KAZALO
Domov > Športna prehrana > Beljakovinski napitki v športni prehrani

Beljakovinski napitki v športni prehrani

Beljakovinski napitki

Ko športnik zaključi z vadbo v fitnesu, je ključnega pomena, da poskrbi za vnos lahko prebavljivih beljakovin s hitrim prehodom v kri. Vadba v fitnesu se namreč razlikuje od aerobne vadbe, in sicer prav po energetskih zahtevah in procesih, ki se med vadbo dogajajo v telesu.

Tako pri vadbi v fitnesu prihaja do večjega števila drobnih mišičnih poškodb. Zaradi tega športnikovo telo potrebuje več beljakovin, s pomočjo katerih bo prišlo do regeneracije mišic. Če pa si želimo s fitnesom povečati mišično maso, je dodaten vnos beljakovin pomemben še toliko bolj.

Takoj po vadbi je torej potrebno izbrati beljakovinski napitek, ki vsebuje lahko prebavljive beljakovine, ki se hitro absorbirajo v kri. Več o pomenu beljakovinskih napitkov in o tem, kako ti sploh nastanejo, si preberite v nadaljevanju prispevka.

Pomen beljakovinskih napitkov

Beljakovinski napitki so v zadnjih letih postali zelo priljubljeni, še posebej veliko po njih posegajo ravno športniki. Ta kategorija športne prehrane je postala zelo priljubljena med rekreativnimi športniki, pa tudi med neaktivnimi ljudmi – beljakovinski napitki so namreč primerni za dodaten vnos beljakovin v prehrani.

Beljakovinski napitki so torej pomembno makrohranilo. Beljakovine, ki se znajdejo na vašem krožniku, so ponavadi v trdni obliki in je zato potrebno več ur, da se razgradijo ter asimilirajo skozi jetra. Od tam aminokisline potujejo po krvnem obtoku do celic. Beljakovinski napitki so postali izredno priljubljeni prav zato, ker predstavljajo zelo kakovosten vir beljakovin, ki se v telesu hitro razgradijo in preidejo v kri.

Proteinski napitek
Proteinski napitek je odličen vir lahko prebavljivih beljakovin.

Bistvo je ravno v tem, da beljakovinski napitek vsebuje koncentrirane beljakovine, kar pomeni, da z vnosom večje količine teh napitkov ne boste preobremenili želodca. To pa bi se kaj hitro zgodilo pri uživanju »navadne« beljakovinske hrane, saj le-ta vsebuje tudi maščobe in ogljikove hidrate.

Kako nastanejo beljakovinski napitki?

Beljakovinske napitke sestavljajo živila, ki jih sicer lahko najdemo tudi v vsakdanji prehrani. Sestavljeni so iz mleka, jajc, graha, pšenice, konoplje, soje in govejega mesa. Vsa našteta živila so obdelana z enostavnimi postopki, ki povečujejo koncentracijo beljakovin ter odstranjujejo ostale makro hranilne snovi – ogljikove hidrate in maščobe. Sem sodijo različne vrste filtracij, ionske zamenjave ali sušenje v komorah, pri katerih se odstrani voda.

Po teh postopkih izolacije beljakovin pridejo na vrsto še dodatni postopki za obogatitev beljakovinskih napitkov. Tako poznamo številne različice teh napitkov, ki se razlikujejo po okusu, barvi, gostoti, vsebnosti makrohranil in mikrohranil (vitamini, minerali).

Na tržišču najdemo beljakovinske napitke v različnih oblikah – v prahu ali tekočini. Prve pripravimo tako, da jim dodamo tekočino, drugi pa so že pripravljeni za uživanje.

Top