KAZALO
Domov > Prosti čas > Zakaj je zumba osvojila svet?

Zakaj je zumba osvojila svet?

Zumba

Verjetno ste že vsi kdaj slišali za zumbo – vedno bolj priljubljeno vadbo, ki je osvojila ljubitelje plesa po vsem svetu. Toda zumba ni samo ples, ampak je aktivnost, s katero v eni uri porabite tudi do 800 kalorij. Čeprav mnogi ne marajo fizične aktivnosti, pa so nad zumbo kljub temu navdušeni.

V nadaljevanju boste spoznali šest razlogov, zakaj se nad zumbo iz leta v leto navdušuje vse več ljudi.

1. Zumba je zabavna aktivnost, ki temelji na plesu

Zumba je intenzivna vadba, ki združuje različne vrste plesa v latino ritmih, kot so na primer salsa, merengue, mambo in reggaeton. Izvira iz Latinske Amerike, natančneje iz Kolumbije, kjer je z njeno vadbo začel učitelj telovadbe Alberto “Beto” Perez.

Od njenih začetkov v poznih 90-ih prejšnjega stoletja je danes praktično osvojila svet, saj so jo promovirale tudi mnoge znane osebnosti. Ko obiščete tečaj zumbe, nimate občutka, da sploh izvajate kakšno vadbo. To pa zato, ker temelji na različnih plesnih koreografijah, ki so kombinacija najrazličnejših gibov.

2. Zumba je aerobna vadba, ki vpliva na celotno telo

Da ima zumba posebne učinke na telo, boste ugotovili že ob prvih gibih. Vaše telo se bo potilo, povečal se bo srčni utrip, hkrati pa boste občutili vse mišice svojega telesa. Zumba je ena od oblik vadbe, ki vpliva na celotno telo. Z njo boste zmanjšali tveganje za bolezni srca in ožilja, znižali krvni tlak in uravnavali sladkorno bolezen.

Zumba na prostem
Organizirani zumba dogodki na prostem so vse pogostejši.

Poleg tega, da boste z njo izgubljali kilograme, pa boste tudi okrepili mišice, izboljšali srčno-žilni sistem, zmanjšali stres ter izboljšali ravnotežje in koordinacijo. Ni odveč poudariti, da z eno uro vadbe izgubite od 500 do 800 kalorij, in to je eden od najbolj tehtnih razlogov, zakaj je zumba tako priljubljena.

3. Za zumbo ne potrebujete plesnega predznanja

Za obisk zumbe ne potrebujete nobenega plesnega predznanja, prav tako pa se vam ni potrebno nanjo posebej fizično pripravljati. Zato je primerna za popolne začetnike tako v plesu kot tudi v fizičnih zmogljivostih.

K temu bistveno pripomorejo individualno oblikovani tečaji zumbe, ki jih lahko izberete na podlagi svojih sposobnosti. Posamezni tečaji se med seboj razlikujejo predvsem v intenzivnosti, zato bodite na to pozorni ob prijavi v vadbeno skupino.

4. Glasba je pomemben element zumbe

Glasba je osnoven sestavni element zumbe. Njena izbira poskrbi, da vadba ni dolgočasna, hkrati pa narekuje tempo izvajanja posameznih gibov. Čeprav se morda na prvi pogled zdi, da je zumba zgolj ples, pa gre za izjemno dinamičen in intenziven trening.

Ta običajno traja od 50 do 60 minut, pri čemer se izmenjajo različni ritmi glasbe. Trening je običajno sestavljen iz ogrevanja, dinamičnega dela, na koncu pa sledi še raztezanje.

5. Z zumbo je svet veliko lepši

Ne moremo mimo tega, da se med zumbo poveča sproščanje hormonov sreče oziroma endorfinov. Na ta način je vaše telo bistveno bolj sproščeno, hkrati pa pozabite na vse skrbi, ki vas pestijo v vsakodnevnem življenju.

Z zumbo svoje telo napolnite z dodatno energijo, ki jo potrebujete za spopadanje z vsakodnevnimi težavami in problemi, zato bo svet v vaših očeh zagotovo lepši.

6. Zumbo lahko izvajate doma ali v plesnem studio

Ni strahu, da bi priljubljenost zumbe v prihodnosti zamrla. To pa zato, ker vsem ljubiteljem latino ritmov omogoča, da jo izvajajo kjer koli želijo. Za vse nekoliko sramežljive je danes dostopnih ogromno video vsebin z zumbo, zato jo lahko izvajate tudi doma. Če pa si želite družbe in dodatne spodbude, je obisk plesnega studia ali fitnes centra obvezen. Tam so vam na voljo različni tečaji zumbe in prepričani smo, da boste našli sebi primernega.

Ne glede na to, kje boste zumbo izvajali, zanjo ne potrebujete nobene posebne opreme. Poskrbite le za udobna oblačila in obutev ter obilo dobre volje. To je edini pogoj, da se pridružite vsem privržencem zumbe po svetu.

Top