KAZALO
Domov > Zdravje > Avokado in njegovih 10 zdravilnih učinkov

Avokado in njegovih 10 zdravilnih učinkov

Avokado

Ste že poskusili avokado? Če ste prikimali, se zagotovo strinjate, da je ta vrsta sadeža prav prijetnega okusa, po užitju pa ste se nedvomno počutili odlično. Poleg dobrega okusa je avokado namreč zelo zdrav sadež, saj vsebuje številne vitamine, minerale in druga koristna hranila.

Znanstveniki so si sadež sposodili tudi za številna raziskovanja in ugotovili, da lahko na mnogo načinov izboljša naše zdravje. Vas zanima, kako? V nadaljevanju vam predstavljamo 10 zdravilnih učinkov avokada, ki jih morate poznati.

1. Odličen prehranski vir

Ste vedeli, da ena sama porcija avokada zadosti precejšnje dnevne odmerke nekaterih hranil? V njem najdemo večje količine vitamina K, C, E in B6, prav tako je sadež bogat z bakrom, kalijem in folno kislino.

2. Koristne maščobe

Avokado vsebuje koristne mononasičene maščobe, ki znižujejo vrednost holesterola. Poleg tega zmanjšujejo tveganje za srčni infarkt in kap.

3. Za zdrave oči

Ker avokado vsebuje večje količine luteina in zeaksantina, dobro vpliva na zdravje oči. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje ob rednem uživanju tega sadeža manjše težave z vidom.

4. Uravnava inzulin in raven sladkorja

Avokado je znan po tem, da v našem telesu pomaga uravnavati inzulin in raven sladkorja v krvi. To boste dosegli, če boste pojedli samo polovico avokada na dan.

5. Odličen vir vlaknin

Zagotovo veste, da so vlaknine zelo koristne za naše zdravje, zato jih je potrebno redno vključevati v obroke. Avokado vsebuje zelo veliko vlaknin, topne in netopne v vodi. Njihova glavna funkcija je, da znižujejo visoke ravni krvnega sladkorja in zmanjšujejo tveganje za najrazličnejše bolezni.

6. Za zdravje kosti

Ob rednem uživanju avokada se bodo vaše kosti okrepile, to pa zato, ker sadež vsebuje večje količine folne kisline, bakra in vitamina K.

7. Za nosečnice

Ker avokado vsebuje večje količine kalija, vitamina C in B6 ter folne kisline, je zelo priporočljiv tudi za nosečnice. Omenjena hranila so namreč temelj za razvoj otrokovega tkiva in možganov.

8. Za blaženje simptomov artritisa kosti

Izvlečki iz avokada odlično blažijo simptome artritisa kosti. Vzporedno z njim se priporoča še sojino olje.

9. Za absorbcijo hranil

Če želite telesu pomagati pri absorbciji hranil, čim pogosteje uživajte avokado. Dodajajte ga predvsem živilom, ki vsebujejo v maščobi topna hranila.

10. Za zmanjšanje telesne teže

Ker avokado nasiti in na ta način preprečuje napade velike lakote, lahko učinkovito pripomore k zmanjšanju telesne teže.

Če ste se odločili, da avokado postane del vašega jedilnika, si lahko za začetek priskrbite nekaj receptov za pripravo avokadovega namaza, ki mu pravimo guacamole (recept). Avokado lahko uživate še na druge načine. Sami ugotovite, kateri od njih vam najbolj prija. Morda tisti, kjer avokado dodajate k smutijem ter podobnim osvežilnim in zdravilnim napitkom.

Top