KAZALO
Domov > Zdravje > Kako okrepiti imunski sistem?

Kako okrepiti imunski sistem?

Kako okrepiti imunski sistem

Imunski sistem je po svojem delovanju dokaj zapleten, vendar vseskozi dela v naše dobro, saj je notranji zdravnik, ki nas ščiti pred različnimi boleznimi. Vsekakor pa je v največji meri predvsem od nas odvisno, ali ga bomo varovali ali uničevali. Za dober imunski sistem je značilno notranje ravnovesje. Ko se poslabša, postanemo dovzetni za bolezni, ker bakterije in virusi lahko veliko hitreje ogrozijo naše zdravje.

Ker je zdrav imunski sistem ključ do dobrega počutja in pravilnega delovanja vseh telesnih funkcij, vam bomo predstavili nekaj načinov, kako okrepiti imunski sistem oziroma kako ga ohranjati v dobrem stanju. Že na začetku bomo navedli dejstva, ki kažejo na to, kdaj je sistem oslabljen. To vas bo še dodatno vzpodbudilo k upoštevanju naših nasvetov za uspešno krepitev imunskega sistema.

Znaki oslabljenega imunskega sistema

Naš organizem je vseskozi izpostavljen bakterijam, virusom, kemikalijam in nekaterim drugim, zdravju neprijaznim snovem. Če je naš imunski sistem oslabljen, se proti temu ne more bojevati, zato zbolimo. Še dodatno pa ga oslabijo slabe razvade, kot so pomanjkanje spanca, slaba prehrana, dolgotrajno jemanje antibiotikov, kajenje, stres, težko mentalno ali fizično delo.

Najpogostejši znaki, ki kažejo na oslabljen imunski sistem, so kronična utrujenost, nemoč, povečano število bradavic, pogosta prisotnost herpesa in aken, pogosto zbolevanje za nalezljivimi boleznimi, kronične okužbe, otečene bezgavke, alergijske reakcije, počasno celjenje ran, kronična driska in druge infekcije.

Oslabljen imunski sistem
Slabo počutje kot posledica oslabljenega imunskega sistema.

Povprečna odrasla oseba se na leto prehladi do dvakrat in vmes dobi še katero od infekcij. Osebe, ki zbolijo štirikrat ali več na leto, morajo nujno ukrepati glede krepitve imunskega sistema. Če ste med njimi tudi vi, si še pozorneje preberite, kaj morate upoštevati, če želite okrepiti svoj imunski sistem.

1. Prehranjujete se zdravo

Če želite ostati zdravi, morate v svojo prehrano vključiti kakovostne proteine, dobre maščobe in probiotike. Visoko kakovostne proteine lahko najdete v ribah, morskih sadežih, mesu in mlečnih izdelkih. Priporočamo vam, da v svoj jedilnik vnesete tudi veliko žitaric.

Uživajte živila z visoko vsebnostjo vitamina C. Največ ga je v papriki, brokoliju, grenivkah, limonah, mandarinah, pomarančah, kislem zelju, cvetači in brstičnem ohrovtu. Vsa našteta živila uživajte skozi ves dan, pri vsakem obroku nekaj. Na ta način se bo C vitamin počasi sproščal v vaš organizem.

Tudi antioksidanti krepijo imunski sistem, saj nevtralizirajo škodljive proste radikale. Antioksidativni učinek imajo sadje ter rumena, rdeča in oranžna zelenjava. Prav tako so antioksidanti v črnem vinu, temni čokoladi in zelenem čaju.

2. Redno telovadite

Da boste ostali zdravi, telovadite vsak dan, najbolje v naravi. Pojdite na sprehod in tecite vsaj pol ure. Poleg zdravja boste ohranili vitko linijo in se otresli stresa. Če vas bodo med sprehodom spremljali sončni žarki, pa še toliko bolje, saj boste prejeli primerno količino vitamina D, ki vas bo ščitil pred prehladom. Morda vas bo še bolj motiviral podatek, da z redno telesno aktivnostjo imunski sistem lahko okrepite kar za 50 %.

3. Privoščite si dovolj spanca

Za dober imunski sistem potrebujete 8 ur kakovostnega spanca na noč. Pojdite spat pred polnočjo. Raziskave so pokazale, da je ena ura spanja pred polnočjo enaka dvema urama spanja po polnoči. Vaš spanec bo še boljši, če boste v spalnem prostoru imeli temperaturo pod 20 °C.

4. Očistite telo

Razstrupljanje telesa močno pripomore k dobremu imunskemu sistemu. Organizem boste najlaže očistili s hrano, ki temelji na enostavno pripravljenih živilih. Uživajte veliko sadja in zelenjave, ki naj bosta kuhana na pari. Solato začinite s sokom limone in olivnim oljem. Na dan popijte do tri litre tekočine. Priporočamo pitje vode, zeliščnih čajev in doma narejenih juh.

5. Primerno se oblecite in obujte

Ker preko glave izgubljate največ toplote, vam priporočamo, da v hladnih zimskih dnevnih nosite primerno pokrivalo. Poleg tega je zelo pomembno, da imate na sebi toplo in nepremočljivo obutev.

6. Pojdite v savno

Z obiskom savne boste na hiter način odpravili stres, očistili in pomladili kožo ter zacelili organizem. Savna pomaga tudi pri hujšanju, izboljšanju elastičnosti kože, nižanju krvnega tlaka in pri boleznih srca in ožilja. Obiščite savno in naredite nekaj dobrega tako za imunski sistem kot splošno počutje.

Top