KAZALO
Domov > Zdravje > 5 odličnih živil za zdrave oči

5 odličnih živil za zdrave oči

Živila za zdrave oči

V današnjem času, ko se je tehnologija že zelo razvila, so oči navajene na pretirano delovno obremenitev. Naše oči so pogosto naporno obremenjene, od dela na zaslonih do nepotrebnega brskanja po pametnih telefonih. Poleg tega se naš vid s staranjem pogosto poslabša. Zato je nujno, da skrbimo za svoje oči in jih ohranjamo v dobri kondiciji.

Čeprav uživanje hrane, bogate z vitamini, in nošenje zaščitnih očal pred zasloni pomagata, to morda ne bo dovolj. Za zagotovitev optimalne zaščite in dobrega zdravja naših oči je prav tako pomembno, da uživate hranljiva zelišča. V nadaljevanju predstavljamo nekaj okusnih zelišč, ki učinkovito pripomorejo k zdravju oči.

1. Smetilka

Kot pove že njeno angleško ime, eyebright, gre za zelišče, ki se kaže za koristno pri izboljšanju zdravja oči. Študija je pokazala, da lahko zdravi težave z vnetjem očesne veznice, imenovanim tudi rožnato oko. Očesna okužba, imenovana blefaritis, vključuje vnetje očesnih vek.

Smetlika
Navadna smetlika / Eyebright – Eyewort / Euphrasia officinalis

Smetlika znatno zmanjša vnetje in učinkovito pozdravi okužbo. Zato lahko to zelišče uporabite vedno, ko vas srbijo ali dražijo oči, da bi učinkovito odpravili težave. Za doseganje želenih rezultatov losjon oz. kremo iz smetilke nanesete neposredno na oči.

2. Dvokrpi ginko

To zelišče se že stoletja uporablja po vsem svetu. Uporabno je ne le pri težavah, povezanih s centralnim živčnim sistemom, temveč tudi pri težavah z očmi. Njegove lastnosti so takšne, da ga lahko imenujemo tudi »selektivni razširjevalec žil«. Znano je, da pospešuje kroženje krvi in usmerja pretok krvi v očesno ozadje.

Dvokrpi ginko
Dvokrpi ginko / Ginkgo – Ginkgo / Ginkgo biloba

Ljudje, ki trpijo za boleznimi, kot sta glavkom in degeneracija rumene pege, se tako zdravijo s pomočjo tega zelišča. Raziskava, opravljena na skupini bolnikov z glavkomom, je pokazala, da je ginko povezan z boljšim in ostrejšim vidom. Zato v svojo prehrano vključite zelišče ginko in poskrbite za dobro počutje svojih oči.

3. Pegasti badelj

Pogosto pravijo, da je zdravje oči pokazatelj, kako dobro delujejo naša jetra. Glede na raziskave je lahko zamegljen vid posledica tega, da jetra ne delujejo nemoteno. Zato se lahko zelišče pegastega badlja izkaže za koristno.

Pegasti badelj
Pegasti badelj / Milk thistle – Marian thistle / Silybum marianum

Sestavljen je iz sestavine, imenovane silimarin, za katero je znano, da spodbuja zdravje jeter. Ker jetra shranjujejo v maščobi topne vitamine, nam zelišče pomaga pri obnovi oči. Poleg tega pegasti badelj pomaga tudi pri zaviranju nastajanja spojine, imenovane reduktaza. Ta spojina je odgovorna za odlaganje sladkorja v očeh bolnikov s sladkorno boleznijo.

4. Kurkuma

Kurkuma ni le vir antioksidantov, ampak je tudi zelo zdrava za oči. Uživanje kurkume na naše telo deluje tako, da zmanjšuje prisotnost oksidacije v očesni leči. To telesu omogoča, da ohranja oster in natančen vid. Še en razlog, zakaj je kurkuma blagodejna za oči, je, da vsebuje sestavino, imenovano kurkumin.

Kurkuma
Kurkuma / Turmeric / Curcuma longa

Študija je pokazala, da lahko ta spojina učinkovito pomaga pri lajšanju sindroma suhega očesa. Poleg tega pomaga preprečiti nastanek degeneracije mrežnice. Še ena izmed koristi kurkume je njena lastnost, da zdravi boleče grlo. Posledično dobro deluje tudi žrelo, ki se nahaja za nosno votlino. Zato čim prej vključite kurkumo v svojo vsakodnevno prehrano, da ohranite zdravje svojih oči.

5. Borovnice

Borovnice so zelišče, ki se uporablja za izdelavo številnih zdravil. Ena od zelo priznanih koristi borovnic je izboljšanje vida. Z njeno uporabo lahko zdravimo bolezni oči, kot so siva mrena in motnje mrežnice. Dokazano vsebuje veliko kemične snovi, imenovane antocianozid. Ta kemikalija je povezana tudi z izboljšanjem vida pri bolnikih s sladkorno boleznijo in visokim krvnim tlakom.

Borovnice
Borovnice / Blueberries / Vaccinium myrtillus

Borovnice so koristne tudi pri zdravljenju bolezni, kot sta glavkom in obremenitev oči. Zato so nujen dodatek prehrani za vse, ki nameravate zaščititi svoje oči in poskrbeti za dober pretok krvi v očeh.

Oči so eden od najbolj občutljivih delov telesa, ki potrebuje največjo skrb. Zato poskrbite za njihovo zdravje tako, da zelišča, predstavljena v današnjem prispevku, celovito vključite v svojo prehrano.

Top