KAZALO
Domov > Zdravje > 5 preprostih nasvetov za izboljšanje vida

5 preprostih nasvetov za izboljšanje vida

Izboljšanje vida

Oči so, podobno kot drugi organi v telesu, ki jih poganjajo mišice, odvisne od očesnih mišic. Sčasoma lahko pri ponavljajočem se nepravilnem delovanju in pogojih oslabijo, se obrabijo in ne delujejo več popolno. Poslabšan vid, ki je posledica tega, se za marsikoga od nas zdi nekaj povsem običajnega. Težavo rešujemo z očali in dioptrijo. Po drugi strani pa je kar nekaj oseb, ki si kljub slabemu vidu želijo dobro videti tudi brez očal. Vas zanima, kako?

Če želite pomagati svojim očem do boljše kondicije in si popraviti vid na čisto enostaven in dokaj hiter način, si preberite pet preprostih nasvetov za izboljšanje vida. Ugotovili boste, da lahko že povsem preproste vaje pomagajo, da ohranite prožnost in koordinacijo oči.

1. Vaje za gibčne oči

Očesne mišice sčasoma postanejo ohlapne in zategnjene, slaba prekrvavitev očesnih tkiv pa povzroča slabše delovanje vida. To lahko preprečite z uporabo vsakodnevnih vaj. Začnite vaditi z eno ali dvema vajama naenkrat. Postopoma dodajte še preostale.

Vaje vedno izvajajte v predpisanem vrstnem redu. Med vajami morate udobno sedeti in imeti zravnano hrbtenico. Dihajte naravno in sproščeno. Med vadbo ne premikajte glave, ampak samo oči. Vsako vajo ponovite šestkrat.

  • 1. vaja: Oči premikajte navpično, v smeri gor in dol. Odprite oči in poglejte visoko v strop in navzdol globoko v tla. To ponavljajte, nato zaprite oči in se sprostite.
  • 2. vaja: Oči premikajte vodoravno, v smeri levo in desno. Odprite oči in poglejte v skrajni desni rob, nato še v skrajni levi rob. To ponavljajte, nato zaprite oči in se sprostite.
  • 3. vaja: Oči premikajte po diagonali, v smeri desno zgoraj in levo spodaj ter levo zgoraj in desno spodaj. Odprite oči in pogled usmerite v zgornji desni kot svojega vidnega polja, vse do skrajne točke, nato pogled preko navidezne ravne poševnice usmerite navzdol v skrajno levo točko in znova navzgor v zgornji desni kot. Ponovite šestkrat, nato vajo ponovite še po nasprotni diagonali. Nato zaprite oči in jih sprostite.
  • 4. vaja: Z očmi krožite po navidezni krožnici, ki naj se širi vse do roba vidnega polja. Oči vodite počasi po krožnici v smeri urinega kazalca. Odprite oči in pogled usmerite navzgor na številko 12 in jih nato peljite naprej po številčnici. Isto vajo izvedite še v nasprotni smeri. Na koncu vaje zaprite oči in jih sprostite.
Vaja za oči
Na koncu vsake vaje oči zaprite, jih spočijte in se sprostite.
  • 5. vaja: Oči premikajte polkrožno. Začnite v skrajno desnem kotu navidezne krožnice. Z očmi sledite po njeni zgornji polovici, vse do skrajnega levega kota, in nato vse ponovite nazaj v desno. Na koncu vaje zaprite oči in jih sprostite. Nato nadaljujete s sledenjem pogleda po spodnji polovici krožnice. Tudi v tem primeru začnite in končajte v desnem kotu vidnega polja.
  • 6. vaja: Dlan stisnite v pest, iztegnite palec, roko iztegnite pred seboj toliko, da je pogled na palec izostren. Palec pričnite počasi pomikati proti obrazu in sočasno ostrite svoj pogled. Vajo izvajajte počasi. Palec približajte obrazu na razdaljo, ki za oči ni moteča. Na koncu vaje zaprite oči in jih sprostite.
  • 7. vaja: Pogled izostrite na predmetu oziroma točki, ki je od vas oddaljena vsaj nekaj metrov. Pogled počasi približujte, vse do konice svojega nosu, izostrite in se počasi spet oddaljite. Po končani vaji zaprite oči in jih sprostite.
  • 8. vaja: Oči imejte zaprte. Močno podrgnite eno dlan ob drugo. Vroče dlani preko vek položite tako, da nanje ne pritiskate, temveč le zatemnite prostor nad njimi. Prste imejte v lasišču. Oči bodo vase posrkale toploto in se spočile. Čisto na koncu s konicami prstov nežno pomasirajte veke, iz notranjih kotičkov navzven.

2. Uživajte živila za boljši vid

Za izboljšavo vida lahko po naravni poti veliko vitaminov in antioksidantov najdete v običajnih živilih. To so korenje, ohrovt, špinača, jetra, blitva, bučke, brstični ohrovt, sladki krompir in maslo.

3. Posezite po prehranskih dopolnilih

Na trgu obstajajo kakovostna prehranska dopolnila – na primer v obliki kapsul, ki prav tako lahko pomagajo pri izboljševanju vida. Dopolnila vsebujejo uravnoteženo oskrbo živil, ki jih oči potrebujejo. Človeško oko za optimalno delovanje potrebuje vitamine, elemente v sledeh in antioksidante. Priporočamo prehransko dopolnilo z izvlečkom luteina, borovnice, cinka, vitamina A in vitamina B2.

4. Izboljšajte vid z zdravilnim žafranom

Raziskave so pokazale, da lahko z zdravilnim žafranom izboljšate svoj vid tudi za 50 %. Priprava tega recepta je zelo enostavna. Potrebujete le skodelico vode in gram žafrana, ki ga boste kupili v lekarni ali trgovini z zdravo prehrano. Vodo segrejte, ko zavre, ji dodajte žafran in mešajte na zmerni temperaturi eno minuto. Nato odstavite, precedite in ohladite. Priporočamo vam, da napitek uživate vsak večer tik pred spanjem.

5. Pomagajte si z očali z luknjicami

Ste že slišali za raster oziroma rastrska očala? To so očala s stotinami majhnih luknjic. Z gledanjem skozi luknjice v plastičnih očalih krepite očesne mišice in izboljšujete vid, zmanjšujete ali celo odpravite dioptrijo. Preizkusite jih!

Top