabnega omrežja, a v resnici zagotovo najbolj šteje fizični stik z ljudmi. Ta je ključ za vašo srečo, zdravje in odlično počutje.

3. Samostojno opravilo – ne opravljajte tisoč stvari naenkrat

Dnevno se utapljate v številnih opravilih. Vse želite opraviti čim hitreje, zato neredko več dejavnosti opravljate hkrati. Kako se počutite? Zagotovo ne odlično. Odlična rešitev za izboljšanje počutja je, da eno delo opravljate samostojno in ga ne kombinirate še z drugimi obveznostmi. Če si na primer umivate zobe, si umivajte samo zobe in hkrati ne glejte na telefon ali računalnik. Osredotočite se na vodo, njen zvok, okus zobne paste. Bodite hvaležni za pitno in toplo vodo, za to, da takšno dejavnost lahko opravljate v miru. Na takšen način boste hitro umirili svoje misli, vaše počutje bo v hipu boljše.

Samostojno opravilo
Ne opravljajte več stvari hkrati, osredotočite se le na eno.

Raziskave kažejo, da namerno zavedanje upočasni um. Posledično boste prav vsako dejavnost oziroma nalogo opravili učinkoviteje ter uspešneje. Prav vse vsakodnevne obveznosti bodo postale zanimive, ker se boste naučili biti prisotni.

4. Prijaznost – eden od najpomembnejših ključev do sreče

Prijaznost je nekaj neprecenljivega. Velja za enega od najpomembnejših ključev, ki odklepajo vrata sreče in odličnega počutja. Je pot do povečanega občutka izpopolnjenosti. Bodite prijazni do sebe in do drugih, od katerih ne pričakujte povračila. To izjemno močno vrlino vklopite v svoj način življenja.

Prijaznost
Bodite prijazni in pomagajte ljudem, ki pomoč potrebujejo.

Zanimivo pa vam bo predvsem to, ko boste kaj hitro opazili, kako zelo je prijaznost nalezljiva. Prav zabavno vam bo opazovati dogajanje okoli sebe. Ko boste prijazno pozdravili sicer ne preveč prijazne sosede, ji ne bo preostalo drugega, kot da vam tudi ona prijazno odzdravi. Prijaznost ustvari prijaznost!

Kako se boste počutili, je odvisno od vas!

Kako preproste sestavine za boljše počutje, a hkrati za nekatere tako težko izvedljive, ker si tega enostavno ne dovolijo.

Dovolite si en teden kakovostno in dovolj dolgo spati, vsaj nekaj ur na dan preživeti z ljudmi, ki jih imate najraje, vsako delo opravljati povsem samostojno in biti prijazni do vseh ljudi, ne glede na to, kakšni so do vas. Nato se vprašajte, kako se počutite oziroma svoje počutje primerjajte s tistim izpred enega tedna.

Mislite, da se boste vrnili na stara pota? Zagotovo ne!

Top