KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Kako izbrati otroško kolo?

Kako izbrati otroško kolo?

Kako izbrati otroško kolo

Se odpravljate v športno trgovino po kolo za svojega otroka? Pri tem se morate zavedati, da je izbira pravega otroškega kolesa pomembna prav tako, kot je pomembna prava izbira otroških čevljev. Kolo mora biti pravilno izbrano, saj lahko drugače ogroža življenje otroka, ko se le-ta vozi po cesti. Najpomembnejše pri izbiri je prav to, da izberemo kolo, ki je primerne velikosti.

Otrok naj bo pri nakupu kolesa z vami

Otrok mora kolo tudi preizkusiti. Pri tem nista pomembna ne model ne znamka, gre predvsem za ustrezno velikost. Kako jo določiti? Otrok naj se usede na sedež kolesa, kolo mora biti pri tem spuščeno na najnižjo točko. Kolo je primerno veliko v primeru, da je sedež kolesa čisto spuščen, otrok pa sedi tako, da ima cela stopala na tleh.

Otroško kolo Specialized
Otroško kolo Specialized Hotrock 24 Boys (Extremevital.com)

To je še posebej pomembno zaradi tega, ker se mora otrok pri vožnji s kolesom počutiti povsem varno. To pa bo možno le v primeru, da lahko z nogami kadarkoli stopi na tla. Starši, pozor! Nikakor ni dovolj, da se tal lahko dotakne le z nožnimi prsti, saj je vožnja v takšnem primeru lahko zelo nevarna. Kasneje, ko bo vaš najmlajši že napredoval v tehniki vožnje, pa lahko sedež postopoma dvigujete.

Vrste otroških koles

Za naše najmlajše so tu najprej tricikli, ki imajo zadaj teleskopsko palico, s katero si lahko pomagajo starši. Naslednja stopnja je tricikel brez daljinca. V zadnjem času je zelo priljubljeno tudi kolo brez pedal, ki se imenuje poganjalček. Z njim so nadomestili kolesa s pomožnimi kolesci. Strokovnjaki so namreč z raziskavami ugotovili, da pomožna kolesca kvarijo pravilno rast otrokove hrbtenice. Na poganjalčku lahko otrok nemoteno uživa, z njim pa bo prehod na pravo kolo veliko lažji.

Poganjalček
Poganjalček Cruzee blue 12 (Extremevital.com)

Prava otroška kolesa se ločijo po dimenziji koles. Pa začnimo kar z 12 colskimi kolesi, ki so primerna za otroke med 3. in 4. letom starosti. V večini primerov so opremljena s snemljivimi pomožnimi kolesci. Naslednja stopnja je 16-colsko kolo, ki je primerno za otroke med 4. in 6. letom. Ta kolesa nimajo več pomožnih kolesc. Nadaljujemo pa z 20-colskimi kolesi, ki imajo približno tako velika kolesa, kot jih je imelo pony kolo.

Še ena dimenzija koles sodi med otroška kolesa – to so 24-colska, ki so namenjena otrokom od 7. do 9. leta starosti. Seveda pa se pri izbiri kolesa ne ozirajte samo na starost, saj je še kako pomembna prav velikost kolesa.

Izberite kakovostno otroško kolo

Pri izbiri pravega otroškega kolesa je zelo pomembno tudi to, da kolo kupite pri specializiranem proizvajalcu, saj le-ta skrbi za to, da so njegova kolesa zares kakovostna. Na našem tržišču tako dobimo tehnično brezhibna nova kolesa, malo bolj pa morate biti pozorni pri nakupu rabljenih koles. Po nakupu vam priporočamo, da rabljeno kolo odpeljete na servis koles, kjer ga bodo temeljito pregledali ter ugotovili in odpravili morebitne pomanjkljivosti.

Vsem staršem pa še eno opozorilo: otroško kolo naj bo redno pregledano, saj boste le tako lahko otroku zagotovili brezskrbno in varno vožnjo.

Top