KAZALO
Domov > Tek > Najpogostejše poškodbe pri teku

Najpogostejše poškodbe pri teku

Poškodbe pri teku

V Sloveniji in tudi marsikje drugje po svetu tek postaja vse bolj priljubljena športna aktivnost. Ponuja nam številne prednosti, ki nam prinašajo veliko mero zadovoljstva. Kljub temu pa morate biti tudi pri tem športu izjemno pazljivi, saj se v nasprotnem primeru lahko kaj hitro poškodujete.

Do poškodb najpogosteje prihaja zato, ker se med tekom pojavljajo kar trikrat večje sile kot pri hoji. V nadaljevanju vas bomo torej seznanili z najpogostejšimi poškodbami, do katerih prihaja med tekom.

1. Tekaško koleno ali bolečine v kolenu

Najpogostejša težava, s katero se lahko sooča tekač, je bolečina v kolenu. Najpogosteje do poškodbe prihaja zaradi nenormalnega položaja stopala med tekom. Koleno mora med tekom v fazi opore prenašati tudi do štirikratno težo telesa.

Pazite, da se med tekom vaše stopalo ne bo preveč obračalo navznoter in navzven. V nasprotnem primeru vam bo koleno vleklo v obe smeri. Posledica je lahko kar huda bolečina. Paziti morate še na pravilen položaj pogačice glede na stegnenico.

Bolečinam v kolenu se boste najlaže izognili tako, da se boste za tek opremili z vrhunskim obuvalom, ki je namenjeno izključno teku. Če vas koleno že boli, pa je najbolje, da nekoliko zmanjšate napor in obseg treninga. V kolikor je bolečina večja, obiščite zdravnika in s tekom za nekaj časa prenehajte.

2. Žulji in poškodbe nohtov

Žulji so mehurji na koži. Napolnjeni so s prozorno tekočino, lahko pa predstavljajo samo zadebeljeno kožo. Najpogosteje nastanejo zaradi trenja med robom copat in kožo. Taka vrsta poškodbe je nadležna, saj lahko zelo boli.

Za žulje boste najbolje poskrbeli, če boste odšli v najbližjo ambulanto, kjer vam jih bodo primerno oskrbeli. Priporočamo vam, da žuljev nikdar ne predirate z nesterilnimi pripomočki, saj je velika verjetnost, da se vam bo rana vnela.

Najbolje je, da na mestih, kjer pričakujete velike obremenitve, prilepite obloge, ki vam bodo preprečevale, da bi do žuljev sploh lahko prišlo.

3. Vnetje ahilove pete

Vnetje Ahilove pete je še ena od pogostih poškodb, ki vas lahko doleti, če se ukvarjate s tekom. Tovrstna poškodba je razdeljena na več stopenj:

  1. Prva stopnja poškodbe nastane takrat, ko zjutraj stopite na nogo in imate ob tem zelo neprijeten občutek. Najbolje je, da pred tekom na tetivo položite nekaj ledeno mrzlih obkladkov.
  2. Druga stopnja se kaže, ko vas tetiva boli med samim tekom. Bolečina sicer še ni tako močna, da ne bi mogli teči, vendar pa je vseeno najbolje, da s tekom ne pretiravate. Priporočamo vam, da v takem primeru pričnete razmišljati o nakupu ortopedskega vložka.
  3. Tretja stopnja poškodbe pa je zelo močna in to tako, da ne morete več normalno teči. Najbolje bo, da v tem primeru v najkrajšem možnem času obiščete ortopeda.

4. Zvin kot posledica padca ali nerodnega koraka

Do zvina pogosto pride zaradi zdrsa, padca ali napačnega položaja nog. Poškodbe se neredko nanašajo na spodnji skočni sklep oziroma gleženj. Znano je, da se v takem primeru lahko poškoduje tudi sklepna ovojnica.

Priporočamo vam, da si zvin rentgensko obdelate. S tem boste na najboljši možni način preprečili, da bi v nadaljevanju prišlo do zloma.

Top