KAZALO
Domov > Tek > 6 razlogov, zakaj se ukvarjati s tekom

6 razlogov, zakaj se ukvarjati s tekom

Tek v naravi

Morda ste se za tek odločili, ker želite izgubiti nekaj kilogramov, a to je le ena od številnih prednosti, ki vam jih reden tek omogoča. Med drugim se vam med tekom dvigne nivo razpoloženja, ob tem pa tudi pozitivno vplivate na praktično vse dele telesa.

Če torej tečete redno, pametno in varno, zelo blagodejno vplivate na svoje zdravje in počutje.

1. Zviša se vam raven dobrega holesterola

Tek je odličen način za izboljšanje splošne ravni zdravja. Dviguje raven dobrega holesterola, pomaga povečevati kapaciteto in uporabo pljuč, izboljša imunski sistem in zmanjša tveganje za nastanek krvnih strdkov.

Tek je dobrodošla vadba za zmanjšanje tveganja za možgansko in srčno kap, za sladkorne bolezni, visok krvni tlak in osteoporozo.

2. Telesna teža se zmanjša oziroma ohranja

Tek je ena od najboljših aktivnosti za zmanjševanje oziroma ohranjanje telesne teže. Z njim boste v kratkem času pokurili veliko dodatnih kalorij. Posledično tek zagotovi velik zagon vaši samozavesti in samospoštovanju. Izguba kilogramov, večja samozavest in samospoštovanje pa vodijo do večje sreče in boljšega splošnega počutja in zdravja.

3. Lajšanje stresa in odpravljanje depresije

Stres na kakovost življenja vpliva zelo neugodno: povzroča mnoge težave z zdravjem, razpoloženjem, zmanjšuje apetit, kakovost spanja. S tekom se proti stresu lahko odlično spopadate. Med tekom svoje telo prisilite v odvajanje odvečne energije in hormonov. S tem boste prispevali k zmanjšanju glavobolov.

Tek odpravlja depresijo
Reden tek je odlično sredstvo za boj proti stresu in depresiji.

Že po nekaj minutnem teku možgani pričnejo izločati hormone za izboljševanje razpoloženja. Dokazano je, da je tek ena od najučinkovitejših vadb za zdravljenje depresije.

4. Omogočanje kakovostnega načina druženja

Če za svoje sorodnike in prijatelje nimate pravega časa, da bi se z njimi vsaj malo družili, jih povabite s seboj na tek. Z njimi tecite počasneje, da se boste vmes lahko še kaj koristnega pogovorili.

Druženje v obliki teka naj postane vaša dnevna ali vsaj tedenska rutina. Po teku skupaj zaužite zdrav napitek, ki si ga privoščite doma ali v priljubljenem lokalu.

5. Pridobivanje novih idej, energije in motivacije za delo

Tek je odlična pomoč za pridobivanje novih idej za delo. Morda pišete članek, knjigo, pesem ali kako drugače ustvarjate. Ko se vam vse skupaj nekoliko ustavi, je najbolje, da si vzamete vsaj pol ure časa za tek v prijetni okolici. Ne boste verjeli, koliko idej vam bo vmes prišlo na misel.

Ob odkritju nove ideje se vam bo povečala motivacija, prav tako tudi energija za nove delovne dosežke.

6. Širjenje pozitivnih vibracij

Verjetno vam je že kdaj prišlo na uho, da so tekači optimistične in vedre osebe, ki oddajajo pozitivne vibracije. Verjetno bi se tudi vam dobro zdelo, če bi drugi o vas mislili tako. Če si torej želite postati ambasador pozitivnih vibracij, tecite vsak dan vsaj pol ure.

Top