KAZALO
Domov > Tek > Tek v hladnejših dneh: dobro je vedeti

Tek v hladnejših dneh: dobro je vedeti

Tek v hladnejših dneh

Ljudje, ki ne tečejo niti poleti, težko razumejo zagnanost do teka tekačev, ki to počno celo pozimi, ko je zunaj najbolj hladno. Zimski tek ima svoj čar, vsekakor pa pravi tekači tečejo ne glede na vremenske pogoje in letno obdobje. Tek je zdrav v vseh pogojih, a le kadar se ga lotimo na pravi način.

Za tek pozimi je treba upoštevati nekaj nasvetov, sicer lahko kaj hitro pride do tekaških poškodb ali drugih zapletov. Vsekakor pa je treba biti na tek v jeseni in zimi dobro pripravljen ter organiziran. Prvi nasvet bi vsekakor bil: “Če želite teči, pričnite spomladi ali poleti, pa vas bo v zimo potegnilo kar samo od sebe.”

Primerna oblačila in obutev

Na zimski tek se seveda ne morete odpraviti v enakih tekaških oblačilih in copatih kot poleti. Pripravljeni morate biti na nižje temperature, a tudi na drugačno tekaško podlago. Velikokrat bo ta najmanj mokra, morda celo zasnežena ali poledenela. Tekaška obutev naj bo zato vodoodporna in s protizdrsnim podplatom.

Dolga tekaška oblačila Brooks Run Visible
Tekaška oblačila – hlače in majica z dolgimi rokavi Brooks Run Visible – Extremevital.com

Obleči se morate v plasteh, a nikakor ne preveč, saj mora znoj še vedno priti proč od vaše kože, sicer lahko pride do podhladitve. Uporabite kapo in šal, ne pozabite pa niti na tekaške rokavice, toda pozor! Bolje, da vas na začetku malenkost zebe, kot da bi se med tekom pregreli. Pripravljeni morate biti tudi na slabše vremenske razmere, kot so dež, sneg in veter.

Pred tekom se dobro ogrejte

Ogrevalne vaje so nujne pred vsakim tekom, še toliko bolj pa, kadar gre za tek v hladnejšem obdobju. Neogrete mišice se med tekom kaj hitro poškodujejo, zato naj vam ne bo težko nameniti nekaj minut za ogrevalne vaje.

Tekaške rokavice CEP Winter Run
Tekaške rokavice CEP Winter Run – Extremevital.com

Ogrejete se lahko že med sprehodom do začetne točke, kjer boste pričeli teči, ali pa tam opravite določene vaje za ogrevanje mišic. Priporočljivo dodatno ogrevanje je tudi hitra hoja ali počasnejši tek, nikakor pa ne pozabite niti na raztezne vaje po koncu teka.

Prilagodite tempo in razdaljo

Jasno je, da v hladnejših dneh telo ne zmore enakih naporov kot v idealnih tekaških razmerah. Nikar si ne zadajajte previsokih ciljev in prilagodite tempo ter razdaljo teka glede na svoje sposobnosti in trenutne razmere. Prav tako boste na ta način lahko nekaj več pozornosti posvetili podlagi, ki je v tem obdobju pogosto spolzka in nevarna.

Ne pozabite na počitek

Vsak tek od tekača zahteva določen napor, telo pa po njem potrebuje počitek za regeneracijo. V zimskem obdobju je to še toliko bolj pomembno, zato s tekom ne pretiravajte in dovolite telesu, da si po njem opomore.

Moški tekaški čevlji Scarpa Ribelle GTX
Moški vodoodporni tekaški čevlji Scarpa Ribelle GTX – Extremevital.com

Čeprav v hladnejšem vremenu morda ne boste tako izrazito žejni kot poleti, imejte pri sebi vedno tekočino in jo tudi zaužijte. Morda ne boste tako zelo preznojeni kot običajno, kar pa še ne pomeni, da vaše telo ne potrebuje tekočine.

Opazujte znake telesa

V hladnejših dneh se tekačem rado pripeti, da ignorirajo opozorilne znake telesa in si na ta način bolj škodijo kot koristijo. Tek pozimi je lahko še kako koristen za zdravje in imunski sistem, a le v primeru, da se ga lotimo premišljeno.

Če med tekom občutite kakršnokoli mravljinčenje v udih, prstih, ušesih, morda celo bolečine, takoj prekinite s tekom in poiščite toplo zavetje. Ne želite si podhladitve, zato vedno upoštevajte signale svojega telesa.

Bodite pozorni na prehrano

Redni tekači že dokaj dobro poznajo prehranske potrebe svojega telesa, a se včasih še vedno premalo zavedajo razlik, ko je govora o zimskem teku. V tem času je bistvenega pomena uživati hrano, ki prispeva več energije in poskrbi za vzdrževanje idealne telesne temperature. Potrebovali boste več ogljikovih hidratov in beljakovin ter manj maščob.

Top