KAZALO
Domov > Športna prehrana > Zakaj športniki prisegajo na banane?

Zakaj športniki prisegajo na banane?

Športniki in banane

Verjetno ste že kdaj slišali za rek, ki pravi, da eno jabolko na dan odžene zdravnika. Ne vemo pa, če ste slišali rek, ki je povsem identičen temu, razlika je le v izbiri sadja. Namesto jabolka je omenjena banana. Obe vrsti sadja namreč veljata za zelo zdravilni. Tega se v veliki meri zavedajo skorajda vsi športniki, ne glede na to, ali so profesionalni ali ne. V svoj jedilnik tako skoraj vsak dan vključijo vsaj eno banano.

V nadaljevanju prispevka vam bomo še podrobneje pojasnili, zakaj športniki in številni drugi ljudje prisegajo ravno na banane.

Banane in zdravilni učinki

Omenili smo vam, da zdravnika od vas lahko odženejo tako jabolka kot banane. Zanimiv pa je podatek, da banane zdravnika v primerjavi z jabolki lahko odženejo še precej dlje. Banane namreč vsebujejo kar do štirikrat več beljakovin, dvakrat več ogljikovih hidratov, trikrat več fosforja, petkrat več vitamina A in železa ter dvakrat več preostalih vitaminov in mineralov (vir).

Banana za zajtrk
Za zajtrk si privoščite banano s kosmiči in jogurtom.

Banane vam pomagajo zniževati visok krvni tlak in uravnavati prebavo. Manj zrele banane odpravljajo zaprtje, bolj zrele pa pomagajo proti driski. Zelo so učinkovite še pri odpravljanju zgage. Znane pa so tudi po tem, da lahko delujejo kot antidepresiv. Bananin olupek, predvsem njegov notranji del, preprečuje srbenje kože na mestu komarjevega pika.

Bolje banana kot športni napitek

Pa se vrnimo nazaj k športnikom. Tisti, ki v svoje prehranjevanje vključujejo banane, se verjetno zavedajo, da je veliko bolje poseči po banani kot pa po katerem koli od številnih športnih napitkov. Na to temo je bila pred nekaj leti celo narejena raziskava. Osredotočala se je na kolesarje, ki so jih razdelili v dve skupini. Prvi skupini so med kolesarjenjem dali športni napitek, drugi skupini pa so na vsake toliko časa dali po pol banane. Testiranim kolesarjem so po opravljeni aktivnosti vzeli kri. Rezultati so bili presenetljivi.

Banane za smoothie
Banane lahko uporabite tudi za pripravo smoothieja.

Omenjena raziskava je pokazala, da so imeli kolesarji, ki so med aktivnostjo jedli banane, v krvi veliko višjo raven antioksidantov in dopamina v primerjavi s kolesarji, ki so pili športni napitek (vir). Ne glede na to, da se je raziskava osredotočila na kolesarje, pa strokovnjaki banane priporočajo prav vsem vrstam športnikov ter seveda vsem, ki imajo radi svoje zdravje.

Smo vas prepričali, da si boste kar takoj privoščili eno banano?

Top