KAZALO
Domov > Smučanje > Izbira smučarskih palic: te bodo prave!

Izbira smučarskih palic: te bodo prave!

Smučarske palice

Smučanje je eden izmed najbolj priljubljenih športov pri nas, ki pa zahteva tudi ustrezno opremo. Poleg kakovostnih oblačil boste za prijetne smučarske užitke potrebovali še primerne smuči, smučarske čevlje in ne nazadnje še smučarske palice.

Nekateri smučarskim palicam ne namenjajo prav posebne pozornosti, ker se niti ne zavedajo, kako pomemben del smučarske opreme pravzaprav so. Njihova glavna naloga je, da delujejo kot opora, ohranjajo ravnotežje in ob tem preprečujejo padce.

Vendar je ob tem treba poudariti, da bodo palice opravljale svojo funkcijo le, če jih boste primerno izbrali. Zato vam bomo v nadaljevanju prispevka zaupali, kako izbrati smučarske palice, ki vam bodo zagotovo ustrezale.

Smučarske palice izbirajte glede na svojo višino

Najpomembnejši kriterij, ki ga morate upoštevati pri nakupu smučarskih palic, je vaša telesna višina. Obenem ima pomembno vlogo tudi vaše smučarsko znanje. Če se uvrščate v skupino smučarjev začetnikov ali imate s smučanjem prej slabe kot pa dobre izkušnje, vam svetujemo, da izberete krajše smučarske palice. Če pa imate za seboj že ogromno kilometrov na snežnih strminah, izbirajte med nekoliko daljšimi.

Smučarske palice Fischer Unlimited
Smučarske palice Fischer Unlimited – Extremevital.com

Najpreprostejši način je, da ob nakupu obrnete smučarsko palico tako, da so krplje obrnjene navzgor, ročaj palice pa je na tleh. Palico držite tik pod krpljami in v tem hipu morate imeti v komolcu kot 90 °. Če je kot manjši od 90 °, so palice predolge. V kolikor pa je kot večji od 90 °, potrebujete daljše palice.

Prave smučarske palice lahko izberete tudi na podlagi že vnaprej pripravljenih tabel ali kalkulatorjev, ki preračunajo telesno višino v višino palice. Tako naj bi, na primer, za telesno višino 170 cm potrebovali smučarske palice v višini 120 cm. Na enak način boste našli podatke tudi za vse druge višine. Takšen način je še posebej priročen, če se odločate za nakup preko spleta, ko smučarskih palic ne morete preizkusiti v živo.

Smučarske palice glede na tehniko smučanja

Verjetno ste pri profesionalnih smučarjih že opazili, da imajo pri smuku ukrivljene palice. Seveda vi ne potrebujete takšnih smukaških palic, je pa zelo pomembno, da prodajalcu poveste, ali potrebujete smučarske palice za alpsko smučanje ali palice za tek na smučeh.

Smučarske palice Leki Spark Lite S
Smučarske palice Leki Spark Lite S – Extremevital.com

Za tek na smučeh boste potrebovali daljše palice, zato se je potrebno držati drugačnih kriterijev kot pri izbiri palic za alpsko smučanje.

Izbira smučarskih palic glede na kakovost

Smučarska oprema vam je danes na voljo v številnih specializiranih trgovinah s športno opremo, kjer boste zagotovo našli tudi pester izbor smučarskih palic različnih blagovnih znamk. Nekateri smučarji prisegajo zgolj na eno blagovno znamko, medtem ko je drugim bistvenega pomena, da so palice dovolj kakovostne.

Če želite, da vam bodo smučarske palice dolgo in odlično služile, je pomembno, da izberete takšne, ki so izdelane iz kakovostnih materialov in niso pretežke, pa vendar dovolj trpežne, da bodo prenesle sile tudi ob večjih obremenitvah – npr. v primeru padca. Ne pozabite niti na njihovo uporabnost, zato preverite udobje ročajev, kakovost trakov ter obroča in konice.

Top