KAZALO
Domov > Smučanje > 7 nasvetov za izbiro smučarskih očal

7 nasvetov za izbiro smučarskih očal

Smučarska očala

Vsaka nova sezona svežega snega in sončnih dni na smučiščih prinaša navdušenje vsem ljubiteljem smučanja. A brez ustrezne opreme, ki vključuje veliko več kot le smuči in čelado, je smučarska izkušnja lahko precej manj uživaška.

Med ključnimi deli smučarske opreme so tudi smučarska očala priznanih proizvajalcev, ki ne služijo le kot modni dodatek, ampak so dejansko nujna za udobno in varno smuko. Preverimo nekaj nasvetov za izbiro kakovostnih smučarskih očal in spoznajmo, zakaj veljajo za nepogrešljiv del opreme vsakega smučarja.

1. Zaščita pred soncem

Smučanje na visokogorskih smučiščih prinaša močne sončne žarke, ki lahko škodijo očem, zato je potrebna zaščita pred UV-žarki. Izberite smučarska očala z visokim UV-filtrom, ki bodo nudila optimalno zaščito pred soncem in ohranila vaše oči varne pred škodljivimi vplivi.

Unisex smučarska očala Uvex Downhill 2100 Vario (2024)
Unisex smučarska očala Uvex Downhill 2100 Vario – Extremevital.com

Svetlejši dnevi na smučišču lahko povzročijo bleščanje na snegu, kar otežuje vidljivost. Smučarska očala s polariziranimi lečami odstranijo bleščanje, kar pripomore k boljši vidljivosti reliefa ter izboljša kontrast. Ob sončnih dnevih bodo temnejše leče poskrbele za zaščito pred močnimi žarki, medtem ko bodo svetlejše leče koristile v oblačnih razmerah.

2. Optična zmogljivost in udobje

Vid je ključen za varno smučanje, zato izberite smučarska očala z visoko optično zmogljivostjo. Kvalitetne leče bodo nudile jasno in natančno sliko okolice.

Različni premazi in dodatki, ki preprečujejo rosenje leč, so še ena prednost, ki zagotavlja, da bo vaša vidljivost ostala jasna ne glede na vremenske razmere. Poleg tega naj bodo očala dobro prilegajoča se obrazu, saj bodo tako nudila največje udobje in preprečila vdor vetra in mraza med smučanjem.

3. Zaščita pred vetrom in mrazom

Hitrost na smučišču prinaša tudi veter, zato so dobra smučarska očala tista, ki nudijo zanesljivo zaščito pred vetrom in mrazom. Tesno prilegajoča se očala z ustrezno oblazinjenimi robovi bodo preprečila neprijeten občutek mraza na obrazu in očeh.

Ženska smučarska očala Smith Showcase OTG
Ženska smučarska očala Smith Showcase OTG – Extremevital.com

To je še posebej pomembno pri hitrem smučanju ali smučanju v ekstremnih vremenskih pogojih, ko je zunaj mraz, piha in morda tudi sneži ali dežuje.

4. Sistem prezračevanja

Sistem prezračevanja v smučarskih očalih je pomemben za preprečevanje rosenja in megljenja leč. Zračniki ali drugi mehanizmi, ki omogočajo pretok zraka, ohranjajo stabilno temperaturo znotraj očal.

To prispeva k jasni vidljivosti, brez zamegljenih leč pa boste lahko brezskrbno uživali v vožnji po strminah skozi celoten dan. Dober sistem prezračevanja ne bo imel neprijetnega občutka za vaše oči.

5. Prilagodljivost pasu

Smučarska očala s prilagodljivim pasom so ključna za udobno prileganje. Poskrbite, da so očala združljiva s smučarsko čelado in da pas omogoča varno prileganje okoli glave.

Otroška smučarska očala Salomon Lumi ML Jr.
Otroška smučarska očala Salomon Lumi ML Jr. – Extremevital.com

Pravilno pritrjena očala bodo ostala na mestu tudi med dinamičnim smučanjem, saj si ne želite, da bi vam v trenutku smuke po pobočju zlezle preko oči in zakrile pogled.

6. Preizkus pred nakupom

Pred nakupom smučarskih očal jih vedno preizkusite. Očala se morajo udobno prilegati obrazu, ne smejo pritiskati ali ovirati gibanja, preverite pa tudi, ali se dobro prilegajo čeladi.

Obiščete specializirano trgovino s smučarsko opremo, kjer lahko očala preizkusite in se pred nakupom posvetujete še s strokovnjaki. Če kupujete tudi čelado, poiščite ustrezen model, sicer pa svojo prinesite s seboj kar od doma.

7. Barva leč

Barva leč ima pomembno vlogo pri prilagajanju različnim svetlobnim razmeram. Različne barve nudijo določene prednosti, zato izberite tiste, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam.

Unisex smučarska očala POC Zonula Race
Unisex smučarska očala POC Zonula Race – Extremevital.com

Svetlejše leče so primerne za oblačne dni, medtem ko bodo temnejše leče bolj koristile v sončnih razmerah. Če smučate v različnih vremenskih pogojih, izberite očala, ki omogočajo hitro zamenjavo leč. S tem si boste zagotovili prilagodljivost glede na spremenljive razmere na smučišču.

Kam po smučarska očala?

Da bi imeli na razpolago karseda pester nabor različnih blagovnih znamk in modelov smučarskih očal, se oglasite v športni trgovini Extreme Vital. Tam lahko zase in družino poiščete najbolj kakovostna in raznolika smučarska očala – ne glede na to, ali potrebujete moška, ženska, otroška ali morda celo takšna z dioptrijo.

Proizvajalci, kot so Salomon, Uvex, POC, Oakley, Smith in Atomic, so zagotovilo za kakovostno izdelavo in udobne ter napredne materiale. Dajte prednost uporabnosti in kakovosti pred ceno, lahko pa ste prepričani, da boste v Extreme Vital našli visoko kakovost po sorazmerno ugodni ceni.

Top