KAZALO
Domov > Športna prehrana > Nasičene in nenasičene maščobne kisline

Nasičene in nenasičene maščobne kisline

Maščobne kisline

Beseda maščoba je negativno zaznamovana, vendar le pri tistih, ki o maščobah vedo premalo. Res je, da se moramo maščobam praviloma izogibati in jih uporabljati samo v zmernih količinah, vendar so nekatere med njimi tudi zdrave.

Poleg beljakovin, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov predstavljajo maščobe osnovo našega prehranjevanja. V telesu predstavljajo rezervno energijo. V njih pa so lahko vezane nasičene ali nenasičene maščobne kisline. V masteh prevladujejo nasičene, v oljih pa nenasičene maščobne kisline. Za nas so ključnega pomena nenasičene maščobne kisline, še posebej omega-3.

Nasičene maščobne kisline

Še ne dolgo nazaj je veljalo, da so nasičene maščobne kisline zdravju škodljive. Te najpogosteje najdemo v živalskih maščobah, kot so meso, jajca in surovo maslo, ter v rastlinskih masteh, kot sta kokosova mast in palmovo olje iz palmovih jedrc. V naši prehrani sta najpogostejši nasičeni maščobi palmitinska in stearinska kislina.

Podrobnejše raziskave so pokazale, da stearinska nasičena maščobna kislina ne vpliva negativno na naše zdravje. Ta vrsta kisline se v večjih količinah nahaja v kakavovem maslu, govejem loju, svinjski masti in surovem maslu.

Svinjska mast
Nutricionisti ponovno priporočajo uporabo svinjske masti.

Nasičene maščobe, ki vključujejo od 12 do 16 ogljikovih atomov (sem sodi tudi palmitinska kislina), pa na naše zdravje dokazano vplivajo negativno. Povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja ter sladkorno bolezen tipa 2.

Za nas so pomembne še nasičene kratkoverižne maščobne kisline z do 10 atomov ogljika. Te prehajajo direktno v portalni obtok, razgradijo se v hitrem času in se v telesu ne nahajajo kot trigliceridi. Ta vrsta maščob vpliva celo na zmanjševanje debelosti.

Nenasičene maščobne kisline

Nenasičene maščobne kisline lahko delimo na enkrat in večkrat nenasičene. Osrednjo pozornost tokrat namenjamo omega-3 maščobnih kislinam, ki so za nas izjemnega pomena.

Lahko rečemo, da so nenasičene maščobne kisline omega-3 med najbolje raziskanimi maščobnimi kislinami vseh vrst. Ta vrsta maščob prevladuje predvsem v ribah in ribjem olju. Če uživamo omenjena živila, poskrbimo za zmanjšanje smrtnosti zaradi bolezni srca in ožilja, še posebej srčnega infarkta.

Nenasičene maščobne kisline
Nenasičene maščobne kisline uravnavajo holesterol v krvi.

Poleg tega lahko z uživanjem tovrstne hrane zmanjšujemo vnetja, izboljšamo funkcijo žil, normaliziramo srčni utrip, izboljšamo relaksacijo ter učinkovitost srca, s tem pa preprečujemo še tvorbo krvnih strdkov. Za dolgoverižne omega-3 maščobne kisline je značilno, da zmanjšujejo depresijo.

Če si torej maščobe in njihovo sestavo uspemo ogledati nekoliko pobliže, lahko kaj kmalu ugotovimo, da ne veljajo samo za slabe. Še več! Nekatere med njimi imajo izjemno pomembno vlogo pri preprečevanju mnogih bolezni. Pomembno je predvsem to, da vemo, katere maščobe so za nas dobre in da prav te pogosto uvrščamo na svoje jedilnike.

Vir: https://zasrce.si/clanek/mascobne_kisline_in_njihov_vpliv_na_zdravje/

Top