KAZALO
Domov > Smučanje > 5 najboljših smučarjev vseh časov

5 najboljših smučarjev vseh časov

Najboljši smučarji

Smučanje pri nas in marsikje drugje po svetu velja za enega od najbolj priljubljenih športov. Tovrstna zimska rekreacija ni priljubljena samo zato, ker se z njo lahko do konca sprostimo in naberemo nove energije, temveč je priljubljena tudi zaradi mnogih gledalcev. Pri tem imamo v mislih medijsko spremljanje številnih smučarskih tekem, na katerih lahko občudujemo ali pa smo občudovali največje legende vseh časov. Še posebej vznemirljiv pa je ogled smučarskih asov v živo.

Če bi od vas zahtevali, da naštejete nekaj najbolj uspešnih smučarjev oziroma smučark vseh časov, bi se v množici naštetih imen zagotovo znašli tudi Bode Miller, Franz Klammer, Marcel Hirscher, Ingemar Stenmark, in Lindsey Vonn. V nadaljevanju vam predstavljamo najpomembnejša dejstva omenjenih športnikov, ki so v zelo kratkem času dosegli to, kar večini smučarjev ne bo uspelo nikoli.

1. Bode Miller – smučarski genij

Američan Bode Miller je drugi alpski smučar v zgodovini, ki mu je v eni sezoni uspelo, da je zmagal v vseh štirih velikih preizkušnjah, in sicer v slalomu, veleslalomu, superveleslalomu in smuku.

Rodil se je 12. 10. 1977 v mestu Easton v ZDA. Njegovo polno ime je Samuel Bode Miller. Do leta 2005 mu je uspelo zmagati v vseh petih disciplinah smučanja (tudi v kombinaciji). Po številu osvojenih medalj na svetovnih prvenstvih si na večni lestvici deli prvo mesto s Philom Mahrom. Oba sta osvojila štiri zlate medalje. V smučarki sezoni 2007/2008 je prav tako kot leta 2005 osvojil veliki kristalni globus, ki ga prejme najboljši v sezoni. Skupno je Bode Miller osvojil 33 zmag, in sicer 8 v smuku, 5 v superveleslalomu, 9 v veleslalomu, 5 v slalomu in 6 v kombinaciji.

2. Franz Klammer – ena od največjih legend belega cirkusa

Avstrijski smučar Franz Klammer je bil v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja nesporen kralj smukov. V skupnem seštevku smuka je bil najboljši kar petkrat. V smučarski eliti se je vrtel kar 13 let. V tem času je osvojil tudi olimpijsko zlato.

Leta 1974/1975 je zmagal na prav vseh tekmah, le na enem od smukov ne. Mnogi so ga klicali Klammer Express. Nadimek veliko pove o izjemnem športniku, ki se ga mnogi spominjajo tudi po posebni karizmi in njegovem divjem slogu smučanja.

3. Marcel Hirscher v številkah

Avstrijskega smučarskega asa vam predstavljamo kar v številkah. V svoji smučarski karieri je Marcel Hirscher osvojil že več kot 12.500 točk. Na svetovnem pokalu je nastopil več kot 225-krat. Od vseh tekem je več kot 115-krat stal na stopničkah. V svoji karieri je zmagal že več kot 55-krat.

Na velikih tekmovanjih je do zdaj zbral 10 medalj. V svoji karieri si je zagotovil 7 velikih kristalnih globusov. Pri nas v Kranjski Gori je slavil kar 6 zmag. V veleslalomu je osvojil 5 malih globusov, prav toliko tudi v slalomu. Njegova športna biografija šteje že 4 naslove svetovnega prvaka.

4. Ingemar Stenmark – najboljši alpski smučar vseh časov

Švedski alpski smučar Jan Ingemar Stenmark je nastopal v slalomu in veleslalomu. Mnogi ga imajo za najboljšega alpskega smučarja vseh časov. Pri Slovencih je bil priljubljen tudi zato, ker je tekmoval z Elanovimi smučmi.

V svoji smučarski karieri je zmagal kar 86-krat. Le malokdo med vami ve, da na začetku svoje kariere ni našel opremljevalca. Švedu je na pomoč priskočil slovenski Elan. Doma ima kar 16 malih kristalnih globusov za zmage v slalomskem in veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Poleg tega ima še dve zlati medalji iz leta 1980 in pet zlatih medalj s svetovnih prvenstev. Dosegel je tudi neverjetno serijo zaporednih zmag na veleslalomih za svetovni pokal.

5. Lindsey Vonn – kraljica belih strmin

Lindsey Caroline Vonn, ameriška alpska smučarka, je začela smučati pri dveh letih starosti. Trenutno se lahko pohvali s kar 81 zmagami v svetovnem pokalu in 19 kristalnimi globusi. Je ena od šestih smučark, ki so na tekmah svetovnega pokala zmagale v vseh petih disciplinah: v smuku, slalomu, veleslalomu, superveleslalomu in kombinaciji.

Na večni lestvici ji je leta 2015 uspelo prehiteti Annemarie Moser-Pröll. V smuku je prejela olimpijsko zlato in bron v superveleslalomu. S tem se je zapisala v ameriško zgodovino in postala najbolj uspešna alpska smučarka vseh časov.

Top