KAZALO
Domov > Tek > Kako pogosto se odpraviti na tek?

Kako pogosto se odpraviti na tek?

Kako pogosto teči

Tek je izjemno priporočljiva naravna oblika gibanja, ki pri človeku krepi predvsem vztrajnost. Oseba z njim ohranja tudi celostno psihofizično zdravje. Treningi teka ponujajo še neprepoznavne, a hkrati zaznavne pozitivne učinke. Tovrstna aktivnost lahko postane način življenja in oblika sobivanja z drugimi. Človeku poleg številnih prednosti ponuja tudi uvid vase in pristne odnose.

Tokrat se bomo osredotočili na vprašanje, kako pogosto se je pametno odpraviti na tek. Že takoj na začetku naj vam zaupamo, da je tek zdrav, če se ga boste lotili s pravo mero tekaške vneme in obenem upoštevali nekaj strokovnih napotkov. Po drugi strani pa je lahko celo škodljiv, če boste tekli s pritajeno jezo na sočloveka ali v prepričanju, da morate za vsako ceno premagati osebo, s katero tečete.

Tri spremenljivke tekaške vadbe

Ste vedeli, da obstajajo tri spremenljivke tekaške vadbe? To so pogostost teka, razdalja in intenzivnost. Mi se bomo osredotočili predvsem na prvo, vsekakor pa so vse spremenljivke med seboj povezane, zato ne bomo zanemarili niti preostalih dveh, ki ju bomo vpletli v razlago, kako pogosto se odpraviti na tek.

Z raziskavami so dognali, da je potrebno teči vsaj dvakrat na teden, če želite, da boste v teku napredovali. Najboljši tekači na svetu na teden opravijo kar 14 treningov. Pri tem se vam je zagotovo pojavilo vprašanje, kolikokrat na teden bi morali teči vi. Vsekakor vam na to vprašanje ne moremo ponuditi samo enega odgovora, saj je odvisno od več dejavnikov.

Pogostost teka
Kako pogosto teči? Prisluhnite svojemu telesu.

V prvi vrsti morate vedeti, kakšni so vaši cilji, omejitve, koliko časa imate na razpolago in kakšne so vaše tekaške izkušnje. Na podlagi tega lahko ugotovite, ali tečete premalo ali preveč. Zagotovo pa sami najbolje veste, koliko lahko pretečete. Sami sebe poznate najbolje, sami veste, kaj si želite, kaj potrebujete in kaj v teku pravzaprav iščete.

Ni potrebno, da tečete vsak dan

Najpomembneje je, da vsak dan počnete nekaj športnega. To vam bo pomagalo pri splošnem zdravju in počutju. Seveda pa to ne pomeni, da morate teči vsak dan. Če želite v teku napredovati, je potrebno teči vsaj dvakrat na teden, še bolje trikrat. Vmes ko ne tečete, lahko plavate, kolesarite, dvigujete uteži, plešete, se ukvarjate z jogo ali katero drugo športno aktivnostjo.

Če želite ves čas napredovati, si pripravite dober plan. Tek razdelite na več intervalov. Poskrbite, da bodo v njem vključeni tudi tempo tek, hitri ter dolgi tek. S tempo tekom boste razvili intenzivno vzdržljivost; s hitrim tekom boste razvili hitrost; z dolgim tekom pa t. i. grobo vzdržljivost, ki jo je pogosto najteže doseči.

Zagrizeni tekači tečejo sedemkrat na teden

Za najbolj zagrizene tekače je znano, da tečejo tudi do sedemkrat na teden. Prepričani so, da so v teku boljši, če se vmes ne ukvarjajo z drugimi aktivnostmi. Sliši se nekoliko nenavadno, toda vsak zase najbolje ve, kaj je zanj dobro.

Tisti, ki menijo obratno, pa bodo tekli največ do štirikrat na teden. Ob netekaških dnevih bodo raje trenirali kaj drugega. In kaj od tega je sprejemljivejše za vas? Sami morate vedeti, ali vam čas in telo dopuščata, da bi tekli vsak dan, ali pa raje dvakrat, trikrat ali štirikrat na teden.

Top