KAZALO
Domov > Prosti čas > 11 pozitivnih učinkov joge na um, telo in duha

11 pozitivnih učinkov joge na um, telo in duha

Joga - pozitivni učinki

Joga ni nova vadba, saj jo človeštvo pozna že od nekdaj. Predstavlja skupino duševnih, telesnih in duhovnih praks, ki pomagajo izboljšati razpoloženje, očistiti duha, poživiti telo in izostriti um. Učinki joge so dokazano pozitivni in daljnosežni, saj vplivajo tako na um kot na telo in duha.

Že nekaj minut vadbe joge vsak dan vam lahko pomaga, da se znebite skrbi in stresa. Če želite še bolj izkoristiti njene prednosti, vključite jogo v svoj vsakdan, saj je dober način za lajšanje tesnobe in spopadanje z vsakodnevnim stresom.

Učinki joge na um

1. Pomaga pri tesnobi in depresiji

Tesnoba in depresija sta dve zelo resni zdravstveni težavi, ki škodujeta tiho, a puščata hude posledice. Vsakodnevna vadba joge lahko učinkovito izboljša duševno zdravje, izkazala se je za koristno pri zmanjševanju anksioznosti in depresije.

2. Krepi spomin in izboljšuje koncentracijo

Na neki točki v življenju imamo iz raznolikih razlogov vsi težave s koncentracijo pri vsakodnevnih opravilih. Dokazano je, da je joga koristna za izboljšanje spomina in koncentracije. Obstaja del joge, znan pod imenom dharana, praksa koncentracije, ki je zelo znan, in nam pomaga razumeti, kaj pomeni očistiti um in umiriti čute.

3. Izboljšuje duševno in psihično počutje

Življenje je lahko stresno. Mnogi ljudje se počutijo, kot da na svojih ramenih nosijo ves svet, vendar lahko s pomočjo joge pretirano razmišljanje in negativne, nezaželene občutke pustite ob strani. Ker joga vključuje koncentracijo in je tesno povezana s tehnikami dihanja, je odličen način za odpravljanje stresa in umirjanje uma.

4. Zmanjšuje učinke travmatičnih izkušenj

Na svetu je veliko ljudi, pri katerih se je razvilo stanje, znano kot posttravmatska stresna motnja (PTSM) – pogosto kot posledica močnih in neprijetnih dogodkov v življenju. Ljudje s to duševno boleznijo se pogosto soočajo s prebliskom in nočnimi morami. Dokazano je, da je oblika joge, znana kot hatha, učinkovita pri zmanjševanju simptomov posttravmatske stresne motnje.

Učinki joge na duha

5. Izboljšuje medsebojne odnose

Eden od najpomembnejših vidikov joge je pozornost, kar pomeni, da se v sedanjem trenutku posvečate čustvom, mislim, občutkom in okolici. Joga ima lahko veliko vlogo pri tem, da vam pomaga uživati v sedanjem življenju, zato ima tudi veliko vlogo pri izboljšanju kakovosti odnosov v življenju.

6. Pozitivno vpliva na razpoloženje

Tako kot ima joga številne fizične koristi, so z njo povezane tudi čustvene koristi. Vemo, da lahko stres povzroči veliko zdravstvenih težav in tudi močno vpliva na naše razpoloženje.

Joga ima moč sproščanja endorfinov v možganih. To so hormoni za dobro počutje, ki se sproščajo, ko je človek srečen. Včasih smo lahko žrtve nihanja razpoloženja, toda s pomočjo joge in meditacije ne le izboljšamo svoje zdravje in zmanjšamo raven stresa, temveč izboljšamo tudi razpoloženje.

7. Pomaga doseči notranji mir

Življenje je polno stresnih dejavnikov, večina od njih je nezaželenih in se jim lahko izognemo. Prav joga je v takšnih primerih lahko tista, ki nas z različnimi tehnikami nauči, kako v težkih trenutkih ohraniti mirnost in moč.

8. Pripomore k boljšemu spopadanju s težavami

Vzajemno z življenjem nastajajo manjši in večji problemi, saj življenje brez vzponov in padcev v resnici ni življenje. Joga nam pomaga, da se s težavami spopadamo na pozitiven način. Prav tako nam omogoča, da se mirneje in samozavestneje spopadamo z vsem, kar nam življenje prinese.

Učinki joge na telo

9. Boljša gibljivost

To je ena od najpomembnejših prednosti joge. Povsem mogoče je, da med prvim ukvarjanjem z jogo ne boste dosegli prstov na nogah, vendar bo vaše telo s časom in potrpežljivostjo doživelo neverjetne spremembe. Ena od oblik joge, bikram joga, telo uvede v 26 različnih položajev, kar omogoča večjo gibljivost ramen, stegenskih mišic in spodnjega dela hrbta.

10. Znižuje krvni tlak

Hipertenzija je zelo pogosta zdravstvena težava, ljudem z blagim do zmerno povišanim krvnim tlakom lahko koristi redna vadba joge. Različne študije so pokazale, da se je pri ljudeh, ki so redno vadili jogo, krvni tlak bolj znižal v primerjavi s tistimi, ki so sodelovali le v programu prehrane, hujšanja ali hoje.

11. Pomaga pri izgradnji zdravih kosti

Joga lahko z različnimi položaji, pri katerih se prenaša teža, krepi kosti in preprečuje osteoporozo. Obstajajo različni položaji, kot sta na primer navzdol in navzgor obrnjen pes, ki pomagajo pri krepitvi kosti rok in kolen.

Pomembno je upoštevati, da je joga neprekinjen in trajen proces. Bolj kot se boste poglobili v vadbo joge, večje bodo vaše koristi od nje. Redno izvajanje joge vam lahko resnično odpre vrata miru, harmonije, dobrega počutja, ljubezni in smeha.

Top