KAZALO
Domov > Smučanje > Tek na smučeh: zakaj in kako začeti?

Tek na smučeh: zakaj in kako začeti?

Tek na smučeh

Zimski čas vam ponuja številne priložnosti tudi na področju ukvarjanja s športom. Privoščite si veliko gibanja v naravi, na svežem zraku. To lahko počnete na številne možne načine. Med najbolj priljubljenimi pa so vsekakor sprehod, tek, alpsko smučanje, pohodništvo, drsanje in tek na smučeh. Izbire je res veliko.

V današnjem prispevku bomo posebno pozornost namenili teku na smučeh. Ta oblika zimskega rekreiranja je odlična priložnost tako za tiste, ki imate malo časa, kot tudi za tiste, ki bi se radi odpravili na katero od bolj oddaljenih prog in tam preživeli kar nekaj časa. V nadaljevanju smo zapisali, zakaj je tek na smučeh tako koristen in kako začeti s to priljubljeno aktivnostjo.

Zakaj pričeti s tekom na smučeh?

Med številnimi ljudmi, ki obožujejo zimske športe, je tek na smučeh v zadnjih nekaj letih zavzel prav posebno mesto. Mnogi se z njim ukvarjajo ravno zato, ker se zavedajo, da ta oblika rekreacije prinaša številne preventivne zdravstvene učinke.

Tek na smučeh vam ponuja odlično počutje, sprostitev misli ter tako prinaša vrhunski užitek. Z njegovo pomočjo boste zagotovo našli stik s seboj in kaj hitro se boste otresli tudi nadležnega stresa, ki je morda že postal vaš vsakodnevni spremljevalec.

Mnogi posamezniki tek na smučeh priporočajo zato, ker je odlična rešitev proti telesnim in duševnim tegobam sodobnega časa. V veliki meri vam lahko pomaga tudi pri odpravljanju motenj v delovanju srca in ožilja, pri pljučnih boleznih, pri težavah, ki so povezane s prebavo, pri kronični utrujenosti in podobnih težavah.

Če se boste teka na smučeh lotili s pravo mero, boste deležni vadbe, ki bo kakovostno vplivala na vaše celotno telo, obenem pa se boste lahko znebili še nekaj odvečnih kilogramov.

Kako pričeti s tekom na smučeh?

Če ste končno našli dovolj veliko mero motivacije za prve tekaške korake, vam priporočamo, da začnete kar s pohodništvom na smučeh. Na pohod v prelepo zasneženo naravo se za začetek odpravite s povsem osnovno opremo in brez posebnega znanja. Na pot lahko odidete s prijatelji, družino, znanci … Vmes bo zagotovo dovolj časa za prijeten klepet, obilico smeha in dobre volje. Verjemite nam, da se boste domov vrnili povsem prerojeni in polni energije.

V naslednjem koraku vam priporočamo, da se poučite o tehnikah teka na smučeh. To vam bo aktivnost olajšalo do te mere, da boste še bolj uživali in da se boste obenem zavarovali pred morebitnimi poškodbami. Preverite spodnji video posnetek, v katerem je prikazano, kako se naučiti teka na smučeh.

Če boste želeli teči še bolje in hitreje, si boste v nadaljevanju morali priskrbeti nekoliko bolj izpopolnjeno in kakovostno opremo. Nikakor pa ne pozabite na vaje za prilagajanje na smuči. Te morate obvezno izvesti, še preden odidete na zasneženo tekaško progo.

Poskrbite tudi za primerna oblačila, ki morajo koži prijati in se hitro sušiti. Priporočamo vam, da se za tek na smučeh oblečete večplastno. Po potrebi se boste kasneje lahko postopno slačili. Zgornji del oblačil naj bo obvezno nepremočljiv, neprepihljiv, topel in lahek. Rokavice naj se tesno prilegajo dlanem. Kupite si tekaške rokavice, ki so na trgu lahko dostopne. Te vam bodo omogočale tudi odličen stik s palicami.

Obvezen del opreme naj bodo tudi primerna sončna očala. Ta naj bodo lahka in odporna proti udarcem ter odrgninam. Poskrbite, da se bodo popolnoma prilegala vašemu obrazu. Priporočamo vam sončna očala s polariziranimi stekli.

Top