KAZALO
Domov > Tek > TOP tekaške prireditve v Sloveniji

TOP tekaške prireditve v Sloveniji

Tekaške prireditve v Sloveniji

Tek je ena od najbolj priljubljenih in tudi najbolj zdravih športnih aktivnosti. Nekateri se z njim ukvarjate zgolj sem in tja, pri drugih pa ne mine dan, da ga ne bi posvetili teku. Za slednje velja, da se vsaj nekateri med njimi udeležujejo različnih tekaških prireditev, ki jih v Sloveniji vsekakor ne manjka.

Prijaviti in udeležiti se tekaške prireditve ni kar tako. Za prav vsako je namreč potrebno imeti veliko kondicije ter seveda tudi nekaj prostega časa. Ker pa se pri nas tekaške prireditve odvijajo skozi vse leto, ste zagotovo katero od njih ujeli tudi vi. Če ne drugega, pa ste si jih vsaj ogledali, ker so na njih nastopali vaši prijatelji in znanci.

V nadaljevanju vam predstavljamo sedem najbolj popularnih tekaških prireditev v Sloveniji, za katere so najverjetneje večkrat slišali tudi tisti, ki teka sicer ne obožujejo.

1. Maraton treh src

Maraton treh src je pogosto označen kot najbolj srčen maraton v Sloveniji. Ta tekaška prireditev vsako leto poteka v Radencih. Eden od ciljev prireditve je povezati bitje src tekačev in pohodnikov iz najrazličnejših delov sveta.

Najdaljša tekaška proga na Maratonu treh src je dolga 42 kilometrov in povezuje sosednji državi. V ospredju prireditve sta še dve športni dejavnosti, ki sta namenjeni vsem tistim, ki niso v najboljši tekaški formi. To sta nordijska hoja in pohod.

2. Ljubljanski maraton

Ljubljanski maraton je največja tekaška prireditev pri nas, ki se je letno v povprečju udeleži več kot 20.000 udeležencev. Udeležeba je vsako leto nekoliko večja, kar kaže na vse večjo priljubljenost teka v Sloveniji.

Tečete lahko na različno dolgih progah. Četudi vam ne uspe preteči 42 kilometrov, boste na cilj prišli z notranjim zadovoljstvom, obenem pa se boste prijetno družili ter zabavali z drugimi ljubitelji teka. Središče dogajanja je postavljeno na Kongresni trg v Ljubljani.

3. Soča Outdoor

Kombinacijo teka ter občudovanja naravnih lepot vam ponuja vsakoletna junijska tekaška prireditev Soča Outdoor. Festival teka poteka v Dolini Soče. Na njem boste tekli ob prijetnem šumenju ene od najlepših in najčistejših rek pri nas.

Vzponi na razgledne vrhove vam bodo pospeševali utrip srca. Navijanje domačinov in drugih gostov na festivalu pa vam bo dajalo dodatno motivacijo, da pridete med prvimi na cilj. Čisto na koncu vas bo pričakala še prijetna osvežitev s prečkanjem reke Tolminke.

4. Tek trojk

Tek trojk je edinstveni tekaški dogodek pri nas, ki poteka vsak maj, in sicer v sklopu prireditev Poti ob žici. Na teku trojk tečete v družbi. Trije tekači namreč tečejo/tekmujejo skupaj. O rezultatu določa zadnji tekač iz ekipe, ko preteče črto na cilju.

5. Bovški maraton

Prvi rekreativni maraton pri nas je bil izpeljan v Bovcu. Sicer pa je Bovški maraton označen za enega od najlepših preizkušenj za marsikaterega tekača. Tekmovalna trasa namreč vodi ob prelepi reki Soči.

Soča je obdana z mogočnimi alpskimi vrhovi, kar tekačem doda še poseben adrenalin in voljo do zmage. Za piko na i pa je ob progi veliko strastnih navijačev, ki vneto bodrijo prav vse tekače.

6. Nočna 10ka

Nočni teki so že od nekdaj veljali za posebne dogodke. Najbolj priljubljena prireditev v duhu nočnega teka pri nas je zagotovo prireditev Nočna 10ka, ki poteka na Bledu, in sicer v začetku julija.

Za mnoge tekače tekmovalce je tek pod zvezdami okoli prelepega jezera nepozabno doživetje, ki je prepleteno še z veliko mero adrenalina.

7. Red Bull 400 Planica

In za konec še nekaj izjemno zanimivega. Ste tudi vi med tistimi tekači, ki radi izzivate ter preizkušate meje svojih sposobnosti? Če ste prikimali, ste se zagotovo že udeležili katerega od tekaških izzivov za najbolj drzne.

Tek na velikanko Red Bull 400 Planica je samo eden od izjemno zahtevnih tekaških tekmovanj. Po planiški velikanki se sicer spuščajo najboljši svetovni smučarski skakalci. Septembra pa se najbolj zagrizeni tekači podajo nanjo ravno v obratni smeri.

Morda je to najbolj napornih 400 metrov teka na svetu. Se želite preizkusiti v tem? September je sicer že kar blizu, vendar imate še vedno na razpolago kar dovolj časa za intenzivno pripravo.

Top