KAZALO
Domov > Zdravje > 5 nasvetov, če se želite odvaditi od kajenja

5 nasvetov, če se želite odvaditi od kajenja

Odvajanje od kajenja

Morda se z odvajanjem od kajenja ukvarjate že vrsto let in so vam do zdaj uspeli le manjši podvigi. Najverjetneje ste s kajenjem prenehali zgolj za teden ali dva, ob nekoliko večji stresni situaciji pa ste spet prižgali cigareto in vaša rutina kajenja se je nadaljevala po starem.

Odločitev, da prenehate kaditi, mora v prvi vrsti zrasti v vaši glavi in ne v glavah vaših bližnjih, ki vam sicer želijo le najboljše. Nato pa je nujno, da si pripravite načrt za odvajanje od te nezdrave razvade ter se ga poskusite 100 % držati. V nasprotnem primeru boste namreč kaj hitro podlegli skušnjavi.

1. Kajenje zamenjajte za zdravo razvado

Nekaj časa si sledite, kdaj najpogosteje posežete po cigareti. Je to kar tako iz navade, ali vas k temu pripelje skodelica kave in družba kadilcev ali najpogosteje kadite, ko se vam pripeti nekaj, česar niste načrtovali, torej v stresnih situacijah?

Kozarec vode
Ko boste naslednjič želeli poseči po cigareti, si raje privoščite kozarec vode.

Ko boste ugotovili pravi razlog za prižig cigarete, ste na pravi poti. V tistem trenutku raje posezite po zdravi alternativi, ki jo je sicer težko najti, a če boste dobro razmislili, kaj je to, ste že skoraj na pol poti. Namesto cigarete v usta lahko raje daste sladek in okusen čigumi ali pa spijete kozarec ali dva hladne vode. Slednje je zlasti koristno tedaj, ko se znajdete v stresni situaciji.

2. Pričnite se ukvarjati s športom

Morda ob prostem času preveč posedate in ker ne veste, kaj bi sami s seboj, vam slej ko prej na misel pride cigareta. Zato se raje pričnite ukvarjati s katerim od športov. Pojdite hodit v naravo, tecite, skratka ne bodite pri miru in se ne predajajte dolgočasju.

Po dobrem sprehodu in teku vam na misel nikakor ne bo prišel prižig cigarete, temveč se boste raje pocrkljali s kakšnim zdravim prigrizkom ali napitkom.

3. Vsak dan preberite članek o tem, kako škodljivo je kajenje

Kadilci pogosto namenoma spregledajo članke o škodljivosti kajenja, saj se niti nočejo soočati s tem, kaj kajenje lahko povzroča telesu.

Članek o škodljivosti kajenja
Vsak dan si vzemite čas in preberite članek o škodljivosti kajenja.

Vsak dan si preberite katerega od člankov o škodljivosti kajenja, na spletu ali kje drugje si oglejte kakšne grozljive slike oziroma fotografije, ki pa so vam ne nazadnje na voljo tudi na škatlici cigaret.

4. Spremenite svoj življenjski slog

Večja verjetnost, da boste prenehali kaditi, je v primeru, da naenkrat opustite več slabih navad. Pričnite zdravo jesti, ukvarjajte se s športom, privoščite si dovolj spanja ter počitka in prenehajte kaditi.

Na začetku, toda samo prvih nekaj dni, bo težko. Takoj za tem pa vam ne bo jasno, kako vam je sploh lahko uspelo pokaditi škatlico ali celo več cigaretov na dan.

5. Pričnite skrbeti za zdravje ostalih

Čeprav se morate odvaditi od kajenja v prvi vrsti predvsem zaradi sebe, svojega zdravja, pa se morate ozirati še na druge, zlasti če so v vaši neposredni bližini majhni otroci ali druge občutljive osebe.

Poskrbite za svoje zdravje in tudi za zdravje najbližjih!

Top