KAZALO
Domov > Zdravje > 5 znakov, da so vaša jetra zamaščena

5 znakov, da so vaša jetra zamaščena

Znaki za zamaščena jetra

Ste vedeli, da je vse več oseb z zamaščenimi jetri in da ste morda med njimi tudi vi, vendar na to sploh ne pomislite? In kdaj govorimo o prekomernem kopičenju maščob v jetrih ter kateri so vzroki za omenjeno težavo? V nadaljevanju vam bomo zaupali odgovore na pomembna vprašanja o zamaščenosti jeter, v ospredje bomo postavili tudi značilne opozorilne znake, ki kažejo na to, da so vaša jetra zamaščena in da morate primerno ukrepati.

Ker jetra v našem telesu opravljajo zelo pomembno vlogo, je dobro, da veste, kdaj morate ukrepati in kako ravnati naprej. Zato vas vabimo k branju koristnih informacij, kjer boste izvedeli še za kakšno novost, ki vas bo zagotovo presenetila.

Kdaj govorimo o prekomernem kopičenju maščob v jetrih?

Prekomerno kopičenje maščob imenujemo tudi jetrna steatoza. Na udaru je tedaj, kadar delež maščob preseže 5 % celotne jetrne sestave. Na težave z zamaščenimi jetri vpliva kar nekaj dejavnikov. Eden od najbolj negativnih vplivov je zagotovo prekomerno uživanje alkohola. Tovrstne težave se pogosto pojavijo tudi pri ljudeh s povečano telesno težo.

Ker prekomerno zamaščena jetra slabo opravljajo svoje funkcije, prihaja do številnih zdravstvenih zapletov. Pogosto se zgodi, da ljudje šele po krvni preiskavi izvedo, da so njihova jetra zamaščena, ker so znaki za to precej subtilni.

Vseeno pa je dobro, da zaznate spremembe, ki se navezujejo na jetra. V nadaljevanju preverite, ali imate tudi vi težave, ki kažejo na zamaščenost jeter.

1. Pogoste trebušne bolečine

Če po obrokih opažate, da vas pogosto boli trebuh, je to lahko eden od opozorilnih znakov za zamaščena jetra. Ker se želodec v tistem času precej razširi, pritiska na zadebeljena jetra, vi pa to občutite kot bolečino.

2. Pogoste težave s prebavo

Eden od značilnih opozorilnih znakov za zamaščenost jeter je tudi težava s prebavo. Ta se v praksi pokaže tako, da imate pogoste težave z vetrovi, po obrokih vam je slabo in imate občutek razdraženega želodca.

3. Povečana utrujenost

Zamaščena jetra povzročajo upočasnjen metabolizem, ta pa visoko stopnjo utrujenosti. Vzporedno s tem vas lahko spremljajo nezbranost pri delu in zmedenost, ki za vas običajno ni značilna. Želite si le počitek in spanje, obenem ne kažete nobenega zanimanja za dejavnosti, ki so vas prej navduševale.

4. Upad apetita

Dober pokazatelj zamaščenih jeter je lahko upad apetita, posledično pa tudi upad telesne teže. Znak se povezuje z bolečinami v trebuhu, ki se pojavljajo po posameznih obrokih.

5. Temnejši urin

Če se vam zdi, da so vaša jetra zamaščena, preverite barvo urina. Na podlagi spremembe barve urina lahko sklepate, ali jetra delujejo pravilno. Urin človeka z zamaščenimi jetri je temnejši.

Našteli smo vam le pet najpogostejših znakov, ki kažejo na zamaščenost jeter. Če ste se našli v vsaj treh znakih, je čas, da obiščete zdravnika, ki vas bo primerno pregledal in potrdil ali ovrgel vaš sum.

Top