KAZALO
Domov > Športna prehrana > 8 živil za povečanje mišične mase

8 živil za povečanje mišične mase

Živila za povečanje mišične mase

Vadba ima za nastanek in večanje mišične mase vsekakor izjemno velik vpliv, prav tako pa tudi vrsta prehrane, ki jo uživate. Med samo vadbo izgubite kar nekaj energije, zato se na mišicah pojavijo mikropoškodbe. Tudi zato je potrebno poskrbeti za nove zaloge hrane – za rast in regeneracijo mišic.

V nadaljevanju vam bomo predstavili najkoristnejša živila, ki jih strokovnjaki opredeljujejo kot najboljša živila za povečanje mišične mase. Vas zanima, katera so?

1. Goveje meso iz humane reje

Meso goveda, krmljenega s travo, je bogato z omega-3 maščobnimi kislinami in kot tako velja za veliko bolj zdravo od mesa goveda, pitanega z žitaricami. Poleg tega ta vrsta mesa vsebuje še večje količine vitaminov A in E.

2. Piščanec brez kože

Piščančje meso je, poleg govejega, odličen vir kakovostnih beljakovin, zato je pomembno za vzdrževanje in obnovo mišic. Prav tako je koristno za zdravje kosti ter vzdrževanje teže. Piščanca lahko pripravite na številne načine z najrazličnejšimi začimbami.

3. Skuta

V skodelici skute je okrog 30 gramov beljakovin, zato je odlična hrana tudi za pridobivanje mišične mase. Obenem nam to živilo daje dolgotrajen občutek sitosti.

4. Stročnice

Nekateri ljudje s stročnicami nadomeščajo obroke mesa. Še posebej priljubljeni sta leča in čičerika, ki vsebujeta beljakovine brez »motečih« ogljikovih hidratov.

5. Jajca

Tako kot meso so tudi jajca bogat vir beljakovin. Eno jajce v povprečju vsebuje okoli 6 do 8 gramov beljakovin.

Jajca so še posebej bogata z vitamini, železom, kalcijem in cinkom. Zaradi vseh omenjenih sestavin jajca veljajo za eno od najpopolnejših živil za krepitev mišic.

6. Divji riž

Divji riž velja za bolj zdravo alternativo rjavega riža. V enem lončku divjega riža se nahaja v povprečju okoli 3 grame vlaknin in 7 gramov beljakovin. Preveč pogosto pa pozabljamo, da je ta vrsta riža izvrstna hrana za gradnjo mase mišic.

7. Zelenjava, bogata z vlakninami

Brokoli, paradižnik, sladka koruza, paprika, beluši, por in čebula sodijo med zelenjavo, ki je izjemno bogata z vlakninami. Strokovnjaki menijo, da bi se morala ta živila nahajati visoko na seznamu uživanja živil po vadbi. Odlikujejo se po bogatem viru mineralov in vitaminov. Paziti pa morate, da jih s predolgim kuhanjem ne uničite.

8. Mandlji

Mandlji so sicer znani po visoki vsebnosti beljakovin in koristnih maščob. Za povečanje mišične mase pa poskrbi predvsem vitamin E. Odlikujejo se še po vsebnosti antioksidantov. Ti nevtralizirajo proste radikale in na ta način poskrbijo za še hitrejše okrevanje po vadbi.

Top