KAZALO
Domov > Športna prehrana > 10 stvari, ki jih morate vedeti o športni prehrani

10 stvari, ki jih morate vedeti o športni prehrani

Stvari o športni prehrani

Če se ukvarjate s športom, zagotovo veste, da je tudi prehrana pomemben del vašega treninga. Ponavadi je celo pomembnejša kot pa sam trening. Seveda je izjemno pomembno, da veste, katera hrana je primerna za vas in kateri vrsti hrane se je pametno izogibati.

Spodaj je naštetih deset stvari, ki jih morate vedeti o prehrani za športnike, če se ukvarjate s športom ali pa si samo želite priti do želene postave.

1. Teža je le en del vašega zdravja

Ko govorimo o teži, je pomembno vedeti, da ni samo teža tista, ki odloča o fizičnem pa tudi psihičnem zdravju. Vedno je potrebno pogledati širše. Vedeti morate, da vašo težo določa več dejavnikov. Tu predvsem govorimo o teži mišic, kosti in ne nazadnje tudi o teži maščobe. Pomembno je najti tisto pravo razmerje. Vaša teža lahko ostane enaka, vendar se lahko spremenijo odstotki oziroma teža ostalih stvari, in tako lahko z enako težo pridobite boljšo postavo.

2. Pridobivanje mišic ni odvisno samo od proteinov

Pridobivanje mišične mase ni tako zelo enostavno, to verjetno veste že sami. Poleg uživanja dovolj proteinov je pomembno tudi to, da zaužijete veliko ostalih hranil, ki so izjemno pomembna za ohranjanje zdravja. Če si želite povečati mišično maso, zaužijte več proteinov, vendar morate vedeti, kdaj jih zaužiti in koliko, da povečate oziroma pospešite biološke procese sinteze proteinov. Poleg tega pa ne pozabite na regeneracijo mišic, za kar pa je potrebno primerno razgibavanje in raztegovanje. Pomemben je tudi kvaliteten spanec, ki ga mora biti dovolj.

3. Kako in kdaj dodajati proteine?

Pri dodajanju proteinov je treba natanko vedeti, kdaj, kako in predvsem koliko dodatka potrebujete, da boste dosegli želene cilje. Če se intenzivneje ukvarjate s športom, jih morate zaužiti dvakrat več kot tisti, ki se ne ukvarjajo s športom.

Proteinski napitek
Ali veste, kdaj je najboljši čas za proteinski napitek?

Sam dodatek kakovostnih proteinov torej ni dovolj za najboljše rezultate. Mora biti namreč tudi pravilno razporejen in predvsem vzet ob pravem času. Samo brezglavo dodajanje in uživanje dodatnih proteinov še zdaleč ne bo prineslo želenih učinkov.

4. Nepravilno razporejeni obroki so lahko težava

Če spuščate obroke ali pa sploh ne jeste dovolj, lahko pozabite na povečanje mišične mase in na bistvene razlike na svoji postavi. To lahko povzroča višjo raven maščobe v telesu ali povzroči druge težave, povezane z vašim zdravjem. Bolj razporejeno in pogostejše prehranjevanje z manjšimi obroki je povezano z nižjo telesno težo, saj se hormoni drugače uravnavajo.

5. Uživanje zdrave hrane pomaga vašemu telesu

Uživanje zdrave hrane pomaga vašemu telesu ostati v kar najboljši formi. Če povečate količino zaužite zelenjave in sadja, vam bo pomagalo, da ohranite zdravo črevesno floro, kar vam bo zagotovo pomagalo tudi pri zdravju. Poleg tega pa vam lahko sadje in zelenjava prineseta dodatne ogljikove hidrate in druga hranila, ki zagotavljajo kar najboljšo zmogljivost telesa.

6. Dobra hrana in slaba hrana

Dandanes dobra in slaba hrana niste več ustrezna pojma, saj je vsaka hrana lahko dobra ali pa slaba. Če boste zelo dolgo časa jedli samo določeno vrsto hrane, ker boste mislili, da je za vas dobra in predvsem zdrava, lahko sami sebe postavite v nevarnost. Zaradi tega je pomembno, da jeste prav vso hrano in vsake po malo, saj tako ohranjate raznolikost.

7. Ohranjanje energije

Ohranjaje energije in zmogljivosti telesa je lahko težavno. Najučinkovitejše vaje za kar najboljšo zmogljivost zahtevajo veliko energije, ki pa jo lahko pridobite v vaše telo samo s pomočjo hrane in prehranskih dodatkov.

Če zaužijete veliko kalorij po treningu ali telovadbi, lahko ogrožate svoje zdravje in lahko celo zmanjšate svojo sposobnost. Pomembno je tudi, da zaužijete nekaj pred treningom ali telovadbo, da vaš želodec ni prazen in da mišice lahko porabljajo energijo.

8. Pomembno je zaužiti veliko tekočine

Če zaužijete premalo tekočine, se morate soočiti tudi s slabšim delovanjem telesa in posledično slabšimi rezultati. Najpomembneje je, da v telesu najdete neko ravnotežje, pomembna je količina vode v njem. Nikakor ne smete biti dehidrirani, seveda pa ne tudi preveč polni vode, saj to lahko vpliva na kakovost treninga. Poleg tega je pomemben še nivo sladkorja in ostalih hranil, da vaše telo deluje kar najbolje.

9. Regeneracija in okrevanje ste pomembna

Znanstveniki pravijo, da sta izjemnega pomena tudi regeneracija in okrevanje, ki sta tako pomembna kot sam trening. Če si želite kar najboljših rezultatov, morate dati mišicam priložnost, da se sprostijo in regenerirajo po napornem treningu. Dodati morate tudi dovoljšno količino spanja, ki je prav tako izjemno pomembna za delovanje vašega telesa.

10. Zmanjšajte stres

Stres je lahko tihi ubijalec, saj ga doživljamo vsi na praktično vsakodnevni ravni. Pomembno je, da se naučite stres nadzorovati, saj lahko vpliva na vaše prehranske navade. Nekateri pod stresom verjetno jeste več, nekateri pa pod vplivom stresa sploh redko jeste, kar seveda prav tako ni dobro. Najti morate način, kako nadzirati stres in ga znižati, ko je to potrebno. To bo zagotovo dobro vplivalo na vaše zdravje.

Če ste torej športnik ali športnica, je zgoraj naštetih deset stvari, ki se jih je pametno držati pri prehrani. Seveda so to samo smernice, ki se vam jih ni potrebno strogo držati, a vam lahko zelo pomagajo in so učinkovite. Raznolikost pri prehrani je vedno najboljša in najbolj zdrava, kar se močno pozna tudi pri treningu. Če pa se boste posluževali še prehranskih dodatkov in dopolnil za športnike, si dobro preberite navodila za uporabo ali se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo svetovali, kako in kdaj jih jemati.

Top