KAZALO
Domov > Športna prehrana > Zakaj športniki uživajo arašidov namaz?

Zakaj športniki uživajo arašidov namaz?

Arašidov namaz

Poleg tega, da je arašidov namaz neverjetno okusen, pa zagotavlja tudi ogromno hranilnih snovi. Zato je to eno od najboljših živil, ne glede na to, ali redno telovadite, tečete na daljše razdalje ali pa se ukvarjate s katerimkoli tekmovalnim športom.

Številni športniki smatrajo arašidov namaz kot super živilo. Zaradi svojega dobrega okusa, hranilnih snovi in splošnih koristi za zdravje ni tako težko razumeti, zakaj bi ga marsikdo užival prav vsak dan. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj razlogov, zakaj je arašidov namaz med športniki tako zelo priljubljen.

Arašidov namaz kot odličen dodatek k prehrani

Za športnike običajna prehrana pogosto ni dovolj. In ker uživanje večjih količin hrane v takšni situaciji ni rešitev, se je potrebno toliko bolj osredotočiti na njeno kakovost. Hrano je treba dopolniti na zdrav način in zaužiti živila, ki vsebujejo vsa potrebna hranila.

Arašidov namaz je kalorično živilo, ki vsebuje magnezij, cink, baker in železo ter vitamine A, D, E in K. Ima veliko beljakovin. Kakovostni namazi iz arašidovega masla vsebujejo dodan izolat sirotke, kar pomeni, da so bogati z beljakovinami in s tem omogočajo daljšo sitost.

Pogosto se uporablja za vzdrževanje telesne teže

Zaradi redne in intenzivne vadbe morajo športniki zaužiti dovolj kalorij, v nasprotnem primeru se to hitro pozna na izgubi mišične mase. In danes vsakdo že ve, da boste brez dovolj goriva težko dosegli cilj, ki ste si ga zadali.

Namaz iz arašidov
Namaz iz arašidov je bogat z beljakovinami, vitamini in minerali.

Arašidov namaz je naraven vir kalorij, saj vsebuje dovolj hranil, ki vam pomagajo pri izgradnji mišic. Zaradi velike koncentracije beljakovin je več kot očitno, da je odlično živilo za športnike, ki potrebujejo dodatne beljakovine za obnovo mišic po vadbi.

Arašidov namaz je bogat vir energije

Če se po vadbi pogosto počutite izčrpani ali utrujeni, potrebujete dodatno okrepitev. Občutku utrujenosti se lahko izognete, če že med vadbo zaužijete arašidovo maslo, ki ne povzroča občutka napihnjenosti ali dodatne teže, hkrati pa vam zagotovi dovolj goriva, da se telo ne bo izpraznilo.

Arašidov namaz je odlično nadomestilo za sladke prigrizke med vadbo. Z njim se uspešno izognete sladkorju, hkrati pa svojemu telesu zagotovite tisto, kar potrebuje za nadaljevanje vadbe.

Cenovno ugoden vir beljakovin

Vsi tisti, ki so že poizkušali povečati svojo mišično maso, vam bodo znali povedati, da ni veliko cenovno dostopnih možnosti, še posebej če se želite izogniti sladkorju in nezdravi hrani. Seveda lahko posegate po raznih beljakovinskih ali energijskih ploščicah, vendar je zmagovalec več kot očiten.

Če si dobro ogledate hranilno vrednost drugih živil, bogatih z beljakovinami, in arašidov namaz, boste lahko kmalu ugotovili, da vam arašidov namaz zagotavlja dovolj beljakovin in kalorij po zelo ugodni ceni. Po nekaterih podatkih lahko na eno porcijo zaužijete kar 7 gramov beljakovin, kar je iz skupine oreščkov celo največ. Ker so potrebe po beljakovinah pri športnikih bistveno večje, je popolnoma jasno, da je to najboljša izbira za obnovo mišic in hitrejšo regeneracijo po treningu.

Zvišuje vrednosti dobrega holesterola

Za arašidov namaz je značilno, da ima malo nasičenih maščob in holesterola. Zato ni nič nenavadnega, da številne raziskave kažejo na to, da arašidov namaz zvišuje vrednosti dobrega holesterola. Posledica tega je, da ne povzroča povečanja telesne mase in vrednosti slabega holesterola, s čimer se tveganje za srčno-žilne bolezni bistveno zmanjša. Strokovnjaki za prehrano celo svetujejo, da olja na vrhu arašidovega masla ne odlivate stran, ampak ga vmešate v pripravo jedi.

Glede na vse prednosti, ki jih ima arašidov namaz, je popolnoma jasno, zakaj ga športniki tako pogosto uživajo. Zagotovo pa je dobra izbira tudi za vse ostale, ki želite poskrbeti za zdrav vnos kalorij in beljakovin, hkrati pa se izogniti sladkorjem in nezdravim maščobam.

Top