KAZALO
Domov > Zdravje > 10 živil za boljši spomin

10 živil za boljši spomin

Živila za dober spomin

Uživanje zdrave hrane človeku prinese ogromno koristi. Vse, kar postavimo na krožnik, pa v resnici vpliva tudi na naš spomin. Narava nam ponuja živila, ki zelo pozitivno vplivajo na naše možgane, njihove kognitivne funkcije, krepijo spomin in nas ščitijo pred številnimi boleznimi, tudi pred demenco.

Zaupali vam bomo, katera živila ohranjajo možgane v dobri formi. Priporočamo vam, da vsa živila čim pogosteje uvrstite na svoj jedilnik in si tako zagotovite kar najboljši spomin.

1. Kakovostno oljčno olje

Kakovostno oljčno olje je bogato z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Je eno od najbolj učinkovitih naravnih živil, ki izboljšujejo spomin in zdravijo možgane. Uživate ga lahko vsak dan. Dodajajte ga na solate. Za še boljšo krepitev spomina ga zmešajte s sokom limone in mešanico popijte vsak večer pred spanjem.

2. Ingver

Zdravilna korenika ingverja ima številne pozitivne učinke. Zanjo je značilno, da izboljšuje tudi spomin in koncentracijo. Če boste vsak dan popili vsaj eno skodelico ingverjevega čaja ali hladnega napitka iz ingverja, si boste izboljšali spomin in okrepili možgane.

3. Med

Redno uživanje medu izboljšuje spomin in krepi možgane. Poleg tega med še pomirja, krepi živčni sistem ter preprečuje anksioznost. Vsak dan pojejte žlico kakovostnega cvetličnega medu.

4. Rožmarin

Že ko med prsti zmečkate vejico rožmarina in vdihnete njen vonj, vplivate na izboljšanje spomina. Ta zelo zdravilna mediteranska rastlina je odlična tudi za prebavo, zdravi težave z želodcem, izboljšuje cirkulacijo in uravnava previsok krvni tlak.

5. Ribe

Mastne ribe, kot so losos, skuša in sardine, so odlična hrana za možgane. Zanje je značilno, da so polne omega 3 maščob in vitamina D. Maščobe poskrbijo za optimalno delovanje, vitamin D pa varuje možganske celice.

6. Borovnice

Raziskave so pokazale, da borovnice izboljšajo in zakasnijo izgubo kratkotrajnega spomina. Zanje je značilno, da so bogate z antioksidanti, poleg tega pomagajo možgane ščititi pred vnetji. Priporočamo vam, da vsak teden zaužijete dvakrat po pol skodelice borovnic, saj boste na ta način izboljšali svoj spomin.

7. Kava

Za kofein je značilno, da lahko izboljša kratkotrajni spomin in koncentracijo. Poleg tega zmanjšuje možnost kognitivnega upada, ki je povzročeno s staranjem. Uživanje kofeina naj bi po nekaterih raziskavah bilo povezano tudi z manjšo verjetnostjo nastanka Alzheimerjeve bolezni.

8. Oreščki

Oreščki vsebujejo vitamin E, ki pomaga preprečevati kognitivno upadanje. So tudi odličen vir kalcija. Priporočamo, da na dan pojeste pest oreškov, najbolje v obliki mandljev.

9. Stročnice

Zelo dober vir počasi prebavljive glukoze, ki možganom zagotavlja enakomeren vir goriva, so stročnice, predvsem leča, čičerika, fižol in grah. Dodajte jih v solate, uporabljajte kot priloge ali v juhah.

10. Bučna semena

Bučna semena veljajo za zelo okusen in hranljiv prigrizek. So polna cinka, ki predstavlja pomemben mineral za izboljšanje spomina in zdravja možganov. Dodajate jih lahko v solate ali ovseno kašo za hrustljavost. Zapakirajte jih v vrečko in jih imejte pri roki za zdrav prigrizek.

Top