KAZALO
Domov > Tek > Kam med tekom pospraviti tekočino?

Kam med tekom pospraviti tekočino?

Tekočina med tekom

Še zlasti poleti oziroma v vročih dnevih je potrebno več pozornosti nameniti vnosu tekočin. Na vadbo ni pametno oditi brez tekočine, obenem pa vam ni treba s seboj nositi več litrov tekočine, saj bi vas ta med aktivnostjo lahko ovirala. Pomembno je tudi to, kako se opremiti in kam tekočino shraniti, da vas bo ta med gibanjem čim manj motila.

Za kakšno uro aktivnosti, na primer teka, vam v normalnih pogojih praviloma ni potrebno nadomeščati tekočine. Dovolj je, če tekočino popijete po koncu rekreacije. Če je žeja kljub temu prevelika, si preprosto natočite flaško vode in jo vzemite s seboj. Sicer pa v tem primeru ne bo nič narobe, če tekočino zaužijete, ko se vrnete domov, in je torej ne nosite s seboj.

Plastična ali mehka flaška

Tekočino, potrebno za vadbo, natočite v plastično flaško, ki se jo lahko uporabi večkrat. Kako veliko flaško potrebujete, pa je v največji meri odvisno od vaših potreb. Seveda večja steklenička pomeni večjo kapaciteto, s tem pa tudi večjo težo.

Bidon Salomon Soft Flask 500 ml
Bidon Salomon Soft Flask 500 ml – Extremevital.com

Če s seboj nosite pol litra tekočine, se to lahko pri enournem teku precej pozna. V tem primeru je bolje izbrati mehko flaško. Voda se namreč v njej ne preteka in tako ne moti teka. Ko iz nje popijete vso tekočino, jo preprosto pospravite v žep.

Tekaški pas

Tekaški pasovi so v primerjavi s flaškami še bolj elegantna rešitev za shranjevanje tekočine. Vanje namreč lahko spravite flaško z vodo, prav tako pa tudi druge manjše zadeve, na primer dokumente, denar, ključe in mobilni telefon. Opazili boste, da je na trgu na voljo zelo pestra ponudba tovrstnih pasov. Prav vsak tekaški pas pa vam lahko prinese povsem drugačno uporabniško izkušnjo.

Tekaški pas Craft Media Belt
Tekaški pas Craft Media Belt (nastavljiv in raztegljiv) – Extremevital.com

Če izberete pas za tek večje prostornine, lahko vanj shranite cel kup drobnarij. Seveda to lahko predstavlja precej večjo težo. Dodatna masa pa moti tek, saj med aktivnostjo nekoliko poskakuje. Glede na svoje potrebe izberite pas, ki vam zagotavlja največ udobja in zadovoljstva med tekom.

Tekaški nahrbtnik

Za nekoliko daljše teke so precej primernejši nahrbtniki, ki so prav tako lahko posebej zasnovani prav za tek. Vanje se lahko brez težav shrani tudi več litrov tekočine. Obstaja tudi takšen, pri katerem se tekočina shrani v meh na hrbtu. Na voljo je torej več tipov tekaških nahrbtnikov, prav vsak pa se ponaša z določenimi prednostmi.

Tekaški nahrbtnik Salomon ADV Skin 5 Set
Tekaški nahrbtnik Salomon ADV Skin 5 Set – Extremevital.com

Za mehove je na primer značilno, da lahko zdržijo veliko več prostornine, vendar so bistveno manj priročni. Flaške na sprednji strani nahrbtnika so manj prostorne, vendar preprostejše za uporabo ter ponovno polnitev. V dve različni flaški, ki jih nahrbtnik vključuje, pa lahko natočite dve različni vrsti tekočine, na primer v eno vodo, v drugo pa izotonični napitek.

Možnosti za shranjevanje tekočin med tekom je torej kar nekaj. Izbira je, kot smo omenili, v veliki meri odvisna tudi od tega, kako dolgo in kako daleč boste tekli. Vsi omenjeni pripomočki za shranjevanje tekočin med vadbo so vam na voljo v dobro založenih športnih trgovinah. Če oklevate med tekaškim pasom ali nahrbtnikom, naj vam pri izbiri pomaga izkušen prodajalec.

Top