KAZALO
Domov > Prosti čas > 11 nasvetov za meditacijo: kako začeti?

11 nasvetov za meditacijo: kako začeti?

Meditacija za začetnike

Skoraj vsak misli, da je meditacija nekaj preprostega, preden je sam ne preizkusi in se sooči z njo. Misli nam begajo vsepovsod, zdi se nam, da nam je preveč in premalo udobno naenkrat, še posebej če se s to prakso spoznavamo prvič. A že odločitev, da meditacijo preizkusite, je hvale vredna. In če berete ta članek, se verjetno soočate z začetniškimi izzivi. Vse to je normalno in edini način k napredovanju.

Morda pa vam bodo spodnji nasveti pomagali pri naslednji meditaciji in vam pomagali ohraniti mirno kri, tudi ko nič ne gre, kot bi moralo, misli pa vam bežijo vsepovsod.

1. Miren prostor

Ne le mirna ura, pomembno je najti tudi primeren prostor, ki naj bo tih, brez predmetov, naprav in drugih motilcev, ki bi vašo pozornost usmerjali proč od meditacije. Priporočamo tudi prostor brez elektronskih naprav.

2. Sedite

Za začetek predlagamo sedeči položaj in ne ležanja, saj boste tako lažje ohranjali koncentracijo. Hkrati pa poskrbite za pravilno in udobno držo. Vaša hrbtenica naj bo zravnana, ramena sproščena in oči zaprte. Vzravnana hrbtenica s prekrižanimi nogami naj bi tudi spodbujala pretok energije.

3. Ogrejte se

Ogrevanje ne velja le za telesno vadbo. Izvajanje ogrevalnih vaj ali sukshma joge vam lahko pomaga izboljšati sproščeno držo med sedenjem in pretok energije v telesu. Ogrevanje vas bo umirilo in pripravilo na mirno sedenje.

4. Ne meditirajte s polnim želodcem

Strokovnjaki predlagajo, da meditacije ne izvajate, ko ste lačni, saj boste tako razmišljali le o hrani. Hkrati pa vam tudi poln želodec ne pomaga. Po obroku smo namreč utrujeni in lažje zadremamo. Privoščite si meditacijo pred obrokom ali dve uri po obroku.

5. Dihalna predpriprava

Telo pripravite tudi z nekaj globokimi vdihi in izdihi. Pranajama oziroma dihalne tehnike vam bodo pomagale nadzirati vaše dihanje, kar bo vodilo v globljo koncentracijo uma.

6. Nasmehnite se

Četudi se vam zdi smešno, lahko nežen nasmeh na obrazu pomeni razliko. Nasmeh bo namreč sprostil vaše celotno telo in vas morda celo usmeril k pozitivnim mislim.

7. Glasbeno ozadje

Nežna glasba v ozadju vam lahko pomaga, da boste umirili um in se lažje koncentrirali na meditacijo. Že na YouTube lahko najdete glasbeno ozadje, od melodij do zvokov narave.

8. Izberite ustrezen čas

Meditacijo je potrebno razumeti kot čas za sproščanje, zato za njeno izvajanje izberite čas, ki ustreza vašemu ritmu in načinu življenja. Če je mogoče, za primeren čas veljata sončni vzhod ali zahod, saj takrat noč prehaja v dan in obratno, takrat sta pogostejša tudi tišina in mir.

Čas in prostor meditacije
Odločite se, kje in kdaj boste čas namenili meditaciji, in se odločitve držite.

Lahko pa si izberete tudi isto uro vsak dan, ko se boste vsaj za kratek čas posvetili meditaciji. Če za meditacijo »rezervirate« vsak dan isto uro, se boste lažje držali odločitve in ne boste iskali izgovorov, zakaj ne uspete. Nova vadba bo postala navada.

9. Izberite namero

Misli je lažje voditi, če si za meditacijo določite temo oziroma namen. Gre za posebno metodo, kjer se izognete želji doseči »nič«, »prazne misli«, temveč se osredotočite na ožji namen določene meditacije. Na ta način svoje misli polnite s pozitivnimi in dobrimi stvarmi.

10. Počasen prehod nazaj

Tudi vrnitev »v običajen svet« naj poteka nežno. Ko po koncu meditacije odprete oči, ni potrebno kar skočiti pokonci. Posedite še za nekaj časa, ozavestite svoje telo, okolico, se morda pretegnite, nato pa dalje.

11. Začnite skromno

Če boste začeli s polurno meditacijo, boste verjetno le razočarani in jezni, ker vam ne bo uspelo zadrževati koncentracije in mirnosti. Naj vaša prva meditacija traja le nekaj minut, morda tri minute. In že tu boste čutili razliko na vaše telo in um. Meditacijo počasi stopnjujte, ko čutite, da ste pripravljeni na nov izziv.

Top