KAZALO
Domov > Tek > Vodič za nakup trail tekaških čevljev

Vodič za nakup trail tekaških čevljev

Trail tekaški čevlji

V svetu trail teka, kjer razgibana narava postane igrišče za tekača, so trail tekaški čevlji zelo pomemben del opreme, ki omogoča udobno spopadanje z zahtevnimi tereni. S pravilno izbiro čevljev se izboljša učinkovitost gibanja, zmanjša tveganje za poškodbe in poveča občutek stabilnosti. Trail tekaška obutev postane zanesljiv partner, ki tekaču omogoča osvajanje raznolikih poti, od strmih pobočij do gozdnih stez.

Vsak pravi tekač ve, zakaj je izbira pravih tekaških copatov pomembna za učinkovitost, udobje in varnost med tekom po zahtevnih terenih. Preverimo pa še, na kaj biti pozoren pri nakupu trail tekaških čevljev, da bo vsak korak na neurejenih poteh pravo doživetje.

Ustrezni tekaški čevlji za izbran teren

Ni povsem vseeno, po kakšnem terenu boste tekli. Trail tekaški čevlji se med seboj nekoliko razlikujejo in so tako na voljo za raznolike podlage. Ker se tekač odpravi na trening v vseh letnih časih in vremenskih pogojih, je to seveda dobra novica.

Moški trail tekaški čevlji Salomon Pulsar Trail GTX
Moški trail tekaški čevlji Salomon Pulsar Trail GTX – Extremevital.com

V deževnem vremenu boste na brezpotjih in med tekom v gozdu zagotovo deležni blatne podlage. V tem primeru bodo za vas primerni trail tekaški čevlji z nekoliko bolj grobim profilom podplata in Goretex membrano. V primeru, ko je podlaga mešana, pa uporabite bolj vsestranske in prilagodljive tekaške čevlje z lažjim prehajanjem stopala s pete na prste.

Če boste tekli v snegu, boste potrebovali podplat z zelo dobrim oprijemom in tekaški čevelj, ki na splošno nudi večjo zaščito pred mrazom in drugimi vremenskimi vplivi v tem letnem obdobju. Gorski tekači boste izbiro tekaškega čevlja prilagodili zahtevnemu terenu in izbrali bolj vzdržljiv model z najboljšim oprijemom in povečano stabilnostjo.

Izbor tekaške obutve glede na stopnjo zahtevnosti

Kot tekač začetnik si boste za svoje prve trail tekaške čevlje želeli model, ki bo lahek, udoben in karseda vsestranski. Tekači z nekaj več izkušnjami bodo raje posegli po nekoliko bolj trpežnem čevlju z dobro oporo.

Ženski trail tekaški čevlji Salomon Pulsar Trail Pro
Ženski trail tekaški čevlji Salomon Pulsar Trail Pro – Extremevital.com

Kaj pa trail tekaški čevlji za zahtevne uporabnike? V tem primeru zagotovo pridejo prav najbolj vzdržljivi modeli, še posebej tekmovalni tekači pa boste potrebovali lahke in kar najbolj odzivne čevlje za trail tek.

Izbira tekaških čevljev glede na dolžino teka

Pri izbiri tekaških čevljev za trail tek ni nepomembno, na kako dolge teke se odpravljate. Glede na dolžino vaših trail tekov in zahtevnost terena potrebujete čevlje z ustrezno stopnjo amortizacije. Čevlji z dobrim blaženjem bodo ublažili udarce in zmanjšali obremenitev sklepov, kar je še posebej pomembno pri spustih in neenakomernem terenu.

Moški trail tekaški čevlji Scarpa Ribelle Kalibra HT
Moški trail tekaški čevlji Scarpa Ribelle Kalibra HT – Extremevital.com

Poleg tega bodite pozorni na čevlje z dobro podporo stopalu, ki bodo preprečili morebitne tekaške poškodbe in utrujenost stopal med tekom. Če za krajše teke do 20 km zadostujejo lahki in odzivni čevlji, si boste pri teku do 50 km želeli na nogah bolj vsestranske tekaške čevlje z dobrim oprijemom na vseh podlagah. Tekači na daljših trasah boste izbrali tekaško obutev z največ blaženja in dobrim oprijemom.

Vzdržljivost materialov

Pri nakupu tekaških čevljev bodite pozorni na materiale, iz katerih so izdelani. Že tako ali tako je obutev za tek pod velikimi pritiski, a trail tekači svojo obutev še močneje obremenjujejo. Trail tekaški čevlji naj bodo izdelani iz vzdržljivih materialov, ki bodo prenesli obrabo in odrgnine, značilne za trail tek.

Ženski trail tekaški čevlji Hoka Speedgoat 5
Ženski trail tekaški čevlji Hoka Speedgoat 5 – Extremevital.com

Dodatna zaščita na prednjem delu čevlja in ob straneh bo preprečila morebitne poškodbe zaradi korenin, skal in drugih ovir. Vodoodporni materiali so prav tako odlična izbira za zaščito pred dežjem, blatom in drugimi vremenskimi vplivi.

Prileganje tekaške obutve

Prileganje čevljev je ključnega pomena za udoben tek. Čevlji naj bodo dovolj široki, da omogočajo naravno širitev stopala med tekom, hkrati pa naj nudijo dovolj opore. Poskrbite, da bodo čevlji dovolj trdni in stabilni, da boste ohranili ravnotežje na neenakomernem terenu.

Lažji trail tekaški čevlji so običajno bolj primerni za hitre teke in tekme, medtem ko so čevlji z več opore in zaščite pogosto nekoliko težji. Glede na dolžino svojih trail tekov in zahtevnost terena potrebujete čevlje z ustrezno stopnjo amortizacije.

Top