KAZALO
Domov > Športna prehrana > Najpomembnejši prehranski dodatki za športnike

Najpomembnejši prehranski dodatki za športnike

Prehranski dodatki za športnike

Če želite svoje telo obdržati v dobrem pogonu, morate vanj vsekakor vnašati tudi ustrezno izbrana hranila. Na ta način mu zagotovite normalno delovanje, sebi pa veliko mero dobrega počutja in zdravja. To je še toliko pomembneje, če se ukvarjate s športnimi aktivnostmi, pa naj bo to na profesionalen ali zgolj rekreativen način.

Vaše telo v času vadbe porabi več hranil kot sicer. Ravno zato je njegovo potrebo težko popolnoma zadovoljiti samo s prehrano. Vse več vas je (in to je tudi prav), ki v svoje telo v takšnih situacijah vnašate različne dodatke za športnike. Ti ne zadovoljujejo samo povečanih potreb po hranilih, ampak podpirajo tudi vašo izvedbo treninga ter pospešujejo regeneracijo telesa.

Dodatki za zapolnitev prehranskih primanjkljajev

Prehranski dodatki se torej v prvi vrsti uporabljajo kot dodatek k prehrani oziroma za zapolnitev prehranskih pomanjkljivosti. Skorja vsi dodatki vsebujejo vitamine, minerale, aminokisline, maščobne kisline in nekatera druga hranila.

Glavna naloga prehranskih dopolnil je, da v telesu zapolnijo tisto, kar manjka. Na ta način izboljšajo njegovo delovanje. Danes lahko izbirate med številnimi vrstami dodatkov, ti pa se med seboj razlikujejo predvsem glede na namen.

Športniki večinoma posegate po dopolnilih, ki vam omogočajo še boljšo izvedbo treninga, obenem pa spodbujajo okrevanje ter regeneracijo mišic. Poleg tega zmanjšujejo možnost nastanka poškodb in spodbujajo koncentracijo. Gre torej za prehranske dodatke, ki v veliki meri poskrbijo predvsem za vitalnost in moč telesa.

V nadaljevanju boste izvedeli, kateri so najpomembnejši prehranski dodatki za športnike.

1. Proteinska oz. beljakovinska dopolnila

Najpomembnejša hrana za mišice so beljakovine. Te se uvrščajo na prvo mesto glede na priljubljenost prehranskih dopolnil. Poznamo štiri glavne skupine beljakovinskih dopolnil. To so aminokisline, sirotkini proteini, mešani proteini ter počasni proteini. Med seboj se razlikujejo predvsem po tem, kako hitro absorbirajo beljakovine.

Proteini v prahu

Beljakovinska dopolnila so namenjena zlasti uživanju po treningu. Lahko nadomeščajo posamezne obroke, nekateri jih uživajo tudi pred spanjem, kar je sicer odvisno od same sestave dopolnila. Zelo popularni so beljakovinski napitki, saj so dobrega okusa, njihova priprava pa je povsem enostavna.

2. Ogljikohidratna prehranska dopolnila

Med najpomembnejše vire energije za športnike sodijo ogljikovi hidrati. Energija, ki jo zagotavljajo, deluje kot gorivo za mišično delovanje. Priljubljeni so zlasti pri tisti skupini športnikov, ki si želijo povečati mišično maso.

Ogljikovi hidrati v prahu

Ogljikohidratna dopolnila se v prvi vrsti priporočajo vzdržljivostnim športnikom, saj v veliki meri poskrbijo za dvig energije tudi med daljšimi treningi.

3. Dopolnila maščobnih kislin, vitaminov in mineralov

Za preživetje so esencialne maščobne kisline nujno potrebne. Brez njih telesu grozijo zelo resne poškodbe. Ker jih telo ne zmore proizvesti samo, jih moramo vanj vnašati s pomočjo prehranskih dopolnil.

Omega 3 kapsule

Za optimalno delovanje telesa so nujno potrebni tudi vitamini in minerali. Ker telo vsak dan izvede številne procese, pri tem porabi veliko število vitaminov ter mineralov, ki jih samo ne more pridelati v zadostni količini. Ravno zato morate minerale ter vitamine v telo vnašati sami.

4. Dopolnila pred vadbo in po vadbi

Prehranska dopolnila, ki so namenjena za uporabo pred vadbo, poskrbijo za povečanje energije ter vzdržljivosti. Prav tako pospešujejo regeneracijo, pomagajo pri grajenju mišične mase ter nudijo oporo pri izgubi maščob.

Dopolnila po vadbi so namenjena za zagotovitev vseh potrebnih sestavin za uspešno in hitro okrevanje po vadbi. Ne nazadnje pa so prehranska dopolnila namenjena tudi temu, da se po njihovem jemanju dobro počutite.

Top