KAZALO
Domov > Smučanje > Smučarske poškodbe: katere so najpogostejše in kako se jim izogniti?

Smučarske poškodbe: katere so najpogostejše in kako se jim izogniti?

Smučarske poškodbe

Zimske športe obožuje veliko ljudi. Začetniki, stari mački, otroci in odrasli. Misel na zasnežene strmine navadno budi prijetne občutke in spomine, a potrebno se je zavedati, da tudi smučanje, kot vsak drugi šport, pomeni tveganje za telesne poškodbe. Kljub temu da so možnost za padce in morebitne poškodbe, ki jim pogosto sledijo, spregledane, so žal tudi ti del smučanja.

Seveda pa se ne moremo kar odpovedati vsemu, kar bi lahko potencialno prineslo poškodbe. Bolj je pomembno, da poznamo nevarnosti, katere so najpogostejše smučarske poškodbe in načine, kako se jim izogniti. Prav s tem znanjem in previdnostjo namreč lahko še naprej uživamo na strminah, hkrati pa zmanjšamo tveganje za poškodbe.

1. Poškodbe kolen

Poškodbe kolen so med najpogostejšimi smučarskimi poškodbami. Verjetno tudi sami poznate koga, ki si je zvil ali raztrgal te sklepne vezi. Zvin naj bi predstavljal do kar četrtine vseh smučarskih poškodb. Pogostejši je med začetniki in smučarji srednjega znanja, ki večkrat smučajo »na plug« ozirom »V«. Seveda pa ta poškodba prizadene tudi izkušenejše smučarje.

Kako se poškodbam kolen izogniti? Priprava se začne že pred sezono. Pripravite svoje sklepe in mišice nog na smučanje. Počepi krepijo vaše stegenske mišice, ki vam bodo pomagale pri vzdrževanju vzporednega teka smuči. Prav tako se je potrebno naučiti pravilne tehnike smučanja in postopoma prehajati na strmejše terene. Na ta način se boste izognili pretirani obremenjenosti vezi naenkrat. Preden se spustite s smučmi, pa ne pozabite na ogrevanje.

2. Poškodbe pri padcih

Tudi pri padcih so pogosto na udaru kolena. Nenaravna pozicija telesa, ki jo povzroči padec, lahko namreč poveča napetosti na kolenske sklepe oziroma jih zvije. V izogib temu med padcem nikoli do konca ne stegnite nog, ampak jih ohranite rahlo pokrčene. Ne le noge, pri padcih si lahko lažje ali huje poškodujete tudi roke, rame ali celo prste na roki.

Kako se padcem izogniti? Delujte preventivno. Glede na svoje znanje in izkušnje realno ocenite, za katero progo ste pripravljeni. Ne precenjujte se, saj tako znatno povečate tveganje za smučarske poškodbe. Z vajo boste lahko varno in postopno prehajali na zahtevnejše proge. S tem pa se boste izognili ogrožanju tudi drugih smučarjev.

3. Poškodbe zaradi trčenj z drugimi smučarji

Upoštevajte nasvete strokovnjakov. Na dan s slabo vremensko napovedjo, ko so napovedane hude padavine ali megla, se ne odpravljajte na smučišče. Prav tako slabšo vidljivost prinašajo večerne ure, zato se smučarskim užitkom predajajte, dokler je še dovolj svetlo in jasna vidljivost. Ko se začne temniti, začnite pakirati svoje stvari in s smučanjem raje nadaljujte naslednji dan. Poleg tega je proga po celem dnevu lahko že precej načeta in zrahljana.

V slabi vidljivosti vas lahko hitro preseneti drug smučar ali celo prijatelj, s katerim ste se odpravili na smučanje. Za varno vožnjo in v izogib nesrečam se držite pravil, ki veljajo na smučiščih. Upoštevajte osnovno pravilo, ki narekuje, da ima smučar pred vami vedno prednost. Ker ste za njim, vas ne vidi, zato ne more vedeti, po kateri strani ga boste prehiteli. Prehitevanje izvajajte na varnostni razdalji. A tudi, če ste pred nekom, morate biti pozorni. Nikoli se sunkovito in brez opozorila ne ustavljajte sredi proge, saj to lahko privede to verižnega trčenja. Ustavljajte se ob robu smučišča. Ves čas imejte oči in ušesa na preži.

4. Ozebline

Morda si predstavljamo, da lahko ozebline dobimo samo v zelo ekstremnih pogojih. To ne drži. Cel dan zadrževanja na smučišču na hladen in vetroven dan lahko že pokaže prve znake ozeblin. Telo je temu še bolj izpostavljeno, če je koža mokra in ni zaščitena s plastjo oziroma več plasti oblek.

Pred odhodom na smučanje vedno preverite vremensko napoved, s seboj pa prinesite rezervna oblačila. Oblačite se po slojih, da lahko po potrebi kakšen toplotni sloj slečete ali ob spremembi na slabše, toplotni ali nepremočljivi sloj dodate. Pomembno je tudi, da so na toplem in suhem vaša stopala. Ko počivate, preverite, ali čutite bolečine v prstih na rokah ali nogah. To je znak, ki lahko nakazuje na prihajajoče ozebline.

Hladno in vetrovno vreme, ko boste bolj izpostavljeni, lahko povzroči tudi, da se smučarska proga spremeni v poledenelo ploskev. Takšen teren je zahteven, poveča se tveganje zdrsov in za vzdrževanje pravilnega položaja je potrebno več mišične moči ter izkušenj. Raje ostanite na področjih z mehkejšim snegom.

Top