KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Zakaj mestno kolo za vas morda ne bo primerno?

Zakaj mestno kolo za vas morda ne bo primerno?

Ženska ob mestnim kolesom

Vožnja s kolesom je privlačna zamisel, ne glede na to, ali želite prispevati k okolju prijaznejšemu svetu ali se preprosto želite gibati. Pomislite na to prednost vsakodnevne vožnje s kolesom: Dan začnete s prijetno in umirjeno vožnjo na delo, naužijete se svežega zraka in se pripravite na nov dan. Na cilj se pripeljete osveženi in polni energije. Dobili ste svoj minimalni dnevni odmerek gibanja, vaša kri je v polnem krvnem obtoku in s polnimi močmi lahko začnete svoj dan.

Nakup novega kolesa je pomembna odločitev, ki je ne smete jemati zlahka. Ne glede na to, ali se nameravate s kolesom v službo, šolo ali po opravkih v mesto voziti vsak dan ali le en ali dva dneva na teden, boste na kolesarskem sedežu preživeli veliko časa in prevozili veliko kilometrov. Potrebujete torej kolo, ki se ga boste veselili vsak dan.

V nadaljevanju opisujemo, kdaj je nakup mestnega kolesa priporočljiv in kdaj se je bolje odločiti za drugo vrsto kolesa.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu kolesa?

Četudi se v mesto vozite s kolesom, mestno kolo za vas morda ne bo optimalna izbira. Prilagamo kratek pregled dejavnikov, ki naj bodo podlaga za odločitev o vrsti kolesa. Ob upoštevanju teh smernic se osredotočite na to, kaj iščete pri kolesu, ki bo ustrezalo vašemu slogu in preferencam.

  • Razdalja: Kako daleč se nameravate voziti vsak dan?
  • Teren: Po kakšnem terenu se boste vozili?
  • Udobje: Kako udobno se želite počutiti med vožnjo in ali ste se pripravljeni odpovedati večji hitrosti za udobnejšo vožnjo?
  • Prestavne ročice: Ali potrebujete več prestav, da bi vam olajšale vožnjo v hrib? Ali imate raje preprostost kolesa z eno oziroma le nekaj prestavami?

Vas do službe loči kar nekaj kilometrov?

Če vaša izbrana pot na delo poteka po kolesarski stezi ali ravni in krajši asfaltirani poti, je mestno kolo definitivno prava izbira. Če pa vaša pot do cilja vključuje odseke brez kolesarske steze ali po ozkih ali luknjastih cestah, je vožnja na delo z mestnim kolesom lahko nevarna. Zato je vedno dobro načrtovati nadomestne poti, zlasti tiste, ki vključujejo kolesarske steze. Prav tako bodite pozorni na varnost kolesarjev pri vožnji v prometu.

Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28" EQ 7P
Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P – Extremevital.com

V tem primeru si torej poskusite izbrati drugo pot, če je ta daljša ali vam ne ustreza, pa razmislite o nakupu druge vrste kolesa, kot sta gorsko ali cestno kolo. Če vas do službe ali šole loči kar nekaj kilometrov, pot pa je asfaltna oz. kolesarska steza, raje posezite po cestnem, gravel ali treking kolesu, ki je prilagojeno takšnim površinam in narejeno za hitro in lahko premagovanje daljših poti. Poleg tega so cestna, gravel in treking kolesa primerna tudi za krajše izlete, ki si jih lahko privoščite v prostem času.

Gorsko kolo – boljša izbira za zahtevnejši teren

Če vaša pot vključuje gozdne poti, pesek ali brezpotja ter strme in dolge klance, se jih nikar ne lotite z mestnim kolesom, saj vam bo kmalu žal. Raje izberite gorsko kolo, ki je oblikovano za takšen teren, obenem pa je hitro in udobno za vožnjo.

Top