KAZALO
Domov > Kolesarstvo > 7 nasvetov za varno vožnjo s kolesom

7 nasvetov za varno vožnjo s kolesom

Varna vožnja s kolesom

Kolesarji se že dlje časa borijo za pravice in večjo enakopravnost v prometnem načrtovanju. Kljub temu pa imajo tudi oni svoje dolžnosti, ki se nanašajo predvsem na upoštevanje ostalih udeležencev v prometu, upoštevanje cestno predmetnih predpisov in na previdnost na sploh.

V današnjem prispevku vam bomo navedli 7 dobronamernih nasvetov, ki lahko varno vožnjo s kolesom še izboljšajo. Ne glede na to, kako pogosto kolesarite, vam toplo priporočamo, da si nasvete dobro preberete in jih upoštevate, ko sedite na kolesu.

1. Upoštevajte cestno prometne predpise

Preden sedete na kolo, morate biti seznanjeni s prav vsemi kolesarskimi predpisi in pravili. Upoštevajte znak za Stop in rdeče luči. Nikoli ne kolesarite v nasprotni smeri, kjer to ni dovoljeno. Ne kolesarite pod vplivom alkohola ali drog ter drugih psiho-aktivnih snovi. Med vožnjo s kolesom ne uporabljajte mobilnih naprav, slušalk in drugih naprav, ki ovirajo vašo pozornost.

2. Poskrbite za varno kolo

Vaše kolo mora biti redno vzdrževano in tehnično brezhibno. Obvezno mora vsebovati brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro, zvonec, ustrezno napolnjene pnevmatike, belo luč za sprednje osvetljevanje ceste, rdečo luč zadaj, pravilno nastavljeno višino krmila in sedeža ter čelado, če ste mlajši od 18 let. Priporočamo vam tudi blatnike, ščitnike verige, prtljažnik ali košarico. Svoje kolo redno vzdržujte in čistite, da bo še bolje delovalo.

3. Opazujte in se prilagajate razmeram

Prav vedno se morate zavedati svojega okolja, v katerem kolesarite. Prilagoditi morate svojo hitrost vožnje. Bodite pozorni na vse vrste nevarnosti, ki lahko prežijo na poti. Pri tem mislimo tudi na pesek, steklo, sneg in sodro. Posebno pozornost namenite parkiranim avtomobilom, kjer ljudje lahko iznenada odprejo vrata, ne da bi prej preverili, ali je varno. Vedno opazujte, kaj je pred vami in kaj je za vami.

4. Kolo varno parkirajte

Če boste svoje kolo parkirali zunaj, potem je najbolje, da ga parkirate na razsvetljenem in obljudenem prostoru. Kupite dobro ključavnico, ki jo ob parkiranju speljite skozi kolo sprednje ali zadnje gume, nato pa skozi okvir kolesa na predmet, ki je fiksiran (ograja, luči, stojalo za kolo).

Ključavnica za kolo
Priskrbite si kakovostno ključavnico za kolo.

Pri parkiranju kolesa vam ne priporočamo uporabe kode (če že, naj bo vsaj 4-številčna) ali pretankih ključavnic. Ne pozabite si zapomniti lastnosti svojega kolesa, v primeru če vam ga slučajno ukradejo. Najbolje je, da imate na svojem mobilnem telefonu kar njegovo fotografijo. Tako boste v primeru tatvine policajem lahko hitro povedali, kakšno je vaše kolo.

5. Imejte očesni stik z vozniki in pešci

Ko imate možnost, imejte z vozniki in pešci očesni stik. Ostali udeleženci v prometu vas bodo še bolj opazili, obenem boste lažje prišli do svojega mesta na cesti. Očesni stik opozarja tudi na to, da potrebujete pozornost in zaščito. Uporabljajte signale z roko, ko menjate pasove ali zavijate. Ne glede na vse pa morate vsaj eno roko vedno imeti na balanci.

Vedno najprej pomislite, potem poglejte in šele nato, če je varno, zapeljite v želeno smer. Bodite odločni in ne dopustite, da bi vas na cesti kdo izsiljeval.

6. V primeru slabega vremena uporabljajte primerno opremo

Če vas pred vožnjo s kolesom preseneti dež, potem uporabljajte pelerino. Ne kolesarite z dežnikom. Izognite se lužam na cesti, saj se lahko v njih skrivajo nepredvidljive pasti. Bodite še enkrat bolj pazljivi kot v lepem vremenu, saj vas vozniki praviloma ne pričakujejo na cesti. S seboj imejte tudi pokrivalo za sedež. V deževnem vremenu so prav tako zelo dobrodošli blatniki.

7. Posebno pozornost namenite najšibkejšim v prometu

Med vožnjo s kolesom bodite še posebej pozorni na najšibkejše. To so pešci, med katere prištevamo tudi invalide. Prilagajajte svoje ravnanje nanje, saj so še bolj ranljivi od vas. Pred prehodom za pešce, če so le-ti blizu prehoda, se ustavite. V območju, kjer imajo pešci glavno vlogo, prilagajajte hitrost. Če se nahajajo na kolesarski stezi, jim prijazno pozvonite. Še posebej bodite pozorni, ko se peljete mimo avtobusnih postajališč in bočno parkiranih avtomobilov.

Top