KAZALO
Domov > Zdravje > Kako pomiriti razdražen želodec?

Kako pomiriti razdražen želodec?

Razdražen želodec

Če pogosto čutite bolečine v zgornjem delu trebuha ali spodnjem delu prsnega koša, ki se jim lahko pridružijo še napihnjenost, pekoč občutek, slabost, občutek teže po obroku, spahovanje in zgaga, so to znaki želodčnih težav. Strokovnjaki jih imenujejo dispepsija.

Ker so težave z želodcem lahko precej zoprna stvar, smo za vas pripravili kar nekaj koristnih in hkrati enostavnih nasvetov, kako se jih na preprost način znebite. Ugotovili boste, da jih lahko lajšate in odpravite kar sami. Seveda pa velja, da morate v primeru hudih ali dalj časa trajajočih bolečin obiskati svojega osebnega zdravnika.

13 nasvetov za pomiritev želodca

1. Jejte počasi. Za hrano si vzemite veliko časa. Temeljito jo prežvečite, saj boste na ta način pogoltnili manj zraka. Želodcu se ne bo potrebno prilagoditi večjim količinam hrane. Hkrati ne uživajte preveč različnih živil. Poskrbite, da hrana ne bo prevroča ali premalo toplotno obdelana.

2. Nikoli ne prenapolnite želodca. Eno od najpomembnejših pravil pri hranjenju je to, da želodca nikoli ne smete napolniti do konca. In kako veste, kje je meja? Ko vstanete od mize, morate imeti občutek, da bi lahko pojedli še več.

3. Večerjajte malo in najmanj dve uri pred spanjem. Ne le, da boste sicer imeli težave z razdraženim želodcem, tudi spanec bo precej slabši.

4. Ne jejte, če ste slabe volje. Ker negativna čustva zavirajo nastanek prebavnih sokov, ne jejte, kadar ste slabe volje, utrujeni ali zaskrbljeni.

5. Pijte pred ali po obroku. Pijete lahko pol ure pred obrokom in eno uro po njem. Če že morate piti ob obroku, potem pijte mleko, zelenjavno juho ali sirotko.

6. Izogibajte se določenim vrstam pijače. Izogibajte se pitju alkohola, črnemu čaju, kavi in vsem gaziranim pijačam. Izogibajte se tudi gorčice, kisa, vložene zelenjave, krompirja in mesa. Jejte predvsem več sočne hrane in čim manj suhe. Ne priporočamo vam uživanja hladnih pijač.

7. Preverite prenašanje mlečnega sladkorja. Morda je vzrok za dispepsijo slabo prenašanje mlečnega sladkorja. Dispepsijo povzročajo tudi duševne in telesne preobremenitve ter prevelika telesna teža.

8. Redno telovadite. Znano je, da redna telesna dejavnost preprečuje pojav številnih bolezni, med njimi tudi dispepsije. Zato si vzemite najmanj 30 minut časa na dan in telovadite.

9. Prednost dajte sadju. V času želodčnih težav uživajte predvsem sadje. Zanj je značilno, da odplakne ostanke neprebavljene hrane. Najboljši učinek ima limona, posezite še po grozdju, grenivki, pomarančah, ananasu, jabolkih in hruškah. Iz sadja stisnite sok in mu dodajte med.

10. Pripravite si čaj. Želodčne težave vam pomagajo pomiriti tudi metin, kamilični ali janežev čaj, ki mu lahko dodate med in limono.

11. Uživajte zelenjavo in jogurte. Grizljajte korenje, za kosilo si pripravite dušeno zelenjavo, privoščite si jogurt, skuto ali sirotko.

12. Hrano primerno začinite. Želodčne težave bodo manjše, če boste hrano začinjali z ingverjem, koriandrom, kurkumo, poprom, kumino ali rožmarinom.

13. Pripravite si blagodejne napitke. Zaupali vam bomo še nekaj odličnih receptov, ki lajšajo občutek napetosti v želodcu:

  • Zmešajte sok granatnega jabolka in ščepec kamene soli in popra.
  • Zmešajte sirotko in ščepec soli ter pražena semena kumine.
  • Zmešajte sok limete in toplo vodo; dodajte pol žličke sode bikarbone.
  • Zmešajte ananasov sok, ščepec ingverja, ščepec popra in pol žličke sladkorja.
Top