KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Vodič za nakup električnega kolesa

Vodič za nakup električnega kolesa

Električno kolo

Če nameravate kupiti električno kolo, potem se morate na nakup dobro pripraviti, saj so električna kolesa med seboj zelo raznolika. Namenjena so namreč ljudem, ki jih uporabljajo za različne namene. Glede na to ločimo med električnimi kolesi, ki so namenjena prevozu na delo, umirjeni vožnji, terenskemu kolesarjenju, prevozu otrok, cestnemu kolesarjenju, gorskemu kolesarjenju ali vožnji po makadamu.

Preden boste vstopili v trgovino z električnimi kolesi, se vprašajte, po kakšnem terenu se boste s kolesom vozili. Poleg tega si preberite še nekaj naših koristnih nasvetov, ki vam bodo pri nakupu prišli še kako prav. Če se vam bo kljub temu med nakupom kje zataknilo, pa boste za nasvet vprašali izkušenega prodajalca, ki vam bo z veseljem pomagal.

1. Posebno pozornost namenite bateriji

Električna kolesa najpogosteje poganjajo litij-ionske baterije. Kakovostnejša in dražja kolesa vsebujejo boljšo baterijo, ki se razgradi v daljšem časovnem obdobju. Poleg tega bo dobra baterija pozitivno vplivala na kakovost in intenzivnost vožnje. Izogibajte se klasičnim svinčenim baterijam. Zanje velja, da so težje in manj zmogljive. Raje posegajte po litij-ionskih baterijah, ki vas ne bodo puščale na cedilu.

2. Izbrano električno kolo naj ima vse potrebne certifikate

Poskrbite, da bo vaše električno kolo skladno za prosto uporabo v Evropski uniji in da bo njegov akumulator povsem ustrezen. Kolo mora zato imeti vse potrebne certifikate. To pomembno vpliva tudi na varnost. Priporočamo vam, da kolo kupite pri preverjenem in specializiranem prodajalcu koles.

3. Ne posegajte po osnovnem modelu

Če boste izbrali osnovni model električnega kolesa, vam kolo ne bo ponujalo vsega, kar potrebujete za udobno in varno vožnjo. Raje pomislite na kakovosten okvir, zmogljive zavore, funkcionalno vzmetenje in na kakovost središčnega motorja. Priporočamo, da za električno kolo odštejete nekaj več denarja. Cenejša električna kolesa so zagotovo manj zmogljiva in manj kakovostna. Za boljše kolo boste morali odšteti najmanj 900 evrov.

  • Električno kolo Giant Fathom E+ 3 JR
    Električno kolo Giant Fathom E+ 3 JR (2019)

S kakovostno izbranim električnim kolesom boste poskrbeli za učinkovito premagovanje dolgih razdalj, lažje boste prekolesarili strme klance, z njim boste lahko kolesarili, četudi telesno niste najbolje pripravljeni. Zmogljivejše električno kolo je lahko tudi odlična zamenjava za vožnjo z avtomobilom ali motorjem.

4. Bodite pozorni na blagovne znamke oziroma proizvajalca

Pri nakupu električnega kolesa bodite še posebej pozorni na blagovno znamko oziroma proizvajalca. Izbirajte med kolesi priznanih proizvajalcev. Takšna kolesa vam bodo veliko dlje služila, poleg tega ni nujno, da boste zanje odšteli veliko denarja. Primerjajte kolesa vrhunskih ponudnikov in se odločite za tistega, ki vam tudi cenovno ustreza.

Top