KAZALO
Domov > Prosti čas > Za koga je primeren strešni šotor?

Za koga je primeren strešni šotor?

Strešni šotor

V svetu, kjer se vsakdanje življenje včasih zdi kot neskončen vrtiljak obveznosti, se ljudje čedalje bolj zatekajo k iskanju izgubljenega občutka svobode in povezave z naravo. V središču teh iskanj se pogosto znajdejo avanturisti, ki jih vleče k osvajanju neznanih poti, kjer veter naokoli nosi vonj po pustolovščinah in srce bije v sozvočju z neukrotljivim utripom narave.

A ne gre zgolj za avanturiste, temveč tudi tiste, ki si želijo najti svojo oazo miru, svoj košček raja, kamor lahko pobegnejo pred utripom sodobnega življenja. In prav za to raznoliko skupino posameznikov obstaja poseben sopotnik – strešni šotor. Namenjen je vsem tistim, ki želijo podati roko svobodi in objemu narave, ne glede na to, ali se odpravljajo na divje pustolovščine ali pa si preprosto želijo najti svoj mir pod zvezdami.

Kaj sploh je strešni šotor?

Strešni šotor je inovativna rešitev za ljubitelje narave, avanturiste in popotnike, ki želijo na svojih poteh doživeti svobodo spanja pod odprtim nebom, ne da bi se odpovedali udobju. Gre za mobilno prenočišče, nameščeno na strehi vozila, po navadi avtomobila ali terenskega vozila. V svoji zloženi obliki se kompaktno pritrdi na streho, ne da bi zavzel dragocen prostor v notranjosti vozila.

Strešni šotor Thule Tepui Ayer 2
Strešni šotor Thule Tepui Ayer 2 – Extremevital.com

Ko pa je potrebno ustvariti udobno zavetje za prenočitev, se strešni šotor razstavi in postavi v nekaj preprostih potezah, kar omogoča hitro in enostavno namestitev na želeni lokaciji. Ta izjemna mobilnost omogoča avanturistom, da spontano poiščejo nočno zavetje kjerkoli v oddaljenem kotičku narave, ne da bi se odrekli udobju in varnosti.

Dve vrsti strešnih šotorov

V osnovi strešne šotore delimo na dve vrsti, in sicer tiste z mehko streho in tiste s trdo streho. Največja razlika med obema je v tem, da so različice z mehko streho nekoliko cenejše in vzamejo nekaj malega več časa za postavitev, a vendarle ne pretirano veliko.

Strešni šotor Thule Tepui Foothill
Strešni šotor Thule Tepui Foothill – Extremevital.com

Strešni šotor s trdo lupino pa se v manj kot minuti postavi sam, v zloženem stanju pa služi celo kot strešni kovček, saj lahko vanj brez težav pospravimo kar nekaj prtljage, ki bi sicer zavzemala prostor v avtomobilu. Strešni šotor s trdo lupino je nekoliko bolje zvočno izoliran, zaradi boljše aerodinamike pa povzroča tudi manj hrupa med vožnjo.

Prednosti pred klasičnim šotorom

Prednosti strešnega šotora pred klasičnim kamp šotorom se jasno kažejo v praktičnosti, hitrosti postavljanja ter izjemni prilagodljivosti. Strešni šotori nudijo izjemno enostavno postavitev, ki traja le nekaj minut, v primerjavi s klasičnimi šotori, kjer je postopek običajno bolj zapleten in zahteva več časa. Ta hitrost postavitve je ključna prednost, še posebej na avanturističnih potovanjih, kjer se lokacija za spanje pogosto spreminja.

Prilagodljivost strešnih šotorov se kaže v njihovi sposobnosti namestitve na različne terene. Ne glede na to, ali ste na skalnatem pobočju, ob reki ali na planoti, strešni šotor omogoča spanje na višini, daleč stran od mokrih in neravnih tal. Ker je pritrjen na streho vozila, se izognemo potrebi po iskanju ravne površine, kar povečuje možnosti izbire idealne lokacije za kampiranje. S svojo kompaktno zasnovo strešni šotori omogočajo tudi več prostora v prtljažniku za drugo opremo, kar še dodatno poudarja njihovo praktičnost in vsestranskost.

Top