KAZALO
Domov > Zdravje > Zvin gležnja – kako ukrepati, ko pride do zvina?

Zvin gležnja – kako ukrepati, ko pride do zvina?

Zvin gležnja

Zvin gležnja je ena od najpogostejših športnih poškodb, ne glede na to, ali se ukvarjate s tekom, košarko ali drugim podobnim športom. Zelo hitro pa se lahko ta neprijetna poškodba zgodi tudi pri vsakodnevnih opravilih, zato ni nikoli odveč, da se seznanite s tem, kako ukrepati v takšni situaciji. S primernim ukrepanjem namreč lahko poškodbo hitreje pozdravite in preprečite resnejše posledice.

Najpogostejši vzroki zvina gležnja

Gleženj ima pri mehaniki gibanja izjemno pomembno vlogo. Predstavlja sklep, ki povezuje kosti stopala in goleni ter poskrbi za gibanje stopala navzgor, navzdol, navzven in navznoter ter za njegovo kroženje. Obdaja ga sklepna ovojnica, za še večjo čvrstost pa poskrbijo vezi.

Zvin gležnja se tako najpogosteje zgodi kot posledica nepravilnega položaja stopala pri hoji, teku ali različnih doskokih. Razlog za zvin je v več kot 80 % delovanje sile, ki povzroči prekomeren gib stopala navznoter in navzdol. Pri tem pride do poškodb zunanjih vezi, ki se običajno pri tem prekomerno raztegnejo, v najhujših primerih pa celo pretrgajo.

Zvin gležnja je lahko zelo resna poškodba

Če ste že kdaj doživeli zvin gležnja ali kdo od vaših bližnjih, verjetno veste, da je ta poškodba lahko različno težka oziroma resna. Nekateri pri zvinu čutijo zgolj majhno bolečino, medtem ko drugim lahko gleženj tudi zelo oteče, njegova gibljivost je ovirana več dni in tako prepreči športno aktivnosti tudi za cel mesec ali več.

  • Blag zvin boste prepoznali po blagi boleči in rahli oteklini, ki pa ni nujna. V tem primeru pride le do rahlega natega vezi in poškodovanec lahko normalno hodi ali jo odnese zgolj z manjšimi težavami.
  • Pri zmernem zvinu so vezi delno natrgane, poškodovanec čuti veliko bolečino, sklep pa je otečen. Hoja je zaradi bolečin otežena in poškodovanec pri tem pogosto potrebuje pomoč oziroma oporo.
  • Pri hudem zvinu pride do popolnega pretrganja vezi, poškodovanec čuti hudo bolečino, sklep oteče, prav tako ga spremlja podkožna krvavitev, kar pomeni, da sklep tudi pomodri. V tem primeru poškodovanec ne more obremenjevati noge.

Kako ukrepati ob zvinu gležnja?

Najpogostejši sta prva in druga stopnja zvina gležnja, pri čemer gre za funkcionalno zdravljenje, kar pomeni, da kmalu po zvinu poškodovanec začne s sklepom kontrolirano gibati. Pri tretji stopnji zvina pa je običajno potrebno tudi rentgensko slikanje in kirurški poseg vezi.

Zvin gležnja tako vedno začnete zdraviti po enakem postopku, ki si ga boste najbolj enostavno zapomnili po kratici PLOD. S tem postopkom boste preprečili vnetno reakcijo in otekanje mehkih tkiv sklepa, s čimer boste bistveno skrajšali čas zdravljenja in preprečili kasnejše kronične težave z gležnjem.

  • P – POČITEK: Najpomembneje je, da niste preveč nestrpni in prvih 48 do 72 ur počivate in noge ne obremenjujete.
  • L – LED: V tem času, ko je poškodba še akutna, je pomembno hlajenje z ledom, ki ga redno izvajate 10 minut s pol urnim odmorom in pri tem vztrajate več ur. Bistveno je, da se tega ritma dosledno držite, bodite pa pozorni, da led ni v direktnem stiku s kožo, ampak sklep hladite preko gaze ali kakšne druge tkanine, kot je npr. elastični povoj.
  • O – OBVEZA: Takoj po zvinu je potrebno sklep mobilizirati z elastičnim povojem. Najbolje je, da sklep tesno povijete s povojem in ga preko njega hladite z ledom, s čimer boste preprečili otekanje sklepa. Prepričajte se, da sklepa niste pretesno povili. Če čutite mravljince ali pa so prsti na nogi modri, to pomeni, da je potrebno povoj razrahljati.
  • D – DVIG UDA: Na koncu ne pozabite na dvig uda. Najbolje je, da počivate leže, poškodovano nogo pa podložite z blazinami.

Ko oteklina izgine, lahko začnete sklep počasi razgibavati in obremenjevati do bolečine, pri čemer ga lahko masirate tudi z mazili, ki vsebujejo analgetik. Ob zadostnem počitku se večina zvinov tako pozdravi sama.

Top