KAZALO
Domov > Tek > 10 pozitivnih učinkov teka

10 pozitivnih učinkov teka

Pozitivni učinki teka

Tek je zagotovo najbolj univerzalna oblika športne aktivnosti, ki uspešno pomaga pri pridobivanju kondicije in odpravljanju odvečnih kilogramov. Dobra novica je tudi ta, da za tek ne potrebujete nobene drage opreme, poskrbeti morate le za primerno tekaško obutev in oblačila.

Zavedajte se, da nikoli ni prepozno. Zdaj je pravi čas, da s tekom poskrbite za svoje zdravje ter preizkusite svoje sposobnosti. V nadaljevanju članka vam zato razkrivamo 10 pozitivnih učinkov teka na vaše zdravje in počutje.

1. Pri teku se regenerirajo mišice

Najbrž že veste, da nam s staranjem upada mišična masa v telesu. Tek pa vzpodbudi ustvarjanje novega mišičnega tkiva. Zato lahko na ta način preprečimo izgubo mišične mase, do katere pride z leti.

2. S tekom lahko bolje nadziramo telesno težo

Pri teku se začnejo razgrajevati telesne maščobe, porabi se veliko kalorij in telesna teža se zmanjša. Seveda morate biti pozorni na to, da se po teku ne boste preveč nabasali s hrano, saj bo tako pozitiven učinek izničen.

3. Tek izboljšuje moč možganov

Med raziskavami so miši izpostavili trem različnim stimulansom: dobri hrani, novim igračkam ter kolesom za vadbo. Samo kolo za vadbo se je izkazalo pri tem, da je izboljšalo kognitivno funkcijo možganov.

4. Tek poskrbi za zdrav imunski sistem

S tekom se spremenijo oziroma izboljšajo številni procesi v telesu, zato se lažje soočimo z različnimi povzročitelji bolezni. To pa je zagotovo dobra novica, saj postanemo bolj odporni proti različnim okužbam in boleznim.

5. Tek se spopada s tesnobo

Danes se vsi soočamo s stresnim življenjem, saj je stres prisoten povsod okoli nas. Zato vam priporočamo, da se odpravite na tek, saj se boste stresu tako veliko lažje uprli.

6. Tek zvišuje življenjski elan

Čeprav pri teku porabimo veliko energije, se po njem še zdaleč ne počutimo utrujeno, temveč prav prerojeno. To lahko pripišemo dejstvu, da se nam je pospešil metabolizem, zato se je zbudila prav vsaka celica v našem telesu.

7. Tek odpravlja migrene

Poslovite se od takšnih in drugačnih protibolečinskih tablet, raje se odpravite na tek v naravo. Bolj aktivni ljudje imajo veliko manj težav z migrenami kot tisti, ki se sploh ne gibljejo.

8. Tek okrepi naše kosti

Pri tem pa se učinkovito zmanjšajo težave z nizko kostno gostoto. Okrepi se tudi moč sklepov, saj se pri teku ojačajo vezi. Postanemo veliko bolj stabilni, zato je možnost padcev in poškodb manjša.

9. Tek poskrbi za dobro voljo in razpoloženje

Kako tudi ne, saj se pri tej aktivnosti sproščajo hormoni sreče, ki slišijo na ime endorfini. Ti še kako vplivajo na odlično razpoloženje, z raziskavami pa so ugotovili, da naj bi začasno omilili tudi bolečine.

10. Tek ostri sluh

Z raziskavami so namreč ugotovili, da ženske v dobri fizični kondiciji slišijo za 6 % bolje kot ženske, ki se z vadbo ne ukvarjajo. Zakaj? Tek in podobne aktivnosti izboljšajo pretok krvi po telesu in zagotavljajo večji dotok hranilnih snovi tudi v ušesa.

Več kot očitno je, da tek blagodejno vpliva na dušo in telo. Zato se nikar ne obotavljajte in se čim prej odločite, da pričnete s svojo tekaško kariero. Seveda ni nobene potrebe po pretiravanju. Vadbo prilagodite svojemu počutju in zmožnostim. Sčasoma boste tekli vse lažje, pa tudi pretečena razdalja bo brez večjih naporov postajala vse večja.

Bi sami dodali še kakšen pozitiven učinek teka, ki ga v prispevku nismo omenili? Veseli bomo, če ga v komentarju delite z nami in drugimi bralci.

Top