KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Kako se izogniti trem najpogostejšim kolesarskim nesrečam?

Kako se izogniti trem najpogostejšim kolesarskim nesrečam?

Kolesarska nesreča

Kolesarjenje je sila prijetna aktivnost. Ponuja številne prednosti, ki so ne nazadnje povezane tudi z našim zdravjem in počutjem. A če ste imeli s tovrstno aktivnostjo kdaj slabo izkušnjo, je ta najverjetneje povezana s katero od najpogostejših kolesarskih nesreč.

Ne glede na to, kje in kdaj kolesarite, bodite kar se da previdni. Četudi vozite po pravilih, ni nujno, da pravila spoštujejo ostali udeleženci v prometu. Potrebna je torej dvojna mera pozornosti. Kakovostno kolo, učinkovita dodatna oprema, dobra kondicija, vrhunska oblačila, obutev in čelada torej še zdaleč niso zadosten pogoj, da varno pridete na cilj.

Predstavljamo vam tri najpogostejše kolesarske nesreče. Svetovali vam bomo tudi, kako se jim lahko najlaže izognete. Če boste dosledno upoštevali vse, vam zagotavljamo mirno in zadovoljno, predvsem pa varno kolesarjenje.

1. Trk z avtomobilom, ki iz nasprotne strani zavija levo

Kaj mislite, kdo ima prednost v križišču – kolesar, ki želi peljati naravnost, ali vozilo, ki vozi iz nasprotne strani ter zavija levo? Kolesar!

To znanje je treba seveda uporabiti tudi v praksi. Za voznike ste veliko opaznejši, če v tem primeru vozite počasneje. Bodite previdni in če bo potrebno, se zaradi svoje varnosti raje ustavite, spustite vozilo mimo ali sestopite s kolesa.

2. Trk kolesarja z avtomobilom, ki pelje mimo

S kolesom vozite čim bolj na desni strani pasu, a hkrati dovolj stran od pločnika, da s stranjo kolesa ne podrsate vanj. Uporabljajte kolesarsko pot, če je ta na razpolago. Od vozila bodite oddaljeni vsaj en meter.

Nesreča med kolesarjenjem
Nesreča med kolesarjenjem zaradi trka z avtomobilom.

In kaj storiti v primeru, če ni kolesarske steze? Vožnja po pločniku nikakor ni dovoljena. Kolesar tam, kjer ni kolesarskih stez, lahko vozi po vozišču ob desnem robu voznega pasu. Drugače je samo v primeru, če to prepoveduje prometna signalizacija.

3. Trk kolesarja z odprtimi avtomobilskimi vrati

Predstavljajte si, da s kolesom vozite mimo vrste parkiranih vozil in nenadoma nekdo tik pred vami odpre vrata – trk je v tem primeru skoraj neizogiben. Krivi ste tako sami, ker ste vozili preblizu parkiranih vozil, kot seveda tudi nepozoren voznik, ki je izstopil iz avta.

Bodite torej pozorni na vozila, parkirana ob cesti, še posebej tedaj ko opazite, da je nekdo pred vami ravno parkiral. Pričakujte, da bo oseba iz avta zagotovo izstopila. Varnostna razdalja je obvezna, pozornost še bolj, prav tako pa tudi pogled nazaj, preden vozilo obvozite.

Vožnja po cestišču bo prav tako varnejša, če boste uporabljali vzratno ogledalo, ki pa ga na žalost na kolesih vidimo le redko. Odlična alternativa je vzratno ogledalo, ki je vgrajeno v zapestnico, ki jo imate med kolesarjenjem na roki.

Previdnost in vidnost

Zdaj veste, katere kolesarske nesreče so najpogostejše. Ko ste brali članek, ste morda pomislili na kakšen dogodek, ki je bil zelo blizu katere izmed opisanih nesreč. Pazite torej zlasti na križiščih oziroma na vseh terenih, kjer so v vaši neposredni bližini vozila.

Čisto na koncu pa bomo v ospredje postavili še pomen vidljivosti. Na kolesu je zlasti pomembno, da ste vidni. Previdnost in vidnost sta najboljši kombinaciji za največjo mero varnosti na kolesu! Bodite v odsevnih oblačilih, opremljeni z odsevnimi trakovi, še posebej ko vozite v temi.

In seveda ne pozabite na brezhibno kolo z obvezno opremo: bela luč spredaj, rdeča luč zadaj, sprednja in zadnja zavora, zvonec, odsevniki na pedalih, napolnjene pnevmatike in ustrezno nastavljena sedež in krmilo.

Top